Bakan Eker, “Son 6 yılda toplam kuru baklagil üretimimiz yüzde 20 arttı”


bakliyatanasafya

 

 

 

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “2016 Uluslararası Bakliyat Yılı” kapsamında düzenlenen etkinliklerin ilki olan ve ev sahipliğini Bakanlığın üstlendiği tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Eker, “Toplam 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapılıyor. Son 6 yılda toplam kuru baklagil üretimimiz yüzde 20 arttı” ifadeleri kullandı.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy Konferans salonunda düzenlenen toplantıya sektörün önemli isimleri katıldı. Davetlilerden beslenme profesörü Ayşe Baysal, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan ve Dünya Bakliyatçılar Birliği Başkanı Hakan Bahçeci’nin yaptığı konuşmalardan sonra söz alan Bakan Eker, Türkiye’nin girişimi ile Birleşmiş Milletlerin 20 Aralık 2013 tarihindeki genel kurulunda 2016 yılını “Uluslararası Bakliyat Yılı” ilan edildiğini söyledi.

 

1 yıl boyunca bakliyatın önemini gerçekleştirecekleri organizasyonlarda anlatacaklarını ifade Bakan Eker, “nohut oda bakla sofa” gibi deyimlerin Anadolu kültüründe yer aldığını hatırlattı. Bakan Eker, bakliyat ürünlerinin diyabetin önlenmesinde son derece etkili olduğunu dile getirerek, yılda 1 trilyon dolar değerinde 1,3 milyon ton gıdanın israf edildiğini, buna rağmen yılda 800 milyondan fazla insanın da yatağa aç gittiğini belirtti. Sadece insan ve hayvan beslenmesindeki değeri için değil, baklagillerin aynı zamanda münavebe bitkisi olarak kullanıldığını ifade eden Bakan Eker, ürün grubunun topraktan aldığı besin elementini baklagilin toprağa geri verdiğini, toprağın beslenmesinde çok önemli olduğunu, kimyasal gübreye ihtiyacın kalmadığını bildirdi.

DİĞER HABERLER
Bakan Eker, ‘Fındıktaki Alın Teri’ Fotoğraf Sergisini Açtı

 

“Dünyada 66 milyon ton baklagil üretiliyor”

 

Bakan Eker, 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı faaliyetlerine yönelik 3 başlık altında eylem planı hazırladıklarını vurgulayarak, bunlardan birincisinin Ar-Ge çalışmaları ile üretimin artırılması, ikincisinin tüketimin arttırılması, üçüncüsünün de baklagillerin tanıtılması olduğunu bildirdi. Yeni bir beslenme kültürü geliştirmek gerektiğinin altını çizen Bakan Eker, “Eğer biz, kendi imkanımızı, kendi gücümüzü, kendi zenginliğimizi, kendi değerlerimizi geliştirmezsek, buradan yeni ürünler geliştiremezsek, o zaman küresel fast food kültürünün tesirinde kalırız ve o bizi alıp götürür. O zaman hem değerlerimizi kaybederiz hem de pek çok manada sağlığımızı kaybetme riski ile karşı karşıya kalırız” diye konuştu. “İnsanlığın 21. yüzyılda beslenme reçetesi bu coğrafyadan çıkacaktır” diyen Bakan Eker, baklagil üretimine ilişkin şu bilgileri verdi: “Dünyada 73 milyon hektar alanda yaklaşık 66 milyon ton baklagil üretiliyor. Dünyada bakliyat üretiminde Hindistan, Çin, Brezilya, Avustralya, Kanada, Myanmar önde gelen ülkeler. Piyasa değeri yaklaşık 40 milyar dolar piyasa gelirine sahip ürün grubu. Türkiye dünya mercimek üretiminde 3’üncü, nohut üretiminde 4’üncü, kuru fasulye üretiminde 23’üncü sırada, payı yüzde 1 civarında. Dünya bakliyat ticareti içerisindeki payımız da yüzde 3 düzeyinde. Baklagiller tane bitkileri içeresinde tahıllardan sonra Türkiye’de ikinci en büyük ürün grubu. Toplam 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapılıyor. Son 6 yılda toplam kuru baklagil üretimimiz yüzde 20 arttı.”

 

“Türkiye net ihracatçı olma konumunu bu yıl da sürdürüyor”

 

​Bakan Eker, baklagillere desteği 2008 yılında ilk defa kendilerinin başlattıklarını dile getirerek, arazi toplulaştırma ile ilgili çalışmalar yaptıklarını, Türkiye tarımına yapılan en büyük iyiliğin, yatırımı, sigorta poliçesinin toprakların bölünmesinin önüne geçilmesi olduğunu söyledi. Sertifikalı tohumu, destekleme kapsamına aldıklarını hatırlatan Bakan Eker, bunun verimi artırdığını, son 10 yılda kırmızı mercimekte verim artışının yüzde 28, kuru fasulyede yüzde 65, nohutta yüzde 23 olduğunu vurguladı. Türkiye’nin tarım ihracatının 2014 yılında 2013 yılına göre yüzde 6,1 oranında artış sağlayarak 18 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Bakan Eker, “Tarımsal dış ticaretinde Türkiye net ihracatçı olma konumunu 2014 yılında da sürdürdü” dedi. Eker, bakliyat üretiminde desteklerinin sürdüğünü dile getirerek, şunları kaydetti: “2008’den bugüne kadar 446 milyon lira prim desteği ödedik. 2015 yılı ürünü için prim desteğini yüzde 100 artırdık. Baklagillerde sertifikalı tohum kullanım desteğini de yüzde 20 artırıyoruz. Bu da önemli bir konu. Bu destekler önümüzdeki yıl mercimekte maliyetlerin yüzde 27’sini, nohutta yüzde 18’ini destek olarak karşılıyoruz. Mercimek üreten çiftçi 100 lira harcıyorsa 27 lirasını bizden destek olarak alıyor. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi ve IPARD kapsamında baklagil ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve ambalajlanması yatırımlarına da hibe desteği sağlıyoruz. Burada 168 adet baklagil projesine 38,4 milyon lira hibe ödedik. Toplamda baklagillerle ilgili 173 projeye 40 milyon lira hibe destek sağladık.”

DİĞER HABERLER
Canlılar Patentlenebilir mi?

Bakan Eker, 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı dolayısıyla, uluslararası düzeyde toplantı, konferans ve kongreler düzenleneceğini, bakliyat tüketiminin artırılması için kamu spotları hazırlanacağını, baklagillerden yapılan yemeklerin tariflerinin yer aldığı kitapların dağıtılacağını, Sağlık Bakanlığı ile yapılacak ortak çalışmalarla yetersiz ve dengesiz beslenme ve obezite gibi sağlık problemlerinin önüne geçilmesi amacıyla programlar gerçekleştirileceğini kaydetti.

 

“Bakan Eker, 22 ton bakliyat taşıyan tırı uğurladı”

 

Bakan Eker, konuşmasının ardından Bakanlığın Kreş ve Gündüz Bakımevi’nde eğitim gören kız çocuklarının bakliyatları temsil eden kıyafetleriyle yaptıkları gösteriyi izledi. Çocuklar söz konusu temada yaptıkları resimleri Bakan Eker’e hediye etti. Prof.Dr Ayşe Baysal’a etrafında baklagillerin bulunduğu bir çerçeve içerisindeki teşekkür mektubunu sunan Bakan Eker, daha sonra, toplam 22 ton bakliyatın bulunduğu tırı uğurladı. Bakan Eker, Orta Doğu’da zulümler nedeniyle ülkelerinden kaçarak göç eden komşu halkların Türkiye’ye sığındığına dikkati çekerek, tırdaki yardım paketlerinin AFAD tarafından Türkmeneli Derneği aracılığıyla Suriye ve Telafer’den Türkiye’ye göç eden ailelere dağıtılacağını bildirdi. Etkinlikler kapsamında Türkiye Aşçılar Federasyonu şeflerinin bakliyat kullanılarak hazırladıkları yemeklerin yer aldığı stantları gezen Bakan Eker, yapılan tatlıların tadına baktı ve bir şefin rehberliğinde bakliyatları kullanarak salata yaptı. Bakan Eker, çiftçi kadınlarla da fotoğraf çekindi.

DİĞER HABERLER
Mutfak tüpüne yönelik çalışma başlatıldı

 


Haber Tarihi: 31 Ocak 2015. 11:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x