Bakan Eker, 7. Berlin Tarım Bakanları Zirvesi’ne katıldı


aa_picture_20150117_4315546_high

 

 

 

 

​Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen 7. Berlin Tarım Bakanları Zirvesi’ne katıldı. Bakan Eker, toplantı sonrası Almanya Tarım Bakanı Christian Schmidt ile ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, G-20’nin Türkiye’de gerçekleştireceği 2. Tarım Bakanları Zirvesi’nde gündeme getireceği projelere ilişkin, “Türkiye’de ekmek israfının önlenmesi projesi çok başarılı bir şekilde yürüdü ve biz bu tür projelerin küresel ölçekte de gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir argüman olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

 

Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığı esnasında yapılacak zirvelerin altyapısını hazırladığını belirten Bakan Eker, “G-20’nin bugüne kadar yapılmış olan 2. Tarım Bakanları Zirvesi’ni Türkiye’de gerçekleştireceğiz” diye konuştu.Bakan Eker, G-20 dönem başkanlığı sürecinde Türkiye’nin gıda güvenliği konularını Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar ve Almanya gibi dost ülkelerle gündeme getireceğini ifade etti.

Küresel gıda güvenliğinin ulusal ve bölgesel bir mesele olmadığını, global bir güvenlik sorunu olduğunu belirten Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Küresel gıda güvenliğini ve açlıkla mücadele sorununu çözme hususunda dikkat etmemiz gereken yeni bir kavram da gıda kayıpları ve gıda israfıdır. Yakın bir geçmişte Türkiye bu alanda ortaya koyduğu ve başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği bir projeyi bu vesile ile örnek olarak ortaya koyacak ve bunun yaygınlaşmasını sağlayacaktır. Türkiye’de ekmek israfının önlenmesi projesi çok başarılı bir şekilde yürüdü ve biz bu tür projelerin küresel ölçekte de gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir argüman olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.”

DİĞER HABERLER
Bazı Tarım Ürünleri İthalatına Yüzde Sıfır Vergi

Zirvenin sonuç bildirgesi
Bakan Eker, Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığı sebebiyle toplantının sonunda Alman Bakan Schmidt’in elinden almış olduğu sonuç bildirisinin içeriği ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

 

​Birinci konunun biyo-ekonomiden kaynaklanan fırsatların değerlendirilmesi olduğunu belirten Bakan Eker, “Hem kaynakların doğru kullanılması, etkin ve sürdürülebilir kullanılması hem bu kaynaklarla gıda güvenliğinin temin edilmesine yardımcı olunması, bu kavram içerisinde yapılacak çalışmalarla mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.
Bakan Eker, ikinci konunun üretimde kaynak kullanımının sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu belirterek, bunun ekolojik dengenin sürdürülmesi açısından da son derece önemli olduğunu söyledi.

Sonuç bildirisinde yer alan üçüncü konunun “gıdanın öncelikli konu olmasını sağlamak” olduğunu ifade eden Eker, bu konuların G-20 platformunda da tartışılacağını belirtti.
Alman Tarım Bakanı Christan Schmidt, zirveden çıkan sonuç bildirgesinin bundan sonraki sürecin başlangıcı olarak anlaşılmasını isteyerek, “Tarım Bakanları Zirvesi, tarımın Davos’udur” dedi. Organik ürünler ekonomisinin tarımda etkili bir şekilde geliştirilmesi gerektiğini belirten Schmidt, sonuç bildirgesindeki konuların Birleşmiş Milletler’de (BM) ve diğer uluslararası kurullarda ele alınmasını istedi.Schmidt, bundan dolayı sonuç bildirgesini G-20’nin başkanlığını yürüten Türkiye’den gelen mevkidaşı Bakan Eker’e teslim ettiğini kaydetti.

 

DİĞER HABERLER
ABD Esed rejimini vurdu

Açlığın geçmişte kalması gerektiğini vurgulayan Alman Bakan, “Bizim paylaşım, organizasyon ve etki sorunumuz var. Bunu birlikte çözmemiz lazım” diye konuştu. “Sağlık ve sağlıklı gıda önceliğimizdir” ifadesini kullanan Schmidt, gıda alanındaki standartların yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.Schmidt, Tarım Bakanları Zirvesi’nde yapılan çalışmalardan da memnun olduğunu kaydetti.

Toplam 65 ülkenin tarım bakanlarının katıldığını zirvenin sonunda bakanlar aile fotoğrafı çektirdi. Bakan Eker, Alman Bakan Schmidt’e toplantı sonrası çinili tabak hediye etti.


Haber Tarihi: 18 Ocak 2015. 09:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x