“2015 Yılı Gıda Kontrol Planı”nda yer alacak risk bazlı ürün ve ürün grupları belirlendi!…
Halim UTLU
Ülkedeki gıda işletmelerinin kayıt altına alınmasıyla ilgili yapılan yasal düzenlemeden sonra, 380 binlerde olan kayıtlı gıda işletmesi sayısı, 630 binlere yükseldi.Yaş sebze ve meyvedeki pestisit kalıntısının en aza indirilmesi için, hasat öncesi kontroller başlatılırken,yapılanın sadece ceza kesmek olmadığı, denetimlerin işletmelere yol gösterici ve rehabilite edici niteliği,ön plana çıktı.Gıda güvenliği alanında hizmet veren personel sayısı da 28 bine ulaştı.
Problemi çözemezseniz, ana ürünü kontrol edemezsiniz
Daha kaliteli gıda kontrol hizmeti sunmak, tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak ve bu alanda tek yetkili otorite olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hedeflerine yaklaşmak olduğunu belirten Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan EROL,bu yönde tüm tedbirlerin alındığını, biyolojik mücadelenin desteklenmesinin de bunlardan biri olduğunu,hayvansal ürünlerde de aynı anlayışın güdüleceğini ifade ederek “Problemi kaynağında çözmezseniz, ana ürünü kontrol etmeniz zorlaşır” dedi.
Dünyaya ayak uyduran bir yapıya kavuşuldu
Devamlı yapılan hizmet içi eğitimlerle, çalışanların sürekli donanımlı kaldıklarını,yakın zaman içinde gıda denetim personeline yönelik denetçi davranışlarıyla ilgili eğitim programları düzenlendiğini söyleyen EROL, bu sayede hızla gelişen dünyaya ayak uyduran bir yapıya kavuştuklarını ve 2015 yılı gıda kontrol planı hazırlanırken, risklerin yoğunluğuna göre hareket edileceğine dikkat çekti..
Bu yılın plan sonuçlarının değerlendirilmesi ve 2015 yılı planının oluşturulması amacıyla, 13-15 Ekim 2014 tarihleri arasında, Antalya Kemer’de düzenlenen çalıştaya,Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan EROL, Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Dr. Neslihan ALPER, konu uzmanı bakanlık yetkilileri, 81 ilin Gıda ve Yem Şube Müdürleri ile uzman personel ve Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri elemanları katıldı.
Gıda denetim anlayışı, risk bazlı şekle geldi
Toplantıların geleneksel hale geldiğini, kaliteli kazanımlar elde edilmesi açısından çalıştayın önemine değinen Prof. Dr. EROL, 5996 Sayılı Kanun’un ve buna bağlı çıkarılan yasal düzenlemelerin tüketici sağlığının en üst düzeyde korunmasının amaç edinildiğini belirterek “Tüketici menfaatlerini korurken, bir yandan da gıda ticareti yapanların etik ilkeler ışığında bu faaliyeti yerine getirilmelerinin de önünü açacaksınız.” dedi. EROL,bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve yem hijyenini güvenilir gıdadan ayırmanın mümkün olmadığına, gıda denetim anlayışının risk bazlı bir şekle geldiğine, 2015 yılı gıda kontrol planı hazırlanırken, risklerin yoğunluğuna göre hareket edileceğine dikkat çekti.
Denetimler, yol gösterici ve rehabilite edici nitelikte
Genel Müdür EROL, çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanması için gerekli organizasyonun tesis edildiğini, gıda işletmelerinin kayıt altına alınmasıyla ilgili yapılan yasal düzenlemeyle, 380 binlerde olan kayıtlı gıda işletmesinin, 630 binlere çıktığını,yapılanın sadece ceza kesmek olmadığını, denetimlerin işletmelere yol gösterici ve rehabilite edici niteliğinin de ön plana çıktığının altını çizdi.
Gıda kaynaklı zehirlenme için, illerde koordinatörlük kuruldu
EROL,yaş sebze ve meyvedeki pestisit kalıntısının en aza indirilmesi yönünde hasat öncesi kontrolü başlattıklarını, bu yönde tüm tedbirlerin alındığını, biyolojik mücadelenin desteklemesinin bunlardan biri olduğunu,hayvansal ürünlerde de aynı anlayışın güdüleceğini ve hasat öncesi kontrollerin önümüzdeki yıllarda artarak süreceğini açıkladı.
“Problemi kaynağından çözmezseniz, ana ürünü kontrol etmeniz zorlaşır” diyen,hızla gelişen dünyaya ayak uyduran bir yapıya kavuştuklarını,Türkiye genelinde 28 bine yakın personelle gıda güvenliği alanında hizmet veren büyük bir yapı olduklarını anlatan Prof. Dr. EROL,gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmelerin daha etkin bir şekilde takibi amacıyla, her İlde koordinatörlükler kurduklarını, gıda kaynaklı hastalık nedenlerinin sıkı araştırmadan geçirileceğini kaydetti.
33 milyonluk numune taşıma projesi
Kalkınma Bakanlığıyla birlikte 33 milyon TL’lik numune taşıma ve diğer alt yapı hizmetlerinin iyileştirilmesi projesi gerçekleştirildiğini,sınırlı kamu kaynaklarıyla yapılan laboratuvar hizmetlerinin en faydalı şekilde kullanılabilmesi için, numune alım programının riski yüksek alanlarda yoğunlaştırılacağını belirten EROL,şap hastalığıyla ilgili yapılan çalışmalar neticesinde de,çok iyi bir noktaya geldiklerini,asıl hedefin önce Marmara ve Ege bölgelerinden başlamak üzere, tüm yurdun şaptan ari bölge statüsüne kavuşmasını sağlamak olduğunu açıkladı…
81 ilin Gıda Kontrol Planı hazırlandı
Geçmiş yıllara ait veriler ışığında illerden gelen önerilerin değerlendirilerek, 2015 yılı planında yer alacak ürün ve ürün gruplarının belirlendiği “2015 Yılı Gıda Kontrol Planı” ile ilgili açıklamaları da Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Dr.Neslihan ALPER yaptı. İstanbul.Manisa ve Antalya İl Müdürlüklerinin sunumlarından sonra,Konya Veteriner Kontrol Araştırma Laboratuvarının 2014 yılı faaliyetleri anlatıldı..