Gelişmekte Olan Ülkelerde Kanatlı Üretim Potansiyeli Kongresi
SERDAR KONURALP
“Gelişmekte Olan Ülkelerde Kanatlı Üretim Potansiyeli” Kongresi Antalya’da yapıldı.
15-18 Ekim tarihleri arasında Antalya Spice Hotelde başlayan kongrenin açılış konuşmasını yapan Bilimsel Tavukçuluk Derneği (WPSA)
Gelişmekte Olan Ülkelerde Kanatlı Üretim Potansiyeli
15-18 Ekim 2015
Bilimsel Program
15 Ekim, 2015
Perşembe
09.00-17:00
Kayıt
16:30-17:30
Panel: Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği ve gelişmekte olan ülkelerde kanatlı üretimine katkısı
Oturum başkanı: M. Hafez, Almanya
Konuşmacılar
- Silva, Brezilya
- Fedorovna Diadichkina, Rusya
- Andrianova, Rusya
- Tona, Togo
17:30-19:30
19:30 -21:30
Açılış töreni
Açılış kokteyli
16 Ekim 2015
Cuma
09:00-10:25
Genel oturum: Pazar gereksinimleri ve gelişmekte olan ülkelerde kanatlı üretimi
Oturum başkanları: Estella Prukner-Radovcic ve Ülkü Karakuş
Davetli konuşmacılar
09:00-09:25
AB Politikaları ve kanatlı etinde pazar talepleri
Cees Vermeeren, The Netherlands
09:25-09:50
Gelişmekte olan ülkelerde kanatlı üretiminin desteklenmesi Kokou Tona, Togo
09:50-10:15
Brezilya’da broiler üretimi ve ihracatı: Başarılı bir ekonomik model
Edir N. Silva, Brazil
10:15-10:45
Kahve ve çay ikramı
10:45-12:05
Kanatlı besleme, yem hammaddeleri ve katkıları- I
Oturum başkanları: Alexie Alekseenko ve Müjdat Sezer
Davetli konuşmacılar
10:45-11:10
Kanatlı beslemede kullanılan iz elementlerin organic formları
Elena Andrianova, Rusya
11:10-11:35
Uzatılmış verim dönemlerinde yumurta verimi ve kalitesini optimize etmek için yumurta tavuklarının beslenmesi
Yves Nys, Fransa
Sözlü sunumlar
11:35-11:45
Kanatlılarda potensiyel bir probiyotik olarak laktobasilusların DNA tanımlaması
Farid Bensalah, Saliha Larouci, Christine Delorme, Pierre Renault, Fransa
11:45-11:55
Mikrobiyal fitaz ve 1-alfa-hidroksikolekalsiferol ilavesinin etlik piliçlerde performans ve tibia parametrelerine etkileri
Nasir Landy, Majid Toghyani, Soroush Ghanbarian, İran
11:55-12:05
Bioavailability of zinc oxide sources in broilers
David Mathé, Agnès Narcy, Yves Nys, Agathe Roméo, Fransa
12:05-14:00
Öğle yemeği
14:00-15:30
Bağışıklık ve hastalıklara direnç
Oturum başkanları: Vladimir Fisinin ve Kazım Şahin
Davetli konuşmacılar 14:00-14:25 Kanatlılarda viruse bağlı immun supresyon
Eduard Djavadovich Djavadov, Rusya
14:25-14:50
Kuş gribinin epidemiyolojisi, tanısı ve kontrolü
Hakan Kalender, Adile Muz, Türkiye
Sözlü sunumlar
14:50:15:00
Tavuk Anemi Virüsü’nün aşılama sonrası oluşan bağışıklık reaksiyonuna olan baskılayıcı etkisi
Dmitrieva Margarita Evgenievna, Djavadov Eduard Djavadovich, Balendor Eugeniy Valentinovich, Rusya
15:00-15:10
