Rusya İle Sebze Krizi Tek Taraflı Başlatıldı
Rusya, zirai ilaç kalıntısı buldu, bu ürünleri ihraç eden firmalara kapıyı kapatıyor!
Rusya’nın ürünlerinde zirai ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle bu ülkeye ihracat yapan 5 Türk firmasını ihracat listesinden çıkardığı, 8 firma için de ”kırmızı alarm” verdiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Rusya, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na gönderdiği bir yazıda, Rusya’ya sebze ihraç eden 13 Türk firmasının ürünlerinde ”zirai ilaç kalıntısı” bulunduğunu bildirdi. Yazıda, bu firmalardan 5’inin ihracat listesinden çıkarıldığı, 8 firmanın da ‘Kırmızı alarm” listesine alınarak, yakından takip edildiği kaydedildi.
Rusya’ya sebze ihracatı yapan firmalardan Ali Kavak Tarım Ürünleri AŞ (AKAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, yaptığı açıklamada, Rusya’nın kendi şirketinin de aralarında bulunduğu 13 yaş meyve sebze ihracatçısı firmayı ”Ürünlerinde zirai ilaç kalıntısı” bulunduğu gerekçesiyle ”Kırmızı Alarm” listesine aldığını bildirdi.
Rusya’nın ‘Kırmızı Alarm’a aldığı 13 firmanın şu anda Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 76,4 ünü gerçekleştirdiğine dikkati çeken Kavak, şunları kaydetti:
”Kırmızı Alarm listesine alınan bu 13 firma Türkiye’nin ihracat sıralamasında da ilk sırada yer alıyor. Bunu çok iyi okumak gerekir. Bu sorunla ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanımız Mehdi Eker başta olmak üzere Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Bitki Koruma Genel Müdürlüğü ile toplantılar yaptık. Tarım Bakanımız konuya çok duyarlı davranıyor. Sorunları aşmaya çalışıyoruz. Rusya’nın ve Dünya Ticaret Örgütü’nün belirlediği kalıntı limitleri var. Biz ülke olarak dünya standartlarına uyum sağlayan bir ülkeyiz. Bizim limit değerlerimiz dünya standartlarının altında olmasına rağmen Rusya, Türkiye’den imkansızı istiyor. Rusya’nın Kırmızı Alarm listesine aldığı bu firmalar Türkiye’nin sebze ihracatındaki lokomotif firmaları. Bu firmaların Kırmızı Alarm listesine alınması çok ilginç ve insanı düşündüren gelişmelerdir. Hükümetimiz bu konuda çok duyarlı davranıyor. Üreticilerimiz de kalıntı konusunda çok duyarlı davranmalı. Yoksa Rusya pazarını elimizden kaçırırız. Biz Rusya pazarını kaybetmek istemiyoruz.”
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz da Rusya’nın 13 firma hakkındaki kararıyla ilgili kendilerine resmi bir yazı gelmediğini, ancak bu konuda duyumlar aldıklarını ve ilgililerle görüşmelere başladıklarını belirtti. Kaçmaz, bu hafta içinde yapılacak görüşmelerde sorunun tam olarak belli olacağını söyledi. İhracatın şimdilik devam ettiğini ifade eden Kaçmaz, ”Bu konuda bize iletilen resmi bir yazı yok. Rusya’nın bu konuda önce ihbarda bulunması gerekirdi. Sektör temsilcileriyle görüşüp konuyu tartışacağız ve daha sonra yol haritasını çizeceğiz” dedi.
“BU İŞTE BİR İŞ VAR”
İhracatının yüzde 80’inin Rusya’ya gerçekleştiren Uçak Kardeşler Gıda Sanayi Limited Şirketi sahibi Ali Uçak da kararın alınmasının altında ”Rant” olduğunu öne sürdü. Uçak, ihraç edilen ürünlerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kontrol Laboratuvarı ekiplerince incelendiğine değinerek, şöyle devam etti:
”İyi Tarım Uygulamaları ve Globalgap yöntemleriyle üretim ve ihracat yapıyoruz. Hasat zamanı laboratuvar görevlileri ihraç edilecek ürünlerden numune alır. Laboratuvarlardan alınan (temiz) raporuyla ihracat gerçekleştirilir. Rusya hala (Türk ürünlerinde zirai ilaç kalıntısı var) diyebiliyorsa, o zaman sorun var demektir. Rusya bu analizleri kendi ülkesinde nasıl yapıyor? Bizden bir görevli, yetkili bulunmuyor. Eğer Rusya’nın yaptığı analizlerde sorun yoksa, o zaman kendimizi sorgulamalıyız. Bu işin içinde yanlış olan bir iş var. Türkiye Hükümeti Rusya’nın gönderdiği raporları olumsuz kabul ediyorsa, o zaman Türkiye’deki laboratuvar sisteminde yanlışlıklar var demektir.”aa