Dünya Kuduz Günü


12033056_1125565390805291_5060788804513384637_n

 

 

 

Kuduz insanlarda ve özellikle et yiyen hayvanlarda görülen ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır (zoonoz). Kuduz dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sorunu olmaya devam etmekte ve dünyada kuduzdan yılda 55 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü 28 Eylül tarihini “Dünya Kuduz Günü” ilan etmiştir.

 

Hastalık etkeni, Rhabdoviruslar grubundan bir RNA’lı virüstür. Virus hayvanların salyasında bulunur ve genellikle ısırma suretiyle bulaşır. Ülkemizde kuduzu insanlara en çok bulaştıran hayvanlar başıboş köpeklerdir. Kedi, sığır, koyun, keçi, at gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, yarasa, yaban kedisi, kokarca, fare ve gelincik gibi vahşi hayvanlar da kuduz mikrobu taşırlar.

 

Kuduz esas olarak hayvanların bir hastalığıdır. İnsana da kuduza yakalanan hayvanların ısırması ile geçer. Dişlerin açtığı yaraya, kuduz virüsü taşıyan hayvan salyası bulaşır. Virüsler yaradan içeri girdikten sonra sinirler yoluyla merkezi sinir sistemine (beyne) ulaşır.

 

Rabies_patient

 

 

Kuduza özgü ilk belirti, ısırık bölgesinde ağrı ve duyu kaybının görülmesidir. Daha sonra huzursuzluk, aşırı korku hali, karamsarlık, saldırganlık, uykusuzluk, psikiyatrik bozukluklar ve depresyon ve bunlara eşlik eden öksürük, boğaz ağrısı, titreme, karın ağrısı, bulantı-kusma, ishal görülebilir. Boğazda başlayan ağrılı kasılmalardan dolayı, hasta su içemez. Bunu beceremediğinden huysuzlaşır. Halk arasında bu durum “su korkusu” olarak bilinir. Yutkunma güçlüğünü ağrılı kas spazmları izler. Hastada şuursuz tepkiler ve delilik halleri denilen belirtiler belirir. Ve nihayet, birkaç gün içinde, adale kasılmaları genel felç haline dönüşür ve sonuç yüzde yüz ölümdür. Hastalık belirtileri, virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıkar. Bu sürenin değişikliği, vücudun direnci ve ısırılan yerin beyne olan uzaklığı ile orantılıdır.

DİĞER HABERLER
Türkiye'de Bu Bir İlk

Hayvanlarda başlangıç belirtileri olarak davranış değişiklikleri ve özellikle saldırganlık görülürken daha ileri safhalarda felçler, diğer beyin iltihabı bulguları ve ölüm görülür. Ölüm özellikle solunum felci ile olur.

 

Kuduz, ölüme neden olan bir hastalık olduğundan korunma son derece önemlidir. Korunmanın temel mantığı, kuduzun başta evcil olanlar olmak üzere hayvanlarda kontrolü ve dolayısıyla virüsün insanlara geçme olasılığını azaltmadır. Isırılma durumunda, ısırılan yer bol sabunlu su ile yıkanarak tentürdiyot gibi antiseptikler uygulanmalıdır. Kuduz şüphesi bulunan bir hayvanla temas halinde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli ve düzenlenecek aşılama programı aksatılmadan uygulanmalıdır. Kuduz olan bir hayvanla temasın ardından özellikle yara tedavisi ile kuduz aşısı ve kuduz antiserumu uygulaması hastalığa yakalanmama hususunda hayati öneme sahiptir. Kuduzla mücadelede başarı diğer zoonotik hastalıklarda olduğu gibi “Tek Tıp–Tek Sağlık” yaklaşımı içinde insan ve hayvan hekimlerinin birlikte ve koordineli çalışmaları ile mümkün görünmektedir.

 

Türk Veteriner Hekimleri Birliği


DİĞER HABERLER
Süs Bitkileri Çalıştayı Çeşme’de Başladı
Haber Tarihi: 28 Eylül 2015. 09:18
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x