Enfeksiyöz bronşitis aşılarından IB VAR206 ve IB-Var &IB VAR206 kombinasyonunun SPF tavuklarda Rusya’dan izole edilen QX ve 793B IB saha suşlarına karşı sağladığı korumanın değerlendirilmesi
Udi Ashash, Margarita Dimtriva, Olga Novikova, Tal Even-Chen, Caroline Banet-Noach, Avner Finger, Rusya
15:10-15:20
Lipopolisakkarit İle uyarılan Interleukin-17F ve cyclooxygenase-2 gen ekspresyonunun broilerlerde Echinacea purporea ile düzenlenmesi
Ali Asghar Saki, Sayed Ali Hosseini Siyar, İran
5 Dakikalık sözlü poster sunumları
15:20-15:25
Doğu Cezayir’de kanatlı pataloji bulguları
Khenenou Tarek, Melizi Mohamed, Benzaoui Hassina
15:25-15:30
Hindilerde Nigella sativa’nın bağışıklık yanıtı ve avian influenza (H9N2) virüsü üzerine etkileri
Sajid Umar, Abdul Rehman, Muhammad Younus, Muhammad Ali Abdullah Shah, Muhammad Tanveer Munir, Pakistan
15:30-16:00
Kahve ve çay ikramı
16:00-16:50
15:30-17:45
Kanatlı bakım-yönetimi, üretim sistemleri ve sürdürülebilirlik
Oturum başkanları: Sergey Cherpanov ve Şakir Doğan Tuncer
Davetli konuşmacı
16:00-16:25
Alternatif barındırma sistemlerinde yumurta tavuklarının refahı ve performansı
Bas Rodenburgh, Hollanda
Sözlü sunumlar
16:25-16:35
Genetik yapısı iyileştirilmiş yerel tavuk melezlerinin analizi ve Hindistanda Himachal Pradesh’in Himalaya bölgesinde köy üretim koşulları altında performans ve uyum yeteneklerinin saptanması
Varun Sankhyan, Yash Pal Thakur, Rakesh Thakur, Pardeep Kumar Dogra, Sanjeet Katoch, Hindistan
16:35-16:45
Yumurta tavuklarında ovaryum dokusu ve kanda oksidatif stres parametreleri üzerinde tavuk yaşı ve barındırma sisteminin etkisi
Ulku Gulcihan Simsek, Yasin Baykalir, Mine Erisir, Fulya Benzer, Türkiye
5 Dakikalık sözlü poster sunumu
16:45-16:50
Köy tavuklarının coğrafi ve soya ilişkin akrabalık analizi
Burak Karacaören, Türkiye
Paralel Oturum
Yuvarlak masa toplantısı
Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi
Rusya ve Türkiye Kanatlı Endüstirisi temsilcileri
Rusya ve Türkiye Tarım ve Ekonomi Bakanlığı temsilcileri
19:30-24:00 Phibro’nun davetlileri için özel akşam yemeği
17 Ekim, 2015
Cumartesi
09:00-10:25
Genel oturum: Ulusal politikalar ve gelişmekte olan ülkelerde kanatlı üretimi
Oturum başkanları: Edir N. Silva ve Sait Koca
Davetli konuşmacılar
09:00-09:25
Rusya kanatlı endüstrisi- gelişmeler ve gelecekteki güçlükler
Vladimir Fisinin, Rusya
09:25-09:50
Türkiye kanatlı endüstirisinin ihracat hedefleri
Mujdat Sezer, Türkiye
09:50-10:15
Türkiye’de GDO düzenlemeleri ve uygulamaları
Hakan Yardımcı, Türkiye
Sözlü sunum
10:15-10:25
Suudi Arabistan’da kanatlı üretimi: Mevcut durum ve geleceğe yönelik perspektif
Shakeel Ahmad, Konstantinos C. Koutoulis, Suudi Arabistan
10:25-10:45
Kahve ve çay ikramı
10:45-11:55
Kanatlı besleme, yem hammaddeleri ve katkıları- II
Oturum başkanları: Yves Nys ve Cengizhan Mızrak
