Genç Üreticiler İtalya Yolcusu


1443708885_Ne__e_Demir_Can_Tabako__lu_Zeynep_Toks__z
Türkiye’den 10 üreticinin yer aldığı “Expo Milano 2015” fuar kapanışının 2 çiftçisi Şile Yeryüzü Pazarı’ndan…
Slow Food International ve genç aktivist kolu Slow Food Youth Network “Expo Milano 2015” fuarının kapanışı için 2000 genç ve küçük ölçekli çiftçi üç gün sürecek bir etkinlik için endüstriyellere meydan okumaya karar verdi. Etkinliğe Türkiye’den 10 üretici katılırken, bu on üreticinin ikisi Şile Doğal Ürünler Pazarı çiftçilerinden oluşuyor. Expo Milano 2015 kapanış etkinliğine doğru yola çıkan çiftçileriyle Şile Doğal Ürünler Pazarı oldukça gururlu.
Türkiye’den etkinliğe katılan on üretici içerisindeki Şile Doğal Ürünler Pazarı’nın iki genç çiftçisi Zeynep Toksöz ve Neşe Demir hem Türkiye’yi temsil edecek, hem de dünyanın her köşesinden çiftçilerle tanışma fırsatı bulacaklar.

 

Şile Belediyesi, Slow Food International ve Slow Food Şile Palamut Birliği, etkinliğe katılacak çiftçileri 2 Ekim Cuma günü İtalya’ya yolcu etti. Yolculuk öncesi genç çiftçilerle bir araya gelen Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, doğal üretim ve tüketimin önemine vurgu yaparak; “İstanbul’un en değerli ve verimli toprakları olan Şile’yi hak ettiği değere taşımak amacıyla attığımız adımların meyvelerini topluyoruz. Şile İstanbul’un en geniş orman ve tarım alanına sahip. Bu verimliliği değerlendirerek, hem köylümüze destek oluyoruz, hem de ilçemizin değerine değer katıyoruz. Expo Milano 2015 fuarı doğal beslenme kapanış etkinliği içerisinde Şile Doğal Ürünler Pazarı çiftçilerimizin yer almasından gurur duyuyoruz” dedi. Genç üreticileri tebrik eden Başkan Can Tabakoğlu iyi yolculuklar dileğiyle birlikte üreticileri Expo 2015 fuar kapanış etkinliği için İtalya’ya uğurladı.

DİĞER HABERLER
Beyaz et sektöründe kadın istihdam oranı Türkiye ortalamasının üzerinde

 

Şile çiftçileri dünyanın en büyük fuarında

 

İtalya’nın Milano kentinde devam eden EXPO fuarı bu yıl 01 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında yaklaşık 20 milyon ziyaretçi ağırlıyor. 1,1 milyon metrekare alan üzerinde sergilenen etkinlik dünyanın en büyük fuarı olma özelliğini taşıyor. 140 ülkeden katılımcılar, en iyi teknolojileri ile dünyanın sürdürülebilirliği çerçevesinde sağlıklı, güvenli ve yeterli yiyecek kaynakları konusunda bilgilendirmede bulunuyorlar. Katılımcılar en iyi lezzetleri tatma, dünyanın seçkin tabakları ile buluşma, doğal organik yiyecekler ve damak çatlatan gastronomi lezzetleri ile bir araya geliyor.

 

Sadece kendi ürettikleri ürünleri satan çiftçilerden oluşan Uluslararası pazar ağı Yeryüzü Pazarı’nın İstanbul’daki ilk adayı olan “Şile Doğal Ürünler Pazarı” açıldığı günden bu yana yoğun ilgi gördü. Şile Doğal Ürünler Pazarı Uluslararası ve halk destekli bir örgütlenme olan Slow Food tarafından desteklenen ve mevsimsel, yöresel ve sürdürülebilir tarım metodları ile üretilmiş doğal ürünlerin uluslararası adresi niteliğini taşıyor. Yeryüzü Pazarı’nın İstanbul’daki ilk adayı “Şile Doğal Ürünler Pazarı” şimdi tescillenmek için gün sayıyor. İstanbul’un en geniş orman ve tarım alanına sahip olan Şile’nin 57 köyünde yerel halkın ürettiği, tamamen doğal ürünlerin yer aldığı pazar, hem tamamen doğal ve nitelikli ürünleri tezgâhlara çıkarıyor, hem de dünyanın dört bir yanından gelen üreticilere ev sahipliği yapıyor.

DİĞER HABERLER
Diyanet açıkladı halkın yüzde kaçı oruç tutuyor?

 

SLOW FOOD NEDİR?

 

Uluslararası ve halk destekli bir örgütlenme olan Slow Food, fast food ve hızlı yaşamın yükselişine, yerel ve geleneksel gıdanın yok oluşuna bir tepki olarak doğmuştur. İnsanların yedikleri gıdanın tadı, nereden geldiği ve gıda seçimlerinin dünyanın geri kalanını nasıl etkilediği hakkında insanları bilinçlendirmek amacıyla kurulmuştur.

 

Beslenmeyi bir sanat haline getiren ve yerel mutfakların unutulup yerine tek tip beslenme modelini getiren anlayışa karşı çıkan insanlar 1989 yılında Carlo Petrini tarafından başlatılan hareketin peşine düştüler. Bu Hareket ‘Slow Food‘, yani ‘Yavaş Gıda’ adıyla tanındı ve yaygınlaşarak 150 ülkeye dağıldı. Bugün Slow Food gönüllüleri 100.000 üyeye sahip yerel birliklerden oluşan bir ağ ile çalışmalarına devam etmektedir. Hızlı yaşam ve yerel mutfak geleneklerinin kaybolmasına karşı duran, aynı zamanda bir tepki ve bilinçlendirme hareketi olan Slow Food içinde gastronominin yanı sıra ekolojik ve etik değerleri de bulundurmaktadır.

 

SLOW FOOD HAREKETİNİN TEMEL İLKELERİ

 

• Geleneksel gıdaların korunmasına, yaşatılmasına destek verir.

• Tarım ve gıda sektöründeki firmaların denetimsiz gücüne karşı durur.

• İyi, temiz ve adil gıda üretimi ve tüketimine inanır.

DİĞER HABERLER
Türkiye, Rusya ile karşılıklı ticaretin geliştirilmesinden yana

• Genetik çalışmalara karşı lobiler oluştururken, riskler hakkında da bilinçlendirme yapar.

• Organik tarımı teşvik eder.

• Biyo-çeşitliliği, endemik bitkileri korumak önemli hedefleri arasındadır. Koruyucu önlem olarak ‘Tohum bankası’ oluşturur.

• Yerel satıcıların korunmasına destek olur


Haber Tarihi: 2 Ekim 2015. 12:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x