Takviye Edici Gıdalara, Bir yıl Daha Takviye Verildi
TAKVİYE EDİCİ GIDACILARA, BİR YIL DAHA TAKVİYE VERİLDİ
TÜSODER Gıda Komisyonu Başkanı Dr. Can DEMİR; Beslenmeyi destekleme amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvan kökenli maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak piyasaya sunulan takviye edici gıda olarak adlandırılan ancak tüketicilerin büyük bir çoğunluğunda ilaç benzeri vitamin algısını oluşturan ürünlerin 29 Ocak 2015’te bakanlıkça yayınlanan tebliğ ile başta etiketleme esaslarının belirtildiği 16 Ağustos 2013’te yürürlüğe giren gıda takviyelerinin özel tebliğinin bir yıl daha ertelenmesi resmi gazetede yayınlanmıştır.
Tüketicilerimiz Avrupa Birliği uyum (2002/46/EC) sürecinde hazırlanan gıda takviyelerine ait özel yönetmeliğin uygulanması bir yıl süre daha ertelendiğinde tüketicilerimiz bu ürünlerin etiket bilgilerinde olması gereken zorunlu esasların tamamını görmek için bir yıl süre daha bekleyecektir. Ertelenen tebliğdeki esaslardan örnekler verirsek,
– Takviye edici gıdaların etiketinde, sunumunda ve reklâmında; bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğunu bildiren veya böyle özelliklere atıfta bulunan ifadeler yer alamaz.
– Takviye edici gıdaların etiketinde, sunumunda ya da reklâmında; besin öğelerinin yeterli ve dengeli bir beslenme ile karşılanamayacağını belirten, ima eden veya vurgulayan ifadeler yer alamaz.
– Beyan edilen değerler, üreticinin analizlerine dayanarak beyan ettiği sapma değerleri içerisinde olmak zorundadır.
– 4 yaşın altındaki bebek, küçük çocuk ve çocuklar için takviye edici gıda üretilemez, piyasaya arz edilemez.
Örnekleri, yürürlükte olan özel tebliğine bakarak çoğaltmak mümkündür. Tüketiciler, hazırlanan güncel mevzuatlar bizim insanımızın sağlıklı ve güvenilir gıda temin etmede esas olması için mi yoksa AB uyum yasalarının gereği için mi hazırlandığını ve de bu tür ürün tanıtan, satışa sunan radyo, TV, internet web siteleri, Sosyal medya gibi ortamların kontrol edilemediğinden mi, bir yıl daha ertelendiğini merak etmektedir. Bu tür ertelemeler kurallara uyarak, doğru ürünü satışa sunanlarla tüketicilerin buluşmasına dolaylı olarak engel olmakta ve de haksız rekabete yol açmaktadır.
Yakın bir geçmişte gıdalarda izlenebilirliğinde ertelenmesi ve şimdi de gıda takviyeleri tebliğinin ertelenmesi; Tüketiciler olarak, ‘’AB için mevzuat olsun, uygulamada olmasa da olur. Nasıl olsa bizim insanımız dayanıklıdır‘’ anlayışının hakim olduğu zannedilmektedir.