Davetli konuşmacı
10:45-11:10
Yem endüstrisinde üretim: Protein kaynakları
Nizamettin Şenköylü, Türkiye
Sözlü sunumlar
11:10-11:20
Mısırın ticari dextroz ile değiştirilmesinin etlik piliçlerde besin maddelerinin sindirilebilirliğine ve büyüme performansına etkisi
Zahid Kamran, Adnan Shahid, Zafar Iqbal, Javed Iqbal Sultan, Shakeel Ahmad, Imran Shahid, Pakistan
11:20-11:30
Maksimum verimi elde etmek için kanatlı beslenmesinde enzim kullanımının optimizasyonu
Howard Simmins, Yıldıray Büker, Türkiye
11:30-11:40
Etlik piliç karmalarında arı ürünlerine dayalı yem katkı maddeleri
Vladimir Fisinin, Egorov I., Verianova E., Sibgatullin Zh., Akhmetova L., Rusya
11:40-11:50
Guanidinoasetik asit ilavesinin Etlik piliç performansı üzerinde etkisi
Alexey Yapontsev, Rusya
5 Dakikalık sözlü poster sunumu
11:50-11:55
“Gut Sacs” tekniği kullanarak sinbiyotiğin etlik piliçlerin barsak segmentlerinde çinko emilimine etkisinin incelenmesi
Mahmmod Sahraei, Hossein Janmohammadi, Akbar Taghizade, Gholam Ali Moghaddam, Syed Abbas Rafat, Iran
11:55-14:00
Öğle yemeği
14:00-15:05
Kanatlı ürünleri, işleme ve gıda güvenliği
Oturum başkanları: Victor Gushchin ve Musa Sarıca
Davetli konuşmacılar
14:00-14:25
Kanatlı ürün kalitesi ve güvenliği sistemlerinin bir elementi olarak izlenebilirlik
Victor Gustchin, Rusya
14:25-14:50
Kanatlı ürünlerinde gıda kökenli patojenlerin ekzogen bulaşma yolları
Estella Prukner-Radovcic, Hırvatistan
Sözlü sunum
14:50-15:00
Mekanik olarak ayrılmış kanatlı etleri ve güvenliği
Gushchin Victor Vladimirovich, Rusya
5 Dakikalık sözlü poster sunumu
15:00-15:05
Beadyplex™: Gıdalarda yenilikçi flow sitometri tabanlı çoklu antibiyotik taraması
Celia Suàrez Pantaleon, Alessvero Gallo, Vincent Chabottaux, Anne Catherine Huet, Philippe Delahaut, Benoit Granier, Belçika
15:05-15:30
Kahve ve çay ikramı
15:30-16:40
Kuluçka ve üreme
Oturum başkanları: Bas Rodenburgh ve Hasan Büyükkutlu
Davetli konuşmacılar
15:30-15:55
Kanatlı yumurtalarının kuluçkası sırasında embriyonik ölümlerin azaltılması
Liudmila Fedorovna Diadichkina, Rusya
15:55-16:20
Kuluçkalık yumurtalar için muamele ve depolama önerileri
Okan Elibol, Türkiye
Sözlü sunumlar
16:20-16:30
Tavuklarda yumurtaları kırmadan yumurta kalite özelliklerine dayalı seleksiyon parametreleri
Olga Stanishevskaya, Sergey Cherepanov, Irina Galpern., Elena Fedorova, Russia
16:30:16:40
In-ova uygulamalar, erken dönemde yemsiz kalan yumurtacı civcivlerde, kuluçka sonrası performansı, sindirim organlarının gelişimini ve barsak morfolojisini iyileştirir
Anil Suryakant Shinde Tamboli, Subrat K. Bhanja, Manish Mehra, Jaydip J. Rokade, Laxmi Chouhan, Mukesh Kapgate, Asit B. Mandal, Hindistan
19:00-24:00
Kongre gala yemeği
18 Ekim, 2015
Pazar
Sosyal programlar
