Irak Sınırında Sorunlar Bitmiyor
Türkiye’nin Habur Kapısı üzerinden Irak’a yapılan ihracat ürünlerinde son günlerde sorunlar yaşanıyor. Her yıl Irak’a 200.000 ton beyaz et ve 275.000 ton yumurta ihracatı yapan Türkiye’nin gönderdiği Türk pilici sınırda zaman zaman bekliyor.
Irak sınırındaki gelişmeleri değerlendiren Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Şahin Aydemir, Türk kanatlı sektörünün dünyada 55 ülkeye ihracat yaptığını ve bu ihracat pazarlarının arasında Irak’a verilen önemi vurguladı.
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir yaptığı açıklamada,
Türk kanatlı sektörü, ihracat gücüyle Dünya’nın en kaliteli, en sağlıklı ve en taze kanatlı ürünleri üreticisi durumundadır. Geçtiğimiz hafta düzenlenen Irak Agrofood fuarına Kanatlı Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu ve sektör ile güçlü bir şekilde katılmış, Irak halkının büyük ilgi ile karşılaşmıştık. Son gelişmelerin bu fuarın hemen ardından yaşanması ise hem Iraklı müşterilerimizi hem de sektörümüzü derinden üzmektedir.
Ülkemizden Irak’a haftalık olarak 250 ile 300 araç arasında piliç ve piliç ürünleri ihracatı gerçekleştiriliyor. Ancak son haftada gerçekleştirilen yüklemelerde, Halil İbrahim Gümrük Kapısı’ndan tırlarımızın geçişine izin verilmemektedir. Bu durum ihracatçılarımızı zor duruma sokmasının yanı sıra fiyatları da olumsuz etkileyerek ülke ekonomisini ciddi bir zararla karşı karşıya bırakmaktadır.
Oysa, bizim için yumurta ihracatımızın yüzde 90’ını, beyaz et ihracatımızın ise yüzde 80’ini yaptığımız Irak, son derece önemli bir pazar. Bizler Kanatlı Tanıtım Grubu olarak kurulduğumuz günden bugüne Irak’a yapılan ihracatı desteklemek amacıyla Türk kanatlı sektörünün kalitesi ve üretim koşullarının güvenirliliğini, helal kesim ve hijyen özelliklerini Irak’ta yaptığımız çalışmalarda düzenli olarak anlatıyoruz. İkili görüşmeler ile alıcı ve satıcıları bir araya getirerek yeni iş fırsatları yaratıyoruz. Eş zamanlı olarak pazarın geliştirilmesini sağlamak amacıyla Irak’ta dengeli beslenme alışkanlığında beyaz et ve yumurtanın önemini anlatan çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımızın sonucu olarak da 2009 yılında Irak’a 92 milyon dolar beyaz et ihracatı yapılırken, 2012 yılında bu rakam 351 milyon dolara ulaştı. Yumurta ihracatımız ise 2009 yılında 96 milyon dolar iken, 2012 yılında 322 milyon dolar oldu. Böylece Irak’a olan ihracatımız 2012 yılında toplam 673 milyon dolar ile dikkat çekici rakamlara ulaştı. Bu ihracat değerlerini önemsiyor. Dost ve Kardeş ülkemiz Irak ve Ülkemiz ilgili kurumlarının soruna acilen bir çözüm bulacağına inanıyoruz.
Bilgi notu:
Ülkemiz, bugün piliç eti üretiminde dünyadaki 20 ülke arasında 7, yumurta üretiminde 11. sırada yer alan Türkiye; ihracat sıralamasında ise piliç etinde 10, yumurta ihracatında 2. sırada bulunuyor. 2012 yılında 1 milyon 707 bin tonu piliç eti, 43 bin tonu hindi eti olmak üzere toplamda 1 milyon 830 bin tonluk kanatlı eti üretimi gerçekleştiren Kanatlı Ürünleri Sektörü, üretiminin 326 bin tonunu ihraç ederek 893 milyon dolarlık bir ihracat yapıyor.