İkiz doğum oranında büyük artış !…
Halk Elinde Islah Projesiyle; 29 ırkta et, süt,döl verimi, ikiz doğum oranında büyük artış !…
24 üniversite 45 öğretim üyesi, 8 araştırma enstitüsü,46 araştırmacı,63 il damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği ve TAGEM ile yürütülen projeye,145 milyon destek verildi…
Halim UTLU
24 üniversiteden 45 öğretim üyesi, 8 araştırma enstitüsü, 46 araştırmacı ve 63 il damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği ile yürütülen 29 ırk Halk Elinde Islah Projesiyle;
et, süt, döl verimi ile ikizlik doğum oranında artış sağlandı,ihtiyacı duyulan nitelikli damızlıklar ülke içinden karşılandı, bu uygulamalar neticesinde, 7400 yetiştiricinin işletmesinde bulunan yaklaşık 1 milyon hayvanın ıslah takibi yapıldı.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinatörlüğünde ulusal çapta yürütülen Halk Elinde Koyun Keçi Islahı Projesiyle,yetiştiricinin örgütlü bir yapıya kavuşturulması ve bilinçli hayvancılık yapmalarının yanı sıra,bu yönde de önemli gelişmeler elde ediliyor.
145 milyon TL destek verildi
Halk Elinde Islah Projesi ile birlikte, projedeki yetiştiricilere şu ana kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafındından 145 milyon TL destek verildiğini ifade eden,TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Ali Ayar, 63 ilde 29 ırk ile yaklaşık 183 alt proje uygulandığını, bu uygulamalar neticesinde 7400 yetiştiricinin işletmesinde bulunan yaklaşık 1 milyon hayvanın ıslah takibi yapıldığını belirtti.
5 yılda Halk Elinde Islah Projesi ile gelirini üçe katlayan Polatlı’lı yetiştirici Turgut Olgaç, işletmesinde düzenlediği koç katım etkinliği ile projede yer alan kurum temsilcilerine teşekkür yemeği verdi. Etkinliğe katılan TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Ali Ayar, Halk Elinde Islah Projesinin ülke açısından önemine vurgu yaptı.
63 ilde uygulanıyor
Ayar,şu bilgileri paylaştı;“Bu proje, dünyanın en büyük uygulamalı ıslah projesi olduğu gibi, Cumhuriyet tarihinin de sadece hayvancılık alanında değil, tüm alanlarda en fazla paydaş ve yaygın etkiye sahip projesidir.24 üniversiteden 45 öğretim üyesi, 8 araştırma enstitüsü, 46 araştırmacı ve 63 il damızlık koyun keçi yetiştiricileri ile işbirliği içinde yürütülmektedir. 183 teknik personel, yetiştiricilerin hizmetinde olup, maaşları proje kapsamında karşılanmaktadır.İşletmeleri düzenli olarak ziyaret eden teknik personel, projedeki hayvanların takibini gerçekleştirmektedir.”
Et, süt, döl verimi,ikizlik doğum oranında artış sağlandı
Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Ali Ayar: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde, ülkesel çapta yürütülen Halk Elinde Koyun Keçi Islahı projesiyle et, süt, döl verimi ile ikizlik doğum oranında artış sağlanmıştır. Proje ile birlikte ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli damızlıkların ülke içinden karşılanması, yetiştiricinin örgütlü bir yapıya kavuşturulması ve bilinçli hayvancılık yapmaları amaçlandı ve önemli gelişmeler elde edildi.” dedi.
300 hayvan,1700 hayvan oldu
Öte yandan, Ankara’nın Polatlı ilçesi İğciler köyünde, yetiştirici Turgut Olgaç tarafından işletmesinde koç katım etkinliği düzenlendi.Olgaç;5 yıldır projede yer aldığını ve proje liderinin yönlendirmeleri ve teknik personelin katkılarıyla, gelirinin üç kat arttığını söyledi.300 hayvanla başladığını, bugün elit sürüye sahip olduğunu açıklayan yetiştirici
Olgaç,proje ile ilgili şu bilgileri verdi;
Kendi damızlığımı,artık sürümden karşılıyorum
“ Aşımları kontrollü yapıyorum, artık hayvanlarımın anne-baba kayıtlarını ve verimlerini biliyorum. Merinos özelliği taşımayan hayvanlarımı hemen sürüden çıkardım. Besleme programını proje lideri ile birlikte yapıyor, teknik eleman ile takip ediyoruz. Tüm bunlar sonucu, kendi damızlığımı kendi sürümden karşılar oldum.
En büyük kazancımız, kuzu ölümlerinin önüne geçtik
Doğumlar toplu olduğu için, süt sağıp satabiliyorum. İkizlik oranım ve kesimlik kuzuda verim artışı sağladık. En büyük kazancımız, kuzu ölümlerinin önüne geçmek oldu. Projeye başladığımda 300 hayvanım vardı, bugün 1700 hayvanım var. Proje ile parasal destek de alıyoruz.Devlet parasal destek vermese de, halk elinde ıslah projesinde yer almaya devam ederim.Çok memnunum.”