Poster bildiriler
Kanatlı besleme, yem hammaddeleri ve katkıları
Yumurtacı tavuk rasyonlarında aspir küspesinin kullanım olanakları
Meltem Gültekı̇n, Engin Yenı̇ce, Züleyha Kahraman, Barış Ertekı̇n, Türkiye
Broiler ve yumurtacı tavuk rasyonlarında geleneksel olmayan yem hammaddeleri
Tatiana Lenkova, Tatiana Egorova, Vladimir Fisinin, Valentin Svitkin, Igor Menshenin, Rusya
Yumurtadan çıkım sonrası geciken besleme yumurta tipi tavuklarda gelişim performansı ve yumurta sarısı besin maddelerinin kullanımını etkilemektedir
Anil Suryakant Shinde Tamboli, Subrat K. Bhanja, Akshat Goel, Manish Mehra, Jaydip J. Rokade, Laxmi Chouhan, Asit B. Mveal, India
Rasyon ile alınan folik asit ve çinkonun yumurta sarısı 5-methyletetrahyrofolate içeriğine etkisi
Sattar Bagheri, Hossein Janmohmmadi, Alireaza Ostad Rahimi, Ruhollah Kianfa
Rasyon ile alınan folik asit ve çinkonun yumurtacı tavuklarda performans, canlı ağırlık ve yumurta kalitesine etkileri
Sattar Bagheri, Hossein Janmohmmadi, Alireaza Ostad Rahimi, Ruhollah Kianfar, Iran
Simbiyotiklerin broilerlerin farklı bağırsak bölümlerindeki çinko emilimine etkilerinin everted gut tekniği ile değerlendirilmesi
Mahmmod Sahraei, Hossein Janmohammadi, Akbar Taghizade, Gholam Ali Moghaddam, Syed Abbas Rafat, Iran
Yağı alınmış un kurdu (tenebrio molitor) larvalarının beyaz yumurtacıların rasyonlarında kullanılma olanakları
Uğur Yildirim, Engin Yenı̇ce, Diydem Doğan, Hüseyin Aygören, Meltem Gültekı̇n, Barış Ertekı̇n, Yavuz Ulusoy, M. Murat Maden, Türkiye
Damızlık yumurtacı rasyonlarında kullanılan farklı yağların performans, kuluçka parametreleri ve civciv kalitesine etkileri
Züleyha Kahraman, Şahnur Erdoğan, Şermin Yurtoğulları, Ebru Onbaşılar, Türkiye
Rasyonlarda kullanılan kanatlı yan ürünlerinin broilerlerde performansa etkileri.
Mahmmod Sahraei, Hoshangh Lotfulahian, Hossein Janmohammadi, Iran
Erken yaşta sıcaklık şartları ve açlıktan etkilenen japon bıldırcınlarında portakal kabuğu esansiyel yağlarının fizyolojik, biyokimyasal ve metabolik tepkilere etkisi.
Bestami Dalkılıc, Ulku Gulcihan Simsek, Mehmet Ciftci, Yasin Baykalır, Türkiye
Simbiyotik ve çinkonun rasyonlara eklenmesinin broilerlerde bağışıklık tepkisine olan etkileri
Mahmmod Sahraei, Hossein Janmohammadi, Akbar Taghizade, Gholam Ali Moghaddam, Syed Abbas Rafat, Iran
Portakal kabuğu ekstraktının düşük ortam sıcaklığında tutulan japon bıldırcınlarında fizyolojik, biyokimyasal ve metabolik tepkileri üzerine olan etkisi
Mehmet Ciftci, Ulku Gulcihan Simsek, Bestami Dalkilic, Mehmet Ali Azman, Okkes Yilmaz, Seda Iflazoglu Mutlu, Mehtap Ozcelik, Yasin Baykalir, Fadime Tombak, Muammer Bahsi, Türkiye
Probiyotik olan Cellobacterin-T’nin broilerlerde performans ve sekum bakteri varlığı üzerine olan etkisi.
