5 Haziran Dünya Çevre Günü
5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Çevre; İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları, fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. Kısaca canlı varlıkları etkileyen dış tesirlerin tümü çevre olarak tanımlanmaktadır. 5 Haziran Dünya Çevre Günü de, 1972 yılından bu yana dünya ülkelerinin gündemindedir.
Çevre konuları açılınca akla ilk gelenler; İklim değişikliği, hava, su, toprak kirliliği gibi konular olsa da, insanlarla hayvanlar arası etkileşimler çevre konularının dışında tutulamaz. Çevrenin önemli konularından olan kentleşme ve planlı yapılaşma; kent yaşamı içinde kalan insan nüfusu ile birlikte hayvan nüfusunu da kapsamaktadır. Dolayısıyla Dünya Çevre Gününde konuşulması gereken konulardan biri de “Kentlerde Hayvan Nüfusu Yönetimi”dir.
Bizler hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı temelinde faaliyetlerde bulunan Veteriner Hekimler olarak; Dünya Çevre Gününde sahipsiz hayvanlara ilişkin çalışmaların çevre ve halk sağlığı açısından önemini ve bu bağlamda çevre kavramının önemli bir parçası olan hayvanların haklarını da anımsatmak zorundayız.
Dünya Sağlık Örgütünün hesaplamaları doğrultusunda ilimizde 400.000 sahipsiz hayvan olduğu düşünüldüğünde Kentlerde Hayvan Nüfus Yönetimine dair ciddi çalışmalar yapılması gerektiği matematiksel olarak da ortaya çıkmaktadır.
Çevremizi paylaştığımız sahipsiz hayvan nüfusunu küçümseyerek ya da önemsemeyerek doğru kararlar almak mümkün değildir. Ayrıca bu rakamı abartarak konunun farklı yönlere çekilmesi Hayvanları Koruma Kanununun güncellenmesinde yanlış bir takım beklentilere girilmesi de doğru olmayacaktır. Nüfusun belirlenmesinde sahipli, sahipsiz tüm hayvanların kayıt altına alınması önceliklidir. Sonrasında hayvanların yaşam koşullarının sağlıklı oluşturulması ve insanlarla hayvanlar arası ilişkilerde dengenin kurulması sağlanmalıdır.
Yalnızca sahipsiz ya da evcil sahipli hayvanlar değil, gıda amaçlı beslenen hayvanlara yönelik işletmeler de çevresel açıdan doğru değerlendirilmelidir. Artık kentsel yapıların doğal yaşam alanlarına yayıldığı günümüzde, her canlı gibi doğada yaşayan yaban hayvanlarının da hayvan nüfusu kapsamında değerlendirilerek sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya için çevre kavramının öncelikleri içinde yer alması gerekmektedir.
Dünya Çevre Günü aracılığıyla “Kent Hayvan Nüfusu” konusunda yerel yönetimlerin ve ilgili Bakanlıkların ivedilikle gerekli çalışmaları ve yasal düzenlemeleri yapmalarını bir kez daha anımsatıyoruz.
5 Haziran Dünya Çevre Gününde Çevre Sağlığına ve Çevrenin Korunmasına yönelik hizmetlerde görev alan tüm meslek gruplarına emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
H.Gökhan ÖZDEMİR
İzmir Veteriner Hekimler Odası
Başkanı