Süt tozu ihracatına da destek verilecek !
Halim UTLU
2009’dan beri arz fazlası çiğ süt, kota tahsisi suretiyle piyasadan çekilerek, süt tozuna dönüştürülüyordu…
Kırmızı et fiyatlarda da,yaklaşık %6’lık gerileme oldu.…
Süt regülasyon programının etkin devam etmesi ve üretici fiyatlarının korunması amacıyla, üretilen süt tozu stok durumu dikkate alınarak, ihtiyaç fazlası miktarın ihraç edilmesi halinde, süt tozuna destek verilecek. Destek ödemesi, dünya fiyatları dikkate alınarak belirlenecek ve ayrıca kota tahsis edilen ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ön izin alan, analiz raporları uygun olan ve regülasyon kapsamında üretim yapan firmalara yapılacak.
İlkbaharda süt artışı, fiyatı düşürüyor ve üretimde baskı unsuru oluyor
Konu ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kanalı ile yapılan açıklamada; hayvansal üretimde ilkbahar aylarındaki yağış durumuna paralel olarak artan kaba yemden, azami düzeyde yararlanmak amacıyla buzağılama dönemleri Aralık-Şubat ayları olarak planlanıyor. Laktasyon dönemindeki yüksek verim, ilkbahar aylarını kapsıyor. Çiğ süt arzının arttığı bu dönemlerde, üretici fiyatları aşağı yönde seyir göstererek, üretim üzerinde önemli bir baskı unsuru olabiliyor.
Fazla çiğ süt, piyasadan çekilerek, süt tozuna dönüştürülüyor
Açıklamada”2009 yılından beri Bakanlığımız arz fazlası çiğ sütü, kota tahsis etmek suretiyle piyasadan çekerek, süt tozuna dönüştürmekte ve DİR kapsamında ihracatçı firmalara dünya fiyatları eşdeğerinde kullandırmaktadır. Bunun yanı sıra, Ulusal Süt Konseyi bünyesinde sektörün tüm aktörleri ile toplantılar organize edilmekte ve maliyetler ışığında üretici fiyatlarında mutabakat sağlanmaktadır.
Dünya çiğ süt ve tozu fiyatında, sert düşüşler yaşanıyor
Son 7 aylık süreç içerisinde özellikle AB başta olmak üzere, dünya çiğ süt ve süt tozu fiyatlarında aşağı yönde sert düşüşler yaşanmaktadır. Bu konjuktürel durum, süt mamulleri ve süt tozu ihracatında bir daralmaya sebebiyet vermiştir.
Regülasyon programının etkin devam etmesi ve üretici fiyatlarının korunması amacıyla, program dahilinde üretilen süt tozu stok durumu dikkate alınarak, ihtiyaç fazlası miktarın ihracatına destek verilecektir.
Mevzuat, Resmi Gazetede yayımlandı
Bu tedbir ile 10 bin ton ihracat hedeflenmektedir. Destek ödemesi dünya fiyatları dikkate alınarak belirlenecek ve ayrıca kota tahsis edilmiş, Bakanlıktan ön izin almış, analiz raporları uygun olan, regülasyon kapsamında üretim yapan firmalara yapılacaktır. İlgili mevzuat 21 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.” denildi.
Kırmızı et fiyatlarda, %6’lık gerileme oldu
Öte yandan et konusunda da; Yaz aylarında kırmızı ette artan talep durumuna paralel olarak, arzı güçlendirerek denge oluşturmak amacıyla, Et ve Süt Kurumu marifetiyle, üretici maliyetlerini gözeterek eşik fiyattan karkas satışı yapılacağı 10 Ağustos 2015 tarihinde açıklandığı ve o günden beri fiyatlarda yaklaşık %6’lık bir gerileme olduğu ifade edildi.