Yumurta Yasası Türkiye’ye Özel mi?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri
Tebliği’’ pek çok konuda yeni düzenleme getiriyor. Üreticilerin bir grubu tebliğin
beklentileri karşılamadığı, bir grubu da yumurtanın aklanacağı görüşünde
Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği’ne yeni düzenleme geliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce yeniden
hazırlanan Yumurta Tebliği, yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla
ilgili önemli düzenlemeler içeriyor. Resmi gazete’de yayımlanmak üzere
Başbakanlığa gönderilen tebliğ, A ve B sınıfı yumurtalar için yeni kurallar getirecek.
Tebliğde tanımlanan A sınıfı yumurta doğrudan insan tüketimine veya gıda
sanayisinin kullanımına sunulan yumurtayı, B sınıfı yumurta sadece gıda sanayinde
kullanılmasına izin verilen yumurtayı ifade edecek. Her yumurtanın üzerine
yumurtlama tarihi, işletme ve kümes numarası yazılması zorunlu olacak.
Yumurtlama tarihi 21 günü geçen yumurtalar raflardan toplanacak. Yumurtlama
tarihi gün, ay, yıl olarak en az 2 milimetre yüksekliğinde yazılacak. Böylece tüketici A
sınıfı yumurtalar için 28 gün olan tüketim süresini dikkate alarak, ambalajını atmış olsa
dahi buzdolabındaki yumurtanın son tüketim tarihini hesaplayabilecek.
Mevcut uygulamada sadece ambalajın üzerine son tüketim tarihi yazılması zorunlu
iken yeni düzenleme kapsamında farklı tarihlerde yumurtlanan yumurtaların aynı
ambalajda yer alması halinde, üretici en eski tarihli yumurtayı esas alarak son tüketim
tarihini ambalajın üzerine yazacak.
B sınıfı yumurtanın ambalajı üzerinde ise büyük harfl erle “Gıda Sanayi İçindir” yazısı
yer alacak. Yeni düzenleme ile yumurtalar için +5 +12 derecede taşıma, depolama
ve satış şartı kaldırılacak. Buna göre, yumurtlamadan itibaren 18’inci güne kadar
yumurtaların soğutulması zorunlu olmayacak. Ancak yumurta ani sıcaklık
değişimlerinden korunarak serin bir ortamda bekletilecek. 18’inci günden itibaren
yumurtalar (+8)-(+5) derece arasında muhafaza edilecek.
DİĞER ÜLKELERDE DURUM NE?
Amerikada yumurtada son kullanma 45 gün,S.arabistanda 90 gün TÜRKİYEDE 28
GÜN. Yumurtayı AMERİKADA bir araştırmada + 4 dercede yumurtayı 140 gün ve 227
gün dolapta tutup kırmışlar ve hiç bir değişikliğe raslanmamış.önemli olan iyi
muhafaza edebilmek.
Arabistanda son kullanım tarihinin 3 ay olduğu yumurtanın Türkiye de 21 gün
olmasının amacı nedir?
Bu yumurta bir tek bizde mi bozuluyor.
Bu konu ile ilgili bir açıklama yapan uzman Salih Caner Eratlı’nun görüşlerini sizlere
sunuyoruz.Karar sizin…
https://youtu.be/BMAycGa1YaQ