Mısır çiftçisi göz ardı ediliyor’
Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, “Mısır çiftçimiz ve yüzde 100 yerli mısırdan şeker üreten sanayimiz göz ardı ediliyor!” dedi
NÜD Başkanı Rint Akyüz, basında gündeme gelen şeker ithalatına izin verileceği yönündeki haberler üzerine açıklamalarda bulundu. Özellikle son birkaç yıldır, şeker sektörümüzde meydana gelebilecek olası riskler konusunda güçlü uyarılarda bulunduklarını kaydeden Akyüz: “Tabii ki şu anda ülke şeker ihtiyacı bir şekilde karşılanacaktır ama bizim anlam veremediğimiz, ithalat gündemdeyken mısır çiftçimizin ve yüzde 100 yerli mısırdan şeker üreten sanayimizin göz ardı edilmesi ve üretimimizin yüzde 30 kota ile sınırlandırılmış olmasıdır” dedi.
Yürürlükte olan Ham Madde ve Şeker Fiyatları Yönetmeliği’nde 16 Mart 2009 tarihinde yapılan değişiklikle, şeker üretiminde kullanılan pancar ve mısırın ham maddesinin yurt içinden temin edilmesinin bir zorunluluk olduğunu hatırlatan Rint Akyüz şöyle konuştu:
“Ülke şeker ihtiyacı, 2001 yılından bu yana 4634 Sayılı Şeker Kanunu ile öngörülen kotalarla sağlanmaya çalışılıyor. Bu çerçevede, pancar şekerinde 2 milyon 250 bin ton A kotası, pancar şekerinin yüzde 10’u ile sınırlandırılan mısır şekerinde ise 250 bin ton A kotası belirlenmiş durumda. Şeker Kanunu, Bakanlar Kurulu’na ülke ihtiyacını gözetmek suretiyle mısır şekeri üretimi için yüzde 50’ye kadar artış yetkisi veriyor. Bu yıl kotamız yüzde 30 oranında artırıldı. Bu kota ile 325 bin ton mısır şekeri üretimi yapılabileceğiz. Madem şeker ihtiyacı vardı, yüzde 100 yerli mısırdan şeker üreten sanayicimizin üretimi neden yüzde 30 kota ile sınırlandırıldı. Bunun mantığını anlamak mümkün değil.”
Bu yıl, mısır üretiminde 6,5 milyon ton üretimle Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesinin beklendiğini ifade eden Akyüz; mısır çiftçisinin de kotayla mağdur edildiğine dikkat çekti. Nişasta ve Glikoz Üreticileri olarak, mısır üreticisinin ve üretiminin en büyük destekçileri olduklarını bildiren Akyüz, her yıl kampanya döneminin başlangıcından itibaren düzenli olarak 1 milyon tona yakın mısır satın aldıklarını, ancak kota nedeniyle alımlarının da gerilediğini ifade etti.
Nişasta ve glikoz üreticilerinin, çıktıları itibariyle gıda ve içecek sektörünün de bir numaraları ham madde tedarikçisi olduğuna dikkat çeken Akyüz, yerli mısırı katma değeri çok yüksek bir gıda ham maddesine dönüştürdüklerini belirtti.
Gıda sanayinin özellikle yüksek oranda glikoz talebi olduğunu da vurgulayan Akyüz şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de gıda ve sanayisinin üretim ve ihracat rakamları her yıl yükseliyor. Dolayısıyla ihtiyaç da her yıl artmakta. Oysa biz kotalı üretim nedeniyle bu ihtiyacı karşılamaktan uzağız. Bizim talebimiz, ülke ihtiyacı göz önünde bulundurularak, kota artışının Kanunun öngördüğü en yüksek oranda yani yüzde 50 oranında artırılmasıdır. Kotalı üretim sistemi, sürdüremeyeceğimiz bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Kotaların AB’deki gibi kaldırılmasına yönelik çalışmalara şimdiden başlanmasına ihtiyaç olduğu görülüyor. Bu konuda geç kalmamalıyız. Bu çalışmalar devam ederken ilk etapta glikoz üretiminin de kota dışına çıkarılması gerekmektedir.”
Son olarak mısırdan elde edilen şekerle, pancar şekeri arasında bir fark olmadığını söyleyen NÜD Başkanı, gerek konu hakkındaki bilgi eksikliği gerekse de manipülatif açıklamalar nedeniyle kamuoyunda mısır şekeri hakkında olumsuz algı yaratıldığını savundu. Bu konuda bilimsel bilgilerin temel alınarak konunun tartışılmasının faydalı olacağını ifade etti.