Tarhana Osman
SÜT TOZUNA ,MARGARİNE ,CÜCE BUĞDAYA İSYAN EDEN
TERE YAĞIMIZI,ZEYTİN YAĞIMIZI ,TARHANAMIZI SAVUNAN ADAM
İLK İSYANI AMERİKAN SÜT TOZUNA
Türkiye’de sütümüzün tüketilmesi yerine Amerika’dan yardım adıyla gelen sonra ithal
edilen süt tozuna karşı çıktı..
ABD ‘nin kendi ülkesindeki üretim artıklarını,tüketilemeyecek kadar kötü olan gıdaları
bizim ülkemize sokmasını eleştirdi.
Osman Nuri Koçtürk, süt tozu, içerisinde kanser yapabilen ”aflatoksin” mantarını
ortaya çıkardı ve yıllar sonra yasaklanmasını sağladı.
..
İKİNCİ İSYANI AMERİKAN MARGARİNİNE
Türkiye’deki tereyağ ve zeytinyağını savundu.
ABD, süt tozu gibi yine “yardım” adı altında Türkiye’ye çok ucuza soya yağı satınca
yerli tereyağı-zeytinyağı pazarımız zarara uğradı.
Tüketilen sert yağın miktarı, arttıkça kalp ve damar hastalıklarına neden oluyordu.
Hidrojenlenmiş yağların kullanılmasıyla ortaya çıkan bu sağlık sorunları sonucunda
ABD’de, tüketimde büyük azalmalar olmuştu.
Amerikalılarda; İtalyanlar ve Fransızlar gibi sıvı yağ kullanmaya başladı.
ABD kendi ülkesinde kullanmadığı katı yağları Türkiyeye layık görmüştü.
Katı yağlar Türkiye’ye dayatılarak sokuldu
Margarinlere karşı hep bizim tereyağımızı ve zeytinyağımızı savundu
..
ÜÇÜNCÜ İSYANI AMERİKAN CÜCE BUĞDAYINA
Nobel ödülü sahibi ABD ‘li Norman E. Borlaug “Yeşil Devrim” akımıyla Rockefeller
Vakfı ile birlikte buğdayın genleri ile oynarak cüce buğdayla verimi arttırmayı
savunuyordu.
Henüz kimyasal gübrelerin daha ortaya çıkmadığı toprakların tarım ilaçları ile
zehirlenmediği zamanlardı.
Osman Nuri Koçtürk, cüce buğdayın büyük bir yalan olduğunu; bu buğdayların
toprak ve insan sağlığını tehlikeye soktuğunu söyledi.
Türkiye’nin bu tür maceralara girmesiyle tarımının yok edileceğini ,toprak ve insan
sağlığının büyük tehlikelere atılacağını savundu.
25 Haziran 1918…İzmir Karşıyakada doğan