Larisa Ilina, Elena Yyldyrym, Ilia Nikonov, Valentina Filippova, Natalia Novikova, Georgiy Laptev, Vladimir Fisinin, Rusya
Oregano esansiyel yağının sıcak stresine maruz kalmış tavuklarda gelişim performansı ve bağırsak boyutuna olan etkileri
Dalila Boudouma, Laïd Hichem Dardabou, Baya Djellout, Tassadit Belazouz Bouzagh, Samia Kazi Aoual, Kahina Sekhri, Meriem Hind Benmahdi, Algeria
Omega-3 yağ asiti desteğinin broilerlerde karkas kompozisyonu, besin maddelerinin tutulumu ve kan metabolitlerine etkileri
Shakeel Ahmad, Bilal Zahid, Muhammad Usman Mazhar, Muhammad Aslam Mirza, Zahid Kamran, Pakistan
Tam yağlı soya’nın ileal amino asit sindirilebilirliğinin gelişmekte olan broilerlerde standardize edilmesi
Markus Wiltafsky
Broilerlerde farklı metiyonin kaynaklarının biyoetkinliğinin karşılaştırılması
Verea Barna, Károly Dublecz, Vereas Lemme, Mario Müller, Hungary
Emici özelliğe sahip olan Saprosorb gıda katkısının tavuklarda mikotoksine karşı korunma için uygulanması
Ivan Ivanovich Kochish, Sergey Nikolaevich Kolomiets, Oksana Ivanovna Kochish, Rusya
Türkiye’de kanatlı yem üretimi ve sorunları
Ibrahim Ak, Arda Sözcü
Bağışıklık ve hastalıklara direnç
Suda çözünebilir Aivlosin® (Tylvalosin) granüllerinin oral yol ile yumurtacı tavuklara uygulanması sonrasında yumurta kalitesi
Graham Speirs, Colin Mclean, Khaled Hussein, John Tasker, Elizabeth Abbott, UK
Kanatlıda ürik asit diathesis-gut nefropati
Sergey Shabunin, Viktor Dolgopolov, Rusya
Tavukların sindirim kanalı bakteriyel varlığının belirlenmesi
Elena Iyldyrym, Larisa Ilina, Ilia Inikonov, Valentina Filippova, Natalia Novikova, Georgiy Laptev, Vladimir Fisinin, Rusya
Tavuk anemi virüsünün aşılama sonrası bağışıklık reaksiyonu üzerine baskılayıcı etkisi
Dmitrieva Margarita Evgenievna, Djavadov Eduard Djavadovich, Balendor Eugeney Valentinovich, Rusya
Yumurtacı tavuklarda ülseratif enteritis: Vaka Raporu
Fatih Hatipoglu, Orhan Yavuz, Mustafa Kemal Ciftci, Özgur Özdemir, Mustafa Ortatatli, Türkiye
Konya bölgesindeki yumurtacı tavuklarda Enfeksiyö Laryngotracheitis (ILT) salgınları
Mustafa Ortatatli, Ozgur Ozdemir, Fatih Hatipoglu, Mustafa Kemal Ciftci, Funda Terzi, Türkiye
Farklı dozlardaki glukomannanın japon bıldırcınlarında gerçekleştirilen deneysel aflatoksikozise karşı önleyici etkileri: Bir patolojik çalışma
Orhan Yavuz, Özgur Özdemir, Mustafa Ortatatli, Banu Atalay, Fatih Hatipoglu, Funda Terzi
Subklinik Marek hastalığının broilerlerde koliseptisemi ile seyreden vakaları
Mustafa Kemal Ciftci, Mustafa Ortatatli, Ozgur Ozdemir, Fatih Hatipoglu, Funda Terzi, Türkiye
40- Haftalık yaştaki yumurtacı tavukların dalaklarında Enfeksiyöz koriza ile beraber seyir eden reaktif amiloidozis vakaları.
Funda Terzi, Fatih Hatipoglu, Özgur Özdemir, Mustafa Ortatatli, Mustafa Kemal Ciftci, Türkiye
Beadyplex™: Gıdalarda yenilikçi flow sitometri tabanlı çoklu antibiyotik taraması
Celia Suàrez Pantaleon, Alessvero Gallo, Vincent Chabottaux, Anne Catherine Huet, Philippe Delahaut, Benoit Granier, Belgium
Çiftlik hayvanları yemlerinde immunoassay yöntemler ile mikotoksin kontrolü.
