“Sahte” İçki İçmeyin! Dr. Can DEMİR,
TÜSODER Gıda Kom. Bşk. Dr. Can DEMİR, Bu yılbaşı için de, uyarısını tekrarladı…
2016 yı GÖRMENİZ İÇİN, KONTROL ETMEDEN, “Sahte” İÇKİ İÇMEYİN!
2015 yılbaşını karşılama eğlencelerinde alkol tüketecekler için TÜSODER olarak 2014 yılının son haftalarında sahte içki tüketilmemesi için güvenlikli etiket işaretleri hakkında uyarmıştık. Ancak ülke genelinde konuyla ilgili her bireye ulaşamadığımızı veya ulaştıklarımızın hayatına mal olacak uyarılarımızı önemsemediğini görmekteyiz.
Dün akşam, Adana’da olabilecek büyük bir problemin önüne geçildiğini ve 5 ton 10 bin şişe sahte içki yakalandığı haberinin ajanslara düştüğünü görmekteyiz. Bu konudaki başarılarından dolayı Emniyet güçlerimizi tebrik ederiz.
Geçtiğimiz son aylarda, sahte içki tüketimine bağlı olarak vefat edenlerin sayısı İstanbul’da 33, İzmir’de ise 11 kişiyi bulmuş ve gün geçtikçe arttığını bildiren haberleri izlemekteyiz. Bir tüketici kuruluşu olarak konuyu yeniden ele almak gerektiği ve kıymetli basın yöneticilerinin desteği ile yine bir yılbaşı öncesinde 2015’e veda 2016’ya hoş geldin eğlencelerinin sahte içki tüketerek faciaya dönüşmemesi adına ‘’Sahte’’ içki tüketilmemesi için, uyarılarımızı tekrar aktarıyoruz.
Kontrol etmeden güven esasına dayalı veya “marka yerdeyiz burada olumsuz bir durum olmaz” demek yerine bizzat kontrol etmeliyiz. “Kontrol, güvene mani değildir” sözünü unutmamalıyız. Aksi durum da eğlenceniz bir faciayla sonuçlanabilir. Bizi mi bulacak demeyin. Son günlerde medyadaki haberleri inceleyin, özellikle büyük illerimizde binlerle ve tonlarla ifade edilen sayılarda sahte içki yakalanıyor. Ya yakalanamayanlar varsa, o zaman, başta görme yeteneğinizi kaybedebilir veya alınan miktara ve sahte içkinin hazırlanış dozuna göre canınızdan (ÖLÜM) olabilirsiniz…
- Ülkemizde, alkol ürünlerinde 2007 yılından bu yana, öncelikle mali takip ve de tüketici sağlığını korumak maksadıyla akıllı bandrol uygulaması (Uluslararası düzeyde “Güvenlikli İzlenebilirlik”) mevcuttur. Yerli ve ithal tüm ürünleri kapsayan bu Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (BÜİS) uygulaması tüketicileri sahte ve kaçak ürünlerden korumak amacıyla TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) ile GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) kurumlarının yasal düzenlemesi olarak yapılmaktadır.
- Tüketicilerimiz; Otel, Bar ve Eğlence Merkezleri ile Restoranlarda içki şişesinin önlerinde açılmasını istemeli ve akıllı bandrolü detaylı olarak kontrol etmelidir.
- Tüketicilerimiz, kesinlikle akıllı bandrolü olmayan ve de önceden açılmış şişe ile ölçekli adı altında bardak vb. kaplara aktarılmış olarak servis edilen içki tüketmemeli, yırtık ve bozulmuş bandrollü ürünleri satın almamalıdır. Bu durum şişenin daha önce açıldığı anlamına gelir.
- 2015 Haziran ayından itibaren yenilenen alkollü içkilerdeki bandrolün kontrolünü aşağıda belirttiğimiz şekilde yapabilirsiniz
- Bandrollerde birbiriyle uyumlu desenler kullanılmıştır, bandrolün bir ucunda GİB logosu diğer ucunda TAPDK logosu yer alır.
- Bandrol yapıştırma işlemi TAPDK logosu şişenin kapağına, GİB logosu ise şişenin boynunda denk gelecek şekilde yapılmıştır. Bandrolün şişe kapağı üzerindeki kısa kenarında sarı üzüm salkımı içerisinde TAPDK logosu bulunur.
- TAPDK logosunun üst bölümünde kalan Üzüm Yaprakları yanardöner altın sarısı yaldız olarak renk değiştirir. Bu görünür görünmez değişimini kontrol lütfen edin.
- TAPDK logosunda siyah yazının çerçevesinde ve QR kodun üst orta bölümündeki kare içerisinde özel bir güvenlik özelliği bulunmaktadır. Bu sayede logoya farklı açılardan bakıldığında önden bakış – pembe renk ve açılı bakış – yeşil renk değişimini kontrol edebilirsiniz.
- İçki şişesinin kapağına üstten baktığınızda bandrol üzerindeki, “www.buis.com.tr” ve “SMS 2847” çerçevesi ile birlikte kırmızı renkli QR kod ve altında yer alan seri numarasını oluşturan karakterler şişe kapağını ortalamış halde görünür.
- Ayrıca “SMS 2847” yazısının alt satırına bandrolün yapıştırıldığı ürüne ait olan Rakı, Şarap, Votka gibi Ürün Bilgisini gösteren ifadeler yazılmıştır. Bunun hemen altındaki ikinci satırda 22 ile başlayan 4-6 haneli GTIP Grup numaraları bulunur. Üçüncü sıradaki en alt satırda ise şişenin Hacim bilgisini gösteren # 5, 10, 20, 35, 50, 70, 100 gibi bilgiler açık olarak yazılmıştır. Bandrol üzerindeki bu bilgiler ile ürünün ambalaj ve etiket bilgilerini karşılaştırma yapmak suretiyle ürünü kontrol edebilirsiniz.
- Bandrolde bulunan kırmızı QR kodun altında iki satır olarak yazan görünür bandrol seri numarasını 2847’ye kısa mesaj göndererek SMS sorgulaması yapabilir veya buis.com.tr adresinde açılan sorgulama alanına yazarak ürün bilgilerini kontrol edilebilirsiniz. Ayrıca Apple Store ve Google Play mobil uygulama merkezlerinden Büis Akıllı Cihaz uygulaması cihazınıza ücretsiz olarak yüklenebilmektedir. Bu uygulama ile bandrol üzerindeki QR kodu okutmanız halinde uygulama sizi bandroldeki renk değişikliğini algılayabilmesi için yönlendirecek ve işlem tamamlandığında okutulan bandrole ait ürün bilgilerini kontrol edebileceksiniz. Akıllı cihaz uygulaması aynı zamanda bandrol seri numarası ile de sorgulama yapabilmektedir.