“Eti, etçi ırktan, sütü, sütçü ırktan alacağız”


esk

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi  Eker, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Eskişehir’e gitti. Bakan Eker, Eskişehir ziyareti kapmasında Tepebaşı Ziraat Odasını da ziyaret etti. Burada konuşan Bakan  Eker,12 yıl önce tarlasını işleyen Eskişehir çiftçisinin 562 milyon lira değerinde ürün ürettiğini, bugün ise 28 bin çiftçinin üretiminin 2 milyar 100 milyon liraya yükseldiğini belirtti.

Eskişehir’de kayıtlı yaklaşık 28 bin çiftçinin olduğunu belirten Bakan Eker; “Ziraat odalarımız bu çiftçilerimizin temsilcileri. Odalarımızın onları hem bilgilendirme yönünde, hem desteklemelerden istifade etmeleri yönünde onlara daha fazla bilgi aktarılmasını temin etmek için en önemli örgütü” şeklinde konuştu.

 

“Eskişehirli çiftçiye 942 milyon lira hibe”​

 

Eskişehir’de kayıtlı olan çiftçilere yapılan hibelerden bahseden Bakan Eker, “Eskişehir’de bizim çiftçilerimize sağladığımız yaklaşık 942 milyon liradir. AK Parti hükümetleri tarafından 28 bin çiftçiye verdiğimiz sadece nakit, karşılıksız hibe destekten bahsediyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yaptığı alımlar yoluyla sağladığı dolaylı destekler, diğer alt yapı hizmetleri, sulamayla ilgili getirilen destekler bunun içerisinde değil. Yani çiftçi üretiyor, prim desteği, gübre desteği, mazot desteği, toprak analiz desteği gibi, çiftçi doğrudan bir şey ürettiği zaman veya bir makine aldığı zaman ona verdiğimiz karşılıksız hibe desteğidir. Diğer destekler buna dahil değil” dedi.

 

“Eskişehir çiftçisi desteğin hakkını veriyor”

 

Verilen hibe desteğinin karşılığını aldıklarını belirten Bakan Eker, Eskişehir çiftçisinin kullandıkları hibenin rakamlarda açıkça belli olduğunu ifade etti. 12 yıl içerisinde üretim rakamlarının dört kat arttığını vurgulayan Bakan Eker, şunları söyledi; “Eskişehir çiftçisi bunun hakkını veriyor. Bundan 12 yıl önce yine Eskişehir’in 28 bin çiftçisi tarlayı işliyor, üretilen ürünlerin toplam değeri 562 milyon TL idi. Bugün yine 28 bin çiftçi Eskişehir’de aynı araziyi ekip biçiyor, aynı işi yapıyor. Ama şimdi ürettiği o kadar yükseldi ki 2 milyar 100 milyon TL. Yani dört katlık bir artış meydana geldi. Bu verimliliğin arttığı anlamına gelmektedir. Yani ektiğinden daha fazla alıyor. Biz bunu birkaç yol ile yaptık. Mekanizasyonu destekledik, makine ekipmanı anlamında. Sertifikalı tohumu destekleme kapsamına aldık. Tohumu bu kapsama alınca o tohumla daha fazla üretim yapılabilir hale geldi. Eskişehir ilimizde de 65 tane tarıma dayalı sanayi tesisi tamamladık. Bunun parasının yarısını hibe olarak verdik” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Büyükekşi: İlk 6 ayda 16 milyar dolar ihracat

Ardından Eskişehir programı kapsamında Mahmudiye ilçesinde, “Türkiye Damızlık Tavuk Islahı 2’nci Etçi Damızlık Projesi” alanında incelemelerde bulunan Bakan Eker, bir gazetecinin, damızlık hayvan üretimiyle ilgili sorusu üzerine, Türkiye’nin çok geliştiğini, tarım ve hayvancılık dahil her alanda önemli reformlar yapıldığını bildirdi.​

 

“Eti, etçi ırktan, sütü, sütçü ırktan alacağız”

 