Benoit Granier, Madina Tursunovna Aspveiyarova, Dmitry Eduardovich Demidov, Rusya
Hindilerde Nigella sativa’nın bağışıklık yanıtı ve avian influenza (H9N2) virüsü üzerine etkileri
Sajid Umar, Abdul Rehman, Muhammad Younus, Muhammad Ali Abdullah Shah, Muhammad Tanveer Munir, Pakistan
Kanatlı bakım-yönetimi, üretim sistemleri ve sürdürülebilirlik
Köy tavuklarının ata ve coğrafya ilişkisinin analizi
Burak Karacaören, Türkiye
Aures bölgesinde (Cezayir) geleneksel kanatlı sürülerinde sosyo ekonomik durum ve sanitasyon araştırması.
Nadir Alloui, Sassia Selaoui, Algeria
Kanatlı araştırma istasyonlarında saf hatlarda tüylenme oranlarına göre cinsiyetin belirlenebileceği hatların geliştirilmesi.
Şahnur E.Demirtaş, Hüseyin Göger, Şermin Yurtoğulları, Türkiye
Türkiye’de kanatlı eti üretimi ve pazarlamasının mevcut durum ve ihracat potansiyeli analizi
Yılmaz Aral, Arzu Gökdai, Tuğba Sarıhan, Yağmur Ermiş, Türkiye
Azerbaycan yerli tavuklarında genetik parametrelerin çoklu özellik değerlendirmesi ile bazı vücut ve yumurta kalitesi özelliklerinin damızlık değeri kriterleri
Samim Babajani, Sadegh Alijani, Arash Javanmard, Majid Gheshlagh, Azarbayian
Yemden yararlanma etkinliği, yumurtlama performansı ve yumurtlama periyodu süresinin yumurtacı tavuklarda geliştirilmesi için yumurtacılarda bir seleksiyon yöntemi
Sergey Cherepanov, Irina Galpern, Russia
Kuluçkada monokromatik yeşil ışığın etlik piliçlerde büyüme ve bazı davranış özelliklerine etkisi
Sezen Özkan, Servet Yalçın, Hakan Bayraktar, Funda Kıral, Türkiye
Kuluçka ve üreme
Farklı yumurta kabuğu sıcaklıklarının çıkım oranı ve cinsiyet oranı üzerine etkileri
Diydem Doğan, Murat Doğu, Bülent Tarım, Sunay Demir, Türkiye
Yumurta kabuk renginin çıkım sonuçları, civciv kalitesi ve embriyonik ölüme etkileriBülent Tarim, Diydem Doğan, Sunay Demir, Murat Doğu, Türkiye
Işık yoğunluğu ve kafes seviyesinin civciv kalitesi ve çıkım oranına etkileri
Murat Dogu, Diydem Dogan, Sunay Demı̇r, Bulent Tarim Türkiye
Kuluçka makinasında geçen süre ve etlik civciv kalitesi
Arda Sozcu, Aydın Ipek
Kanatlı ürünleri, işleme ve gıda güvenliği
Azerbeycan yerli tavuklarında yumurta içi kalite özelliklerinin analizi
Sadegh Alijani, Samim Babajani, Majid Gheshlagh, Arash Javanmard, Iran
Kanatlı etinin mekanik olarak kemikten ayrılmasında multizonik filtre kullanımı. Güvenlik çalışması haberleri
Irina Vadimovna Mokshantseva, Valentina Antonovna Abaldova, Rusya
Kanatlı rasyonlarında değerlendirilebilirliği yüksek protein kaynakları
Victor Vladimirovich Gushchin, Victor Grigoryevich Volik, Sergei Vladimirivich Zinoviev, Olga Nicolaevna Yerokhina, Dilaram Yuldashevna Ismailova,Rusya
Taze tavuk yumurtasının önemli kalite özelliklerinin soğutma ile korunması
Irina Vadimovna Mokshantseva, Valery Petrovich Agafonichev, Tamara Ivanovna Petrova, Anatoly Ivanovich Tsvetkov, Irina Sergeevna Dmitrienko, Rusya
Düşük ve yüksek ağırlıktaki broilerlerde gögüs ve but yağ asiti içeriği
Ümran Şahan, Arda Sözcü, Türkiye