Diyabette tavuk eti gerçeği…


1444820516_Gorsel3 (1)

 

 

 

 

Diyabette tavuk eti gerçeği…

 

 

 

“Diyabetli bireyler derisiz tavuk etini beslenme planlarından eksik etmemeli”

 

 

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu uzmanları, “Dünya Diyabet Günü” kapsamında, diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlığının yaşam boyu kazanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Bireyin yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesinin sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturduğunu belirten uzmanlar, protein zengini tavuk etinin beslenme planlarından çıkarılmaması gerektiğine dikkat çekti.

 

 

 

 

Bireylerin doğru beslenme alışkanlığı kazanarak yeterli ve dengeli beslenmesi, büyüme ve gelişimini tamamlamasına, hastalıklardan korunmasına ve kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olduğu gibi, toplumda şişmanlık (obezite), kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanser ve benzeri hastalıkların görülme riskinin azalmasında, ayrıca beslenme bozukluğu, vitamin-mineral yetersizliği ve benzeri beslenme ile ilgili sağlık sorunlarının en aza indirgenmesinde de büyük önem taşımaktadır.

 

 

 

14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında konuyla ilgili açıklamada bulunan STBP uzmanları, beslenmede önemli yer sahip proteinin, diyabetli hastaların beslenmesinde de hayati öneme sahip olduğunu açıkladılar.

 

1444820517_Gorsel1

 

Protein deposu olan tavuk eti, diyabeti önlemede kritik role sahip

 

 

 

Dünya Diyabet Günü vesilesiyle konuşan STBP Danışma Kurulu uzmanları, et gruplarından özellikle tavuk eti tüketiminin kalp krizi riskini önemli derecede azalttığını vurgularken şu değerlendirmede bulundular : “Diyabet, bireyin temel besin öğelerine olan gereksinim düzeylerini kesinlikle etkilemez. Beslenme planı ile bireysel özelliklere göre değişen enerji ve besin öğesi ihtiyacının yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak şekilde, çeşitli yiyeceklerden karşılanması sağlanır. Beslenmemizde önemli bir yer kaplayan protein kaynağının sağlığımız üzerindeki etkisi çok büyük.

DİĞER HABERLER
Su ve hayvansal mamuller yılın ilk yarısını 1 milyar 127 milyon dolar ihracatla kapattı

 

 

 

 

 

 

Özellikle diyabetli bireylerin düşük yağlı veya yağsız süt ürünleri, yağsız et, derisiz tavuk etinin tercih etmesi şüphesiz ki bu grubun içerdiği toplam yağın, doymuş yağın ve kalorinin azalmasını sağlayacaktır. Sağlıklı bir beslenme planında günlük enerjinin %10-20’sinin proteinlerden sağlanması gerekmektedir.

 

 

 

Tam da bu noktada, bireylerin et grubu tercihleri için beslenme planlarına protein açısından zengin olan tavuk etini almalarını öneriyoruz. Sağlıklı bir protein deposu olan tavuk eti, diyabeti önlemede ve özellikle çocukların gelişim döneminde ve anne adaylarının beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Kalp dostu olarak koroner kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde azaltıyor. İçeriğindeki vitaminler her yaş grubu için vücudun gelişimine ve bağışıklık sisteminin korunmasına destek oluyor. Liflerinin kısa olmasından dolayı kolay sindirilebilen ve hazmı kolay bir besin olan tavuk eti sıcak, soğuk tüketim seçeneği ve pratik olması nedeniyle de sıkça tercih edilen besinler arasında yer alıyor.”

 

 

 

 

Dünya Diyabet Günü Hakkında:

 

 

 

1921 yılında insülini bularak diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig’in doğum yıl dönümü anısına, her yıl 14 Kasım’da Dünya Diyabet Günü düzenlenerek, çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. 1991 yılından beri düzenlenen, Dünya Diyabet Günü’ne dünyanın 125 ülkesinden, Uluslararası Diyabet Federasyonu üyesi 150’yi aşkın kuruluş katılmaktadır. Diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği organ tahribatları açısından halkı aydınlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ülkemizde diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl 14 Kasım’ da kutlanmakta olan Dünya Diyabet Günü, diyabet dünyasının en önde gelen farkındalık kampanyasıdır.

DİĞER HABERLER
TÜİK Verilerine Göre Kilis’te 237 Bin Kümes Hayvanı Var

 

 

 

 

BESD-BİR Hakkında:

 

Beyaz et tüzel temsilcisi durumunda bulunan BESD-BİR, sektörün sorunlarına sahip çıkmak amacıyla 1992 yılının son günlerinde “Damızlık Tavukçuluk Derneği’ olarak kurulmuş 1994 yılında beyaz et sanayicilerinin de katılımı ile “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği” (BESD-BİR) adını alarak geniş tabanlı yeni bir oluşum haline gelmiştir. Birlik, bugün Türkiye’nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yaklaşık %91’ini karşılamakta ve kanatlı sektörünü en üst düzeyde temsil etmektedir. Derneğin amacı kanatlı eti sanayinin gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak değerler yaratılması, sektörün en doğru şekilde temsili ve kamu-sanayi ilişkilerinde gerekli iletişimin sağlanması için çalışmalar yapmaktır. BESD-BİR’e kayıtlı 30 üye firma bulunmaktadır. BESD-BİR sektörün gelişimi için ilgili tüm paydaşları ile birlikte çalışmaktadır. Dernek, Tarım Şuralarına katılır, Kalkınma Planı hazırlığı çalışmalarında Özel İhtisas Komisyonlarında görev alır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın özellikle Et ve Et Ürünleri İhtisas Alt Komisyonu olmak üzere birçok çalışmalarında yer alır. Bunların dışında, sektörle ilgili olarak kamu kurumlarınca yapılan kanun, kararname ve yönetmelik hazırlık çalışmalarında BESD-BİR, tek temsilcisi sıfatıyla kanatlı eti sektörü adına görüş bildirmekte, söz konusu çalışmalara yaptığı katkılarla pratiğe uygun bir mevzuatın çıkarılmasına çaba sarf etmektedir.

DİĞER HABERLER
5 Kıta Londra’da Toplandı, Şeker’in Geleceğini Konuştu

Haber Tarihi: 14 Ekim 2015. 15:10
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x