Bakan Eker büyükelçilere tarımı ve Expo2016 Antalya’yı anlattı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 7. Büyükelçiler Konferansı’nda, bakanlığının çalışmaları ve Expo2016 Antalya’ya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Eker, Ankara’da düzenlenen 7. Büyükelçiler Konferansında 2016 yılında Antalya’da düzenlenecek botanik EXPO etkinliği için 1 yıllık süre içerisinde 75 ülke ile iletişim sağlandığını ve 22 ülkenin katılacağını bildirdiğini söyledi. Bakan Eker, 2016 yılında Antalya’da düzenlenecek botanik EXPO’ya da değinerek, bu etkinlik ile Türkiye’nin hem kültürünü hem biyoçeşitliliğini hem de tarımla ilgili potansiyelini anlatmış olacaklarını söyledi. Expo kapsamında bin 121 dekar alan üzerinde çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Bakan Eker, buradaki yatırımların 2016’dan sonra da etkin olarak bir çok amaç için kullanılabileceğini ve Türkiye’ye gelir kazandırmaya devam edeceğini bildirdi.
Bakan Eker, botanik EXPO etkinliği için 1 yıllık süre içerisinde 189 ülkeye davet mektubu gönderdiklerini ifade ederek, “75 ülke ile iletişim sağlandı, 22 ülke katılacağını bildirdi, 34 ülke katılım şartları ile ilgili bilgi istedi, bunlar değerlendirme aşamasında” diye konuştu. Her kıtadan ülkenin ekonomik, biyoçeşitlilik ve turizm gibi özelliklerinin incelendiğini anlatan Bakan Eker, henüz cevap vermemiş ülkelerin büyükelçilerinin bunları takip etmesinde fayda olduğunu söyledi.
Bakan Eker, konuşmasında insanların önemli bir kısmının, yaklaşık 1,5 milyar insanın obez ve tokluktan kaynaklanan sorunlarla boğuştuğuna dikkati çekerek, 1 milyara yakın kişinin de aç olduğunu belirtti. Dünyada 1,3 milyar ton gıda maddesinin israf edildiğini anlatan Bakan Eker, israf edilen gıdalar ile aç insanların doyabileceğini söyledi.
Bakan Eker, geçmişte ülkelerin gıda yardımlarını uluslararası bir araç olarak kullandığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Tarımda küresel işbirliği bilgi ve teknoloji paylaşımının yanısıra bir çok ülke sınır ötesi yatırımlar yapıyor. Bu konu çok önemli. 41 ülke başka ülkelerde toprak kiralamış, 62 ülke ise topraklarını ikinci bir ülkeye kiraya vermiş durumda. Dünyada yaklaşık 203 milyon hektar tarım alanının uluslararası şirketlerce satın alındığı veya kiralandığı biliniyor. Dünyanın toprak bakımından en büyük 3 ülkesi bunların içinde. Çin, ABD, Hindistan. Bunlar dışarıda başka ülkelerde arazi kiralayanlar veya satın alanlar arasında. Kiralanan toplam tarım arazisinin yüzde 70’i 11 ülkede bulunuyor ve bu 11 ülkenin 7’si dünyada en fazla açlık sorunu yaşayan ülke. Bütün bunları bizim takip etmemiz, izlememiz, gerekirse pozisyon almamız gerekiyor.”
Kimsenin artık kendi ülkesindeki toprakla yetinmediğini vurgulayan Bakan Eker, ülkelerin kendilerini emniyete almak için başka ülkelerde arazi kiraladığını veya satın aldığını bildirdi. Türkiye’deki bitki çeşitliliğinin tanıtımı amacıyla bir çok projeye imza attıklarını dile getiren Bakan Eker, bu kapsamda uluslararası standartlara sahip Türkiye’nin Milli Botanik Bahçesi’nin bir bölümünü bir kaç ay sonra hizmete açacaklarını bildirdi.