EKMEK israfını önlemek için “İadesiz satış projesi” başlatıldı !…
Halim UTLU
Bakkallara,marketlere ve büfelere satabilecekleri kadar ekmek almaları çağrısında bulunuldu….
Bakkallara,marketler ve büfelere satabilecekleri kadar ekmek almaları çağrısında bulunan Ankara Halk Ekmek Fabrikası, “İadesiz satış projesi’ni” hayata geçirerek, ekmek israfı ile büyük bir mücadeleye daha imza attı ve ayrıca, satışı uygun görülmeyen ekmekleri de, hayvan barınaklarına göndermeye başladı.
Çok çeşitli ekmek üretiminin yanı sıra, ekmek israfını önlemek için yürüttüğü çalışmalara bir yenisini ekleyen Ankara Halk Ekmek Fabrikası,örnek olmaya devam ediyor.Marketlere, büfelere, bakkallara ve yemek şirketlerine satabilecekleri kadar ekmek almaları çağrısında bulunan Halk Ekmek Fabrikası, “İadesiz Satış Projesi”ni hayata geçirdi. Ekmek israfı ile büyük bir mücadeleye daha imza atarken, satışı uygun görülmeyen ekmekleri de hayvan barınaklarına gönderiyor.
Kalan veya dışarı çıkmayan taze ekmeklerden,” çerez” üretiliyor
Ekmek israfını önlemek için gerekli birçok projeye imza attıklarını, bu konuda hayata geçirdikleri en büyük yeniliğin“Halk Çerez” üretimini gerçekleştirmek olduğunu kaydeden Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar “Fırınlarda
kalan, dışarı çıkmayan taze ekmeklerden çerez üreterek, katıksız ve sağlıklı bir ürünü, vatandaşların damak tadına sunduk. Böylece satılmayan ekmeklerin israf olmasını önleyerek, bu mücadeleye büyük bir destek verdik” dedi.
Genel Müdür İlkbahar,ekmek israfını önlemek için çalışmaların birçok alanda devam ettiğini, büfeler, bakkallar ve marketlere de “satabilecekleri kadar ekmek almaları” çağrısında bulundu ve Halk Ekmek büfelerine, ihtiyaçları kadar ekmek verildiğini,fazla alanın iade etmesi gibi bir duruma izin vermediklerini açıkladı.
İsrafı önlemek için diğer fırınlar da iadesiz satış yapmalı
“Diğer fırınların çıkarttığı ekmeklerin marketler, bakkallar ve büfelere satıldığında, geri dönüşü, yani iade olanağı var.Halk Ekmek Fabrikası olarak bizde iade yok. İsrafı önlemek için iadesiz satış yapıyoruz. Böylelikle herkes, satabileceği kadar ekmek alıyor. Kasti olarak fazla alanlar, o ekmekleri ya yiyecek, ya evine götürecek, ya da bedava dağıtacak. Böylelikle herkes satabileceği kadar ekmek almak zorunda kalıyor.
Bu uygulamayı diğer fırınların da hayata geçirmesi gerekiyor.”şeklinde devam ederek ,fırında kalan ekmeklerin ise israf olmaması için farklı alanlarda değerlendirildiğini belirten İlkbahar, “Kalan ekmeklerimizi galeta unu yaparak piyasaya sunuyoruz. Toptan olarak GİMAT esnafına satışını gerçekleştiriyoruz.Halk Ekmek Fabrikası’na giren unda, çöpe giden bir şey olmuyor” dedi
Uygunsuz ekmekler de, hayvan barınaklarına
Tüketim için uygun olmayan ekmekleri de hayvan barınaklarına göndererek, sahipsiz hayvanların beslenmelerine yardımcı olan,ekmek israfını önlemek için kendilerine düşen görevleri yerine getirdiklerini, herkesin kendi alanında israfı önlemek için üzerine düşeni yapmasını isteyen Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, diğer fırınların da bu politikayı uygulamaları, bakkal ve marketlerin de ekmek israfını önlemek için mücadele etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.