Afyon Elektriğini Tavuk Gübresinden Sağlayacak
Afyonkarahisar’da bir araya gelen yumurta üreticileri, 200 ton tavuk gübresinden saatte 4,5 MW’lık elektrik enerjisi elde edecek tesisin temelini attı.
Afyonkarahisar’da bir araya gelen yumurta üreticileri, 200 ton tavuk gübresinden saatte 4,5 MW’lık elektrik enerjisi elde edecek tesisin temelini attı. Almanlarla ortak yapılacak tesiste günde 200 ton gübre işlenerek saatte 4,5 MW’lık bir enerji üretilecek. Bu enerjiyle Afyonkarahisar’da 25 bin konutun aydınlatma ihtiyacını karşılamak mümkün.
Afyon Enerji Gübre Üretim AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabit Pekin, şirkette tavukçuların üçte birinin bulunduğunu belirterek, kuracakları tesisin hem çevreci, hem de ekonomiye ciddi katkı sağlayacağını, önümüzdeki yıl tamamlanarak hizmete gireceğini söyledi. İstanbul’da, içerisinde Almanların da bulunduğu bir grupla ortaklık yaptıklarını ifade eden Pekin, “ÇED raporu, imar ruhsatları gibi gerekli izinleri alarak inşaata başladık. Yaz ayı inşaat süreci ile geçer, sonbaharda da bilgisayar sistemi, elektronik malzemelerin montajı gerçekleşecek. Büyük ihtimalle Mart 2013 gibi elektrik üretimini yaparız diye düşünüyoruz.” dedi.
25 BİN KONUTA YETEBİLECEK ENERJİ
Afyon Enerji Gübre Üretim AŞ tesisinde üretilecek elektriğin kullanımı noktasında devletle anlaşma yaptıklarını ifade eden işadamı Sabit Pekin, ‘Yenilenebilir Enerji Yasası’ dahilinde 10 yıl süre ile sabit fiyattan üretilen elektriğin devlet tarafından satın alınacağını belirtti. Bu süre sonunda devletle tekrar yeni bir rakamla anlaşılabileceği ya da serbest piyasa satışının yapılabileceğini ifade eden Pekin, “Üreteceğimiz saatlik ilk elektrik kapasitesi 4,5 MW olacak. Afyon’da 54 bin konut var. Hemen hemen 25 bin konutu bu üretilen enerjiyle aydınlatmak mümkün. Öte yandan Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nin saatlik elektriğinin tüketimi 9 MW’tır. Yani biz tek başımıza koskoca OSB’nin yüzde 50 elektriğini üretebiliyoruz.” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE 60 MİLYON YUMURTA TAVUĞU VAR
Türkiye ‘nin yılda 54 milyar dolarlık elektrik satın aldığına dikkat çeken işadamı Sabit Pekin, bu alımların doğalgaz, kömür şeklinde gerçekleştiğini söyledi. Pekin şöyle konuştu: “Bu durum hafif bir şey değil. Böylesi bir çalışma Türkiye çapına yayıldığında Türkiye’ de 60 milyon yumurta tavuğu var. Biz gibi 25 tane daha tesis yapılsa 25 vilayetin elektriği tavuk gübresinden elde edilecek. Bu durum çok hoş bir şey. Beni de çok heyecanlandırıyor. Çevre kirliliği açısından olaya bakıldığında çevreci bir proje. Ekonomiye katkısı olan tavukçuluğun atığıyla da katkı sağlamış olacak. Yaklaşık 25 kişi istihdam edilecek projenin maliyeti 15 milyon dolardır.”
CHA