Sağlıklı kurbanlık hayvan nasıl seçebiliriz?
Sağlıklı kurbanlık hayvan nasıl seçebiliriz?
Veteriner Hekim Mehmet Erkan DOĞAN
Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte vatandaşların dini vecibelerini yerine getirmek için seçecekleri kurbanlık hayvanların dini ve etik açıdan sağlıklı olması gerekmektedir.Birtakım basit gözlemlerle hayvan seçimimizi kolaylaştırabiliriz.
-Kurbanlık için, tosun ve koç tercih edilmesi ,dişi hayvanların kesilmemesi hem hayvan varlılığının devamı sağlayacak ,hem de alıcıdaki muhtemel gebe hayvan şüphesini ortadan kaldıracaktır.
-Öncelikle hayvanın dört ayağını yere basar şekilde-ayakta olarak görmemiz gerekmektedir.Etrafında 1-2 tur dönerek tırnaktan sırt bölgesine kadar bir gözlemlenir.Birkaç metre yürütülerek topallık olup olmadığına,normal solumanın olduğuna bakılır.
-Gözlemler önemlidir.Hayvanın burnunun merme (üst) kısmının kuru yada çatlak olmaması gerekir.Nemli ve parlak olmalıdır.Çatlak ve kuru merme hayvanın hastalık geçirdiğini,ateşinin yüksek olduğunu gösterir ki burun hayvanın sağlıklı olup olmadığı konusunda önemli bir göstergedir.
-Doğal deliklere dikkatli bakılmalıdır.Karakteristik burun akıntısı,yada ishal belirtisi görülmemelidir.Gözler canlı olmalıdır,mat olmamalıdır.Tüyler düz ve parlak olmalıdır.Enfeksiyon geçirmiş hayvanda tüyler birbirine karışır,bakıldığında bir albenisi olmaz.
-İyi bir büyükbaş kurbanlık hayvan arkadan dik bir şekilde bakıldığında dolgun,bir küp şeklinde gözükür.Üçgen şeklinde gözüken hayvanlar genelde kaşektik (zayıf) hayvanlardır.
-Koyun keçi gibi küçükbaş hayvanlarda bel bölgesi elle sıkıldığında,kemik hissedilmesi genelde zayıf olduğunu gösterir.Yine göz,merme(burnun üst tarafı) ,doğal delikler kontrol edilmelidir.
-Dişi kurbanlıkların memeleri de ayrıca kontrol edilmeli yangı belirtileri göstermemelidir.(çatlak,kanama,kızarıklık vs.)
Hem büyükbaş,hem küçükbaş hayvanın koruyucu aşılarının yapılıp yapılmadığı sorgulanmalıdır.
Veteriner Hekim Mehmet Erkan DOĞAN
Profesyonel Hayvancılık Projeleri-Professional Livestock Projects
GSM:+90 532 626 90 42