Beypiliç Üretici Semineri
SERDAR KONURALP
20. Beypiliç Yetiştirici Semineri, Beyaz Et sektörü temsilcileri ve ailelerini bir araya getirdi. Seminer bu yıl da geleneksel olarak Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (AİBÜ) verdiği destekle AİBÜ Kongre Merkezi Gölköy Kampüsünde gerçekleştirildi.
BES-DİR Başkanı ve Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, toplantıda piliç sektörü hakkında önemli bilgiler verdi.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı ve Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, “Bu yıl kuş gribinden ötürü bırakın birkaç köy hayvanını, 15 milyon dolayında yumurta tavuğu ve damızlık öldü ya da imha edildi. Korktuğumuz başımıza geldi ve ihracat durdu” dedi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bordo Salonda düzenlenen Yirminci Beypiliç Yetiştirici Semineri’inde konuşan Koca, bu yılın gerek Türkiye gerekse sektör açısından çok kötü geçtiğini söyledi.Döviz kurlarındaki yüzde 40′lar seviyesine ulaşan artışın en büyük girdileri olan yem maliyetlerini aşırı yükselttiğini ve yem üretiminde ciddi oranda dışa bağımlı olduklarını belirten Koca, “Bu yıl GDO bulaşıklığı nedeniyle hammadde ithalatında ciddi aksamalar yaşandı. Nisanın son günlerinden itibaren kuş gribi vakaları görülmeye başlandı. Piliç eti sektöründe kuş gribi görülmese de ciddi oranda bizim sektör de etkilendi. İç pazarda çok az olumsuzluk yaşandı ancak ihracat tamamen durdu” diye konuştu.Koca, kuş gribi nedeniyle konulan yasakların peyderpey kaldırıldığını ifade ederek, bu hafta da Irak’a ihracatın başladığını bildirdi.Hala yasağı kaldırmayan ülkelerin olduğunu dile getiren Koca, “Hükümetin kurulamaması ve terör olayları nedenleri ile ortaya çıkan istikrarsızlık bizlere de ciddi oranda yansımaya devam ediyor. Son aylardaki aşırı sıcaklar da üretimde sıkıntılar yarattı” ifadesini kullandı.Koca, Türkiye’de piliç eti sektörünün devamlı büyüdüğünün altını çizerek, “1995 yılında 313 bin ton olan piliç eti üretimi 2014 yılında bir milyon 942 bin tona ulaşmıştır. Sektör 1995 yılına göre yüzde 520, 2000 yılına göre yüzde 193 büyümüştür” dedi.
Koca, 2014 yılında üretim artışı gerçekleştiremediklerini belirterek, şöyle devam etti:“2015 yılında üretimimizi biraz daha azalttık, yatırımlarımızı askıya aldık. 2016 yılı içinde artış öngörmüyoruz. Ülkede ve sektörümüzde istikrar sağlanana kadar da bu böyle sürecek. İhracata çok önem veriyoruz. Türkiye’nin kanatlı et ihracatına baktığımızda, 2000′li yılların başında 10 bin tonlar seviyesinde olan ihracatın, 2014 yılında 431 bin tona çıktığını görüyoruz. Kuş gribi konusunda dünyada uygulanan bölgesel uygulamalara geçilmesi gerekir. Bu yıl kuş gribinden ötürü bırakın birkaç köy hayvanını, 15 milyon dolayında yumurta tavuğu ve damızlık öldü ya da imha edildi. Korktuğumuz başımıza geldi ve ihracat durdu. Pek çok ülkeye ihracat resmen gerçekleştirilmeyen bölgeselleşme açıklamaları ve iknaları ile yeniden başlatıldı.”
Törende konuşan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Hayri Coşkun, Bolu’nun beyaz et sektöründe öncü il olma özelliğine işaret ederek, Sektörde öncü olmanın getirdiği zorlukları aşmak, plan ve strateji geliştirmek açısından bu tür seminerler önemli. Üniversite-Sanayi işbirliği anlayışı çerçevesinde AİBÜ olarak sektör sorunlarının çözümü ve Ar-Ge konularında akademik destek başta olmak üzere her türlü desteğe hazırız diye konuştu.
Daha sonra söz alan Şirket Canlı Üretim Müdürü Veteriner Hekim Ali Şen “İyi Tarım Uygulamaları ve Önemini anlattı.
Beypiliç Bolu Bölge Müdürü Veteriner Hekim Recep Özel ise Sağlıklı Piliç Yetiştirmenin Önemi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususları ele aldı.
Bundan sonra üreticilerle bir tohlantı yapılarak merak edilen soruları kayıt edildi.
Toplanan soruların cevaplarını Genel Müdür Yrd. Nihat Altunal teker teker cevapladı.
Gün boyunca süren seminerde Kümes Ekipmanlarının Bakım ve İdaresi, Canlı Yüklemenin Önemi konularında sunumlar gerçekleştirildi. Seminerde ayrıca şirket ve yetiştirici ilişkileri de ele alındı.