Şükran Günü
Şükran Günü hakkında bilgiler
1620lerde Avrupadan yerleşim için ilk kez May Flower gemisiyle ABD’ye gelen Pilgrimler ilk geldiklerinde aylarca süren yolculuklarından dolayı yorgun, hasta ve açtırlar. Kızılderililer onları karşılar ve yiyecek verir, hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler. Üç yıl sonra İngiliz Vali William Bradford büyük bir yemek hazırlar ve Kızılderililer’i çağırır. Kızılderililerin şefi Massoit 90 kişiyle bu törene katılır.
O günden sonra her hasat sonrasında yemek geleneği sürer. 1863’de Başkan Abraham Lincoln Şükran Günü’nün ulusal bayram olmasını önerir, ancak bu öneri, 1941’de Kongre’de karara bağlanır ve her yılın kasım ayının son perşembesi Şükran Günü olarak ulusal bayram ilan edilir.
“Thanksgiving”, Tanrıya teşekkürleri iletmenin ve minnettarlığın bir ifadesidir. Bizde Şükran Günü olarak bilinen bu günü Amerikada ilk kez “Pilgrimler” kutlamıştır. “Pilgrimler”, Yeni İngiltereye (Amerikadaki “New England” Bölgesi) yerleşen ilk insanlardır. Yerlisi oldukları İngilterede gördükleri dini zulümler yüzünden 1609 yılında dini özgürlüklerini elde etmek için İngiltereden ayrılıp Hollandaya göç ettiler. Birkaç yıl sonra Pilgrimlerin çocukları Felemenkçe konuşmaya ve Hollandanın yaşam tarzına bağlanmaya başladılar. Hollandalıların düşünce ve yaşam tarzlarının çocukların eğitimi ve ahlakları için bir tehlike oluşturmaya başladığını düşünen Pilgrimler Hollandadan ayrılmaya ve daha iyi bir yaşam için Yeni Dünyaya gitmeye karar verdiler.
6 Eylül 1620de, “Mayflower” adında bir gemi ile toplam 102 kişilik bir grup Yeni Dünya kıtası olan Amerikaya hareket etti. Soğuk ve uzun süren yolculuktan sonra 11 Aralık 1620de “Plymouth Rock” denilen bölgeye gelip yerleştiler.
Amerikada geçirdikleri ilk kış Pilgrimleri harap etti. Soğuk ve açlık, 46 Pilgrimin yaşamını yitirmesine neden odu. Bölgeye gelen Kızılderililerin yardımı ile ve havaların ısınmasıyla beraber Pilgrimler toparlanmaya başladı ve ilk kışı atlattılar. Ekim ayında aldıkları hasat çok başarılıydı ve kış için yeterli yiyecekleri oldu. Mısır, patates ve kabak ilk ektikleri ürünlerdi. Evlerini inşa etmişler ve Kızılderili komşuları ile barış içinde yaşamaya başlamışlardı. O zamanın valisi William Bradford, bütün kolonistler ve Kızılderililer tarafından kutlanması için “Şükran Günü”nü ilan etti.
Her yıl kutlanan bu Şükran Günü geleneği yıllarca devam etti. 1770’lerin sonundaki Amerikan İhtilali sırasında, Anayasa Meclisi (ilk meclis) tarafından bu günün ulusal bir gün olması teklifi getirildi. 1817de New York eyaleti Şükran Gününü geleneksel bir gün olarak kabul etti. 19. yüzyılın ortalarında diğer eyaletler de Şükran Gününü kutladı. 1863de Başkan Abraham Lincoln, Şükran Gününün ulusal bir gün olmasına karar verdi. O günden itibaren, Amerikan tarihindeki her başkan, her yıl kasım ayının dördüncü perşembesini tatil olarak belirleyip bir Şükran Günü kutlaması yayınladı.
Thanksgiving Day Türkçe’ de bilinen adıyla Şükran Günü, Amerikalıların bitmek tükenmek bilmeyen özel günlerinden sadece biridir. Bu haftaki yazımda Şükran Günü’nün aslında ne olduğu ve bu dönem içerisinde ABD’de olanların neler yapabileceği hakkında bilgiler vermek istiyorum.
Eğer ABD’de yaşayanlardansanız sürekli kutlanacak bir şeyler olduğunu iyi bilirsiniz. Mevsim ve yaklaşan özel günler için temaya uygun ev süslemeleri genelde sakin olan ABD sokaklarına renk getiren yegane şeylerdir. Özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler için oluşan şahane manzaralar anı albümleri için tekrar yakalanması zor kareler oluşturur.
Esra Yerebakan / NEW YORK
Bugünün konusu olan Şükran Günü, süslemelerinden çok tüm aile fertlerinin bir araya gelmesiyle önem kazanmış bir gündür. Özellikle son yıllarda Şükran Günü ve onu takip eden günlere özel uygulanan hatırı sayılır indirimler, neredeyse bir bayram gibi değer gören Şükran Günü’nü gölgelemeye başladı.
Bu haftaki yazımda hem Şükran Günü hem de dönem indirim ve aktiviteleriyle ilgili tüm detayları bulabilirsiniz…
Şükran Günü, Amerikalıların her yıl Kasım ayının son Perşembesinde kutladıkları birbirlerine ne kadar uzak olurlarsa olsunlar tüm aile fertlerinin bir araya gelmeye çalıştığı, kurulan büyük sofralarda özenle pişirdikleri hindileri yedikleri ve Tanrıya verdiği tüm nimetler için teşekkür edip devamını diledikleri bir gündür.
Bir çok bayram ve özel gün gibi Şükran Günü de zamanla benimsenmiş ve şekil değiştirmiştir elbette. Aslında Şükran Günü nedir diye ufak bir araştırma yaptığımda kökeninin 1620’li yılların başlarına dayandığını gördüm.
Obama, Şükran Günü hindilerini affetti
Obama Şükran Günü hindilerini affetti, Obama geleneği bozmadı
Yanında kızları Malia ve Sasha ile birlikte, hindileri affetmeden önce espri dolu bir konuşma yapan Obama, “Aylardır Beyaz Saray’a taşınmak için acımasızca birbiriyle yarışan hindiler var” dedi. Sözlerinin gülüşmeler yol açtığın gören Obama, “Evet, birileri ne demek istediğimi anladı” diyerek de espriyi patlattı.
Beyaz Saray’da yedinci kez hindi affettiğine değinerek “Hindiler uçamaşa da zaman uçup gidiyor” sözleri ile kendisini dinleyenleri kahkahaya boğdu. Obama’nın kızları Sasha ve Malia “Bak bu iyiydi” diyerek babalarına destek verdi.
Obama kızları ile ilgili olarak, “Yanımdalar çünkü onların yanımda olmalarıyla kendimi iyi hissettiğiğimi düşünüyorlar. Yoksa, bu işi yapmam gerektiğine inandıklarından değil. Yaşlandıkça, çocukların size hoş gelmesini daha çok takdir ediyorsunuz. Kendilerine minnettarım” diyerek şakalaştı.
Beyaz Saray’ın bahçesinde düzenlenen törende, ‘Honest’ ve ‘Abe’ adlı hindileri affeden Obama, konuşmasında “ABD, ikinci şanslar ülkesidir. Bu hindiler de ikinci bir şansı hakediyor” dedi. Bazı kişilerin, ABD’de 1963’ten bu yana uygulanan bu geleneği ‘saçma’ bulduğunu da esprili bir dille anlatan Obama,“Böyle düşünenlere katılmıyor değilim. Ama bu fırsatı, Amerika’ya mutlu Şükran Günü dilemekle değerlendirmekten keyif alıyorum” dedi. Obama daha sonra, “Bana verilen yetkilere dayanarak bu hindileri affediyorum” diyerek hindileri bağışladı.
Şükran Günü, ABD’de Kasım ayının dördüncü perşembesi, Kanada’da da Ekim ayının ikinci pazartesi günü kutlanılan bir bayram.