Eskiden hayvancılığın uygulamalarda adeta üvey evlat muamelesi gördüğünü belirten Bakan Eker, şöyle devam etti: “Tarım bütçesinin sadece yüzde 4’ü hayvancılığa ayrılıyordu, bunu yüzde 30’a çıkardık, 7-8 kat artırdık. Türkiye, öyle bir noktaya geldi ki 8 milyon ton süt üretimini 18 milyon tona çıkardı ancak kırmızı etle ilgili de aynı aşamaya geçmemiz lazım. Mesafe katettik. Bu arada yapmamız gereken hususlar var. Bunun için de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kırmızı etin, etçi ırk hayvanlardan, sütün ise sütçü ırk hayvanlardan alınması lazım. Bu aşamaya Türkiye’yi geçirmek için de birtakım projeler başlattık. Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan etçi ırklar, sığırlar var. Bunlarla 2010 yılında Türkiye’de bir uygulama başlattık. Türkiye, millet ve çiftçilerimiz için doğru olanı yapmaya devam ediyoruz”

 

Sektörün bütün mensuplarına karşı doğru bildiklerini yapmaya devam ettiklerini belirten Bakan Eker; ” Eti, etçi ırktan, sütü, sütçü ırktan alacağız. Türkiye’nin et ve süt üretimi, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini de Allah’ın izniyle Türkiye’nin ihtiyaçlarının tamamını giderecek bir noktaya taşıyacağız. Türkiye geçen yıl tarihinde ilk defa kendi yetiştirdiği, ıslah ettiği damızlık hayvanları, genetik materyali ihraç etti. Türkiye, bu noktaya geldi. Bağlantılarını da yaptı. Fiili ihracat, Kasım 2013’ten beri yapılıyor. Türkiye geçen yıl 1,5 milyar doların üzerinde hayvansal ürün ihraç etti. Canlı hayvan, et, süt, süt ürünleri ihraç ediyor. Bundan sonra bu çok daha büyük bir hız kazanacak” dedi.

DİĞER HABERLER
Su Ürünleri Denetimi

 

Mahmudiye’de et tavukçuluğuyla ilgili çok önemli bir ıslah projesinin hayata geçirildiğini bildiren Bakan Eker, böylece Türkiye’deki tavukçuların eskiden ithal etmek durumunda kaldığı ıslah materyalini yurt içinden temin edebileceğini aktardı.

 

“Aspir, çok umut vadeden, önemli bir bitki”

 

Bakan Eker, Eskişehir programı kapsamında Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarlarında da incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Bakan Eker, burada yaptığı açıklamada bakanlığının 58 Tarımsal Araştırma Enstitüsü olduğunu bildirdi. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün bölgesel niteliği bulunduğunu belirten Bakan Eker, kuşakları arasında geçit bölgesinde yer alan Türkiye’nin en eski kuruluşlarından biri olduğunu anlattı. Bu enstitüde 144 çeşit bitki tohumu geliştirildiğini aktaran Bakan Eker, “Bitkisel ürünlerin üretiminde en önemli unsurlardan biri kaliteli, sertifikalı tohumdur. Tohum ne kadar iyi yetiştirilirse, ne kadar iyi ıslah edilirse, ondan alacağınız verim de o kadar yüksek olur. Tek başına kaliteli bir tohum, bir bitkinin verimini yüzde 20-25 artırır” diye konuştu.

 

Bakan Eker, bakanlığının 2005 yılından bu yana sertifikalı tohum üretimi ve tüketimini desteklediğini hatırlattı. Türkiye’de sertifikalı tohum üretim miktarını 150 bin tondan 750 bin tona çıkardıklarını anlatan Bakan Eker, şunları kaydetti: “Fazladan 600 bin ton ilave sertifikalı tohum üretir hale geldik. Türkiye’de çeşit, yerli ve kaliteli tohum sayısı arttıkça üretimi de artıyor. Enstitüde aspir bitkisi üzerine de çalışmalar yapılıyor. Yağlı tohumlu bir bitki, kuraklığa son derece de dayanıklı. Enstitümüzde aspir bitkisinin 4 çeşidi geliştirildi, kültür bitkisi haline getirilip tohumu çoğaltıldı. Geliştirdiğimiz, çoğalttığımız aspir bitkisi tohumunu, desteklemek amacıyla Anadolu’da nadas yapılan alanlara ektiriyoruz. Dekar başına yaklaşık 100 ila 120 kilogram ürün alabilecek şekilde bize katkı sağlıyor. Hem çiftçinin gelirini artırıyor hem Türkiye’nin ihtiyacı olan yağlı tohumu elde ediyoruz hem de dışarıya döviz vermekten kurtuluyoruz. Aspir, çok umut vadeden, önemli bir bitki.”

DİĞER HABERLER
Rusya'nın en iyi helal et firması

 


Haber Tarihi: 15 Aralık 2014. 09:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x