8 GDO’lu yeme izin
Beyaz et sanayicilerinin başvurusu üzerine 8 genetiği değiştirilmiş (GDO) yemin Türkiye’ye girmesine izin verildi
BESDBİR Başkanı Sait Koca, daha önce yaptıkları başvurunun sonuçlandırıldığını, izin verilen genlerin daha önce kabul edildiğini, ancak modifiye edildiği için tekrar izin sürecinde geçtiğini söyledi.
BİYOGÜVENLİK Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş (GDO) 6 mısır, 2 soya çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanımına yönelik ithalat yapılabilmesini onayladı.
Avrupa Birliği’nin kabul ettiği GDO’lu yemlere izin çıktığını ifade eden BESDBİR Başkanı Sait Koca, “Aslında izin verilen yemler yeni bir çeşit değil. Daha önce üretilen GDO’lu yemin geliştirilmiş hali. Yani modifiye edilmiş şekli de denebilir. Bu bir izin süreciydi ve bu sona erdi. Ancak daha önceden yaptığımız başvuruların incelenmesi devam ediyor. İzin verilen GDO’lu yem sayısının ilerleyen dönemlerde artacağını düşünüyoruz” dedi.
YEM YETMİYOR
Türkiye’nin GDO’lu yeme ihtiyacı olduğunun altını çizen Koca, “Tüm hayvancılık sektörü bu yemlere ihtiyaç duyuyor. Çünkü Türkiye’de üretilen hayvan yemi hammaddesi yeterli gelmiyor. Üretilen yem hammeddesi yem ihtiyacaının yarısını karşılıyor. İthal etmek gerekiyor. Dünyada ticarete konu olan soyanın da yüzde 90’ı GDO’lu. Yani GDO’suz soya bulmak neredeyse imkânsız” dedi. GDO’lu mısır genlerine izin alınmasına rağmen getirilmediğine de değinen Koca, Türkiye’nin mısır üretiminin şu an için yeterli olduğunu söyledi.
SADECE YEM OLARAK
Kurul’un konuya ilişkin kararları, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Kurul, BESD-BİR’in başvurusu üzerine Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporları değerlendirerek, genetiği değiştirilmiş 2 soya çeşidinin ve ürünlerinin hayvan yemlerinde belirlenen şartlara uyulması kaydıyla kullanılmasına onay verdi. Alınan kararlarla 6 mısır çeşidi ve ürünleri de hayvan yemi olarak kullanılabilecek. Yetkililer, söz konusu ürünlerin uzun süredir AB’de kullanıldığını belirterek, “Biz de AB’nin tutumu ve kurullardan gelen kararlar kapsamında bu yönde bir karar aldık” dedi.
32 ÇEŞİT GDO’LU YEM VAR
BESD-BİR tarafından, 11 Mayıs 2015’te genetiği değiştirilmiş 14 mısır, 9 soya, 4 kolza ve 10 pamuk olmak üzere 37 çeşidin hayvan yemlerinde kullanılması için başvuru yapılmıştı. Bugüne kadar 7 soya ve 25 mısır çeşidi olmak üzere toplam 32 çeşide sadece yem amaçlı kullanılmak üzere onay verildi. AB’de toplam 59 onaylı GDO bulunurken, Türkiye’deki onaylı 32 çeşit madde de AB’de hem gıda hem de yem amaçlı olarak kullanılıyor. Türkiye’de gıda amaçlı olarak kullanımına izin verilen herhangi bir GDO’lu ürün yer almıyor.