Güldal, Torbalılı Tarım ve Gıda Sanayicileriyle Buluştu
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Torbalı Ticaret Odasının organizasyonuyla tarım ve gıda sanayicileriyle bir araya geldi. Toplantıda sanayicilerden gelen soruları cevaplayan Güldal, ayrıca İl Müdürlüğünün faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Türkiye’de tarım alanında önemli reformlar yapıldığını söyleyen Güldal, 61 milyar dolarlık tarımsal hasılayla Türkiye’nin dünyada 190 ülke içinde 7’nci sırada, Avrupa ülkeleri arasında ise birinci sırada yer aldığını dile getirdi. Türkiye’nin tarımsal ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,74 artış gösterdiğini kaydeden Güldal, Bakanlığın 2023 hedefiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Dünya sıralamasında 5’nci sıraya oturmak istiyoruz. Tarımsal gayri safi yurtiçi hasılamızı 150 milyar dolara yükseltmek hedeflerimiz arasında. Tarımsal ihracattaki arzumuz ise 40 milyar doları aşmak.”
İzmir süt üretimiyle birinci sırada
Torbalı’nın tarım ve gıda sanayi açısından İzmir için önemli bir merkez olduğuna işaret eden Güldal, İzmir’in yıllık 1.4 milyon süt üretimi ile Türkiye süt üretiminin yüzde 8’ini gerçekleştirdiğini belirtti. Yüzde 8 oranıyla süt üretiminde İzmir’in birinci sırada yer aldığının altını çizen Güldal, süte verilen desteklemelerden en fazla yararlanan ilin İzmir olduğunu vurguladı.
2014 yılının ilk 10 ayında 807 bin 291 ton süte 42 milyon 884 bin 240 lira süt destekleme primi ödendiğini kaydeden Güldal, “İzmir’de üretilen sütün yüzde 100’ü soğuk zincirde. İlimizde 2 bin 805 adet süt soğutma tankı mevcut. Ayrıca 2013 yılının Mayıs ayında ‘Çiğ Süt Kalitesini ve Verimliliğini Arttırma Projesi’ başlattık. Tire, Ödemiş, Bayındır, Torbalı, Kiraz ve Beydağ ilçelerini kapsayan proje ile geleneksel yöntemler yerine uygulanması daha pratik hayvan yetiştirme yöntemlerinin benimsetilmesini amaçladık. Projemiz ile verimliliği yükseltmek, besleme tekniklerini öğretmek, hijyen bilincini arttırmak ve sonucunda da kalite değerleri yüksek, sağlıklı süt üretmek istiyoruz” dedi.
Hastalıktan ari işletme sayımız 51
İl Müdürlüğü olarak İzmir’i tamamen hastalıklardan ari bir bölgeye dönüştürmek istediklerinin altını çizen Güldal, bugün itibariyle İzmir’de 49’u büyükbaş, 3’ü küçükbaş olmak üzere 51 hastalıktan ari işletme olduğunu söyledi. Öte yandan İzmir’de 11 adette AB Onaylı Süt Çiftliği bulunduğu ifade eden Güldal, “İl genelinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüyle birlikte 3 proje yürütüyoruz. Bu projelerimiz ise şöyle: Sakız Koyununu Koruma Projesi, Sakız Koyununu Geliştirme Projesi, KılKeçisi Geliştirme Projesi” diye konuştu.
Bitkisel ve hayvansal üretime yapılan ödeme 1 milyar 850 milyon 505 bin 794 lira
2002 ile 2014 yılları arasında bitkisel ve hayvansal üretime 1 milyar 850 milyon 505 bin 794 lira destekleme ödemesi yapıldığını hatırlatan Güldal, şunları söyledi: “2006 yılından bu yana uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında İzmir’e 145 proje için 39 milyon 810 bin 873 lira hibe desteği ödemesi yapıldı. 2007 yılından itibaren uygulanan bir diğer proje ise Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı. Program kapsamında 3 bin 362 makine ve ekipman için İzmir’e 18 milyon 65 bin 786 lira hibe desteği ödendi.
Meslek edindirmeye yönelik projeler düzenledik
2014 yılında İl Müdürlüğü tarafından meslek edindirmeye yönelik gerçekleştirilen projelerden de bahseden Güldal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek sürülerimizi profesyonel ellere emanet etmek amacıyla ‘Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi’ni hayata geçirdik. Proje kapsamında açılan kurslarda başarılı olan 445 kişi sertifika almaya hak kazandı. Üretici kadınlarımıza kendi işinin patronu olma imkanı sunduğumuz bir diğer projemiz ise ‘Kırsalda Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Projesi’ oldu. Üretici kadınlarımız bir hafta boyunca girişimcilik konusunda eğitimden geçirildi. Eğitim sonunda proje hazırlayan kadınlarımız arasında bir birinci seçildi. Çitlembiği Yaşatmak projesiyle birinci gelen Aliağa ilçesinden Yıldız Topçu’ya projesini hayata geçirmesi için 20 bin lira değerinde ödül verildi. Ayrıca, projesi KOSGEB tarafından kabul gören kadınlara 30 bin liraya kadar hibe desteği, 70 bin liraya kadar da sıfır faizli kredi imkanı sunuldu.”
Denetim sayımız arttı, kesilen ceza sayısı düştü
İzmir’de yürütülen gıda denetimi faaliyetleri hakkında bilgi veren Güldal, 2014 yılında gıda denetim sayısının geçen yıla göre yüzde 52 artmasına rağmen kesilen ceza sayının düştüğünü ifade etti. Gelen şikayetler kapsamında yürütülen denetimlerde toplam 3 bin 353 numune alındığını anlatan Güldal, “Alınan numunelerin, 220’sinin Türk Gıda Kodeksi’nde belirlenmiş olan kriterler bakımından uygun olmadığı saptanmış ve gerekli işlem yapılmıştır. Kontrol ve denetimler sonucunda belirtilen kurallara uygun olmayan işyerlerine ve ürünlere 2014 yılında toplam 898 cezai işlem, 4 milyon 969 bin 498 lira idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca, 21 adet işletme hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş, 34 işletme de faaliyetten men edilmiştir” dedi.
Kamuoyunun, Bakanlığın taklit ve tağşiş ile ilgili açıklamalarını dikkatle izlediğini vurgulayan Güldal, usulsüzlük yapan firmalara da en güzel cezanın yine halk tarafından verildiğinin altını çizdi.