Rusya gıda ambargosundaki delikleri kapatıyor
AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları 6 ay daha uzatma kararı almasının ardından, Moskova’dan cevap gecikmedi. Gıda ambargosunu yaptırım süresince uzatan Moskova, ambargonun ihlal edildiği kaçakları kapatmak için sıkı tedbirler alıyor.
Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Rossiya 24 televizyonuna yaptırımlar ve gıda ambargosu hakkında yaptığı açıklamada: “Biz, üçüncü devletler üzerinden AB ürünlerinin ülkemize sokulduğu bütün delikleri kapatacağız. Ülkemize yasaklı ürünün girmemesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Tkaçev gıda ambargosunu çiçek, balık ve şekerleme ürünlerine de yasak getirilerek genişletebileceklerini söyledi.
Batılı ülkelerin yaptırımları uzatma kararına sert tepki gösteren Tkaçev, “Eğer ortaklarımız Rusya’yı onlarca yıl geriye götürmek istiyorlarsa, büyük hata yapıyorlar…” eleştirisinde bulundu.
Rusya, Ukrayna krizinde kendisine yaptırım uygulayan ülkelere yaklaşık 1 yıldır gıda ambargosu uyguluyor.
Emrah Kınay, Moskova, Haberrus
Rusya ambargosu Avrupalı çiftçileri vurdu; kayıp 5,5 milyar Euro
Ukrayna krizi nedeni ile Rusya ve Batılı ülkeler arasında restleşmenin maliyeti giderek artıyor. Brüksel merkezli Avrupa Çiftçiler Birliği Copa Cogeca Başkanı Albert Jan Maat yaptığı açıklamada, yaptırımlara tepki olarak Rusya’nın gıda ürünlerine uyguladığı ambargo nedeni ile Avrupalı çiftçilerin kayıplarının 5,5 milyar Euro’ya ulaştığını söyledi.
Avrupa Birliği ülkelerinden 60 civarında çiftçi kuruluşunu bünyesinde bulunduran birliğin başkanı Cogeca, “Rusya’nın uyguladığı ambargonun kurbanı çiftçilerin kayıpları 5,5 milyar Euro’nun üzerinde.” eleştirisi getirdi.
Avrupa Birliği Komisyonu ise yaş meyve ve sebze üreticileri ile süt ve peynir üreticilerini desteklemek için ek tedbirler almayı planlıyor. Maat, AB’nin en azından Rusya ile müzakereleri yoğunlaştırmalarını ve domuz ihracatı ile ilgili sınırlamaları kaldırmalarını talep etti.
Rusya haziran ayında AB’nin yaptırımları uzatması nedeni ile gıda ambargosunu bir yıl süre ile genişletti. Rusya yaptırımlar nedeni ABD, Kanada, Norveç ve Avrupa Birliği ülkelerinden Ağustos 2014’de gıda alımını durdurmuştu. Rusya’nın gıda ambargosu uyguladığı ürünler arasında kırmızı et, beyaz et, kanatlı, deniz ürünleri, süt ürünleri, meyve ve sebze yer alıyor.
ABD yaptırımları genişletti
Washington dün yaptığı açıklamada Ukrayna krizini gerekçe göstererek Rusya’ya uyguladığı yaptırımları genişletti. Rus savunma şirketleri Kalaşnikov ve İjmaş’la bağlantılı bir çok ismin eklendiği yaptırım listesinde, Rus enerji şirketi Rosneft ve Vneşekonombank’ın alt kuruluşları, Kırım liman operatörleri ve Ukrayna’nın devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e yakın isimler yer alıyor.
Faruk Akkan, Moskova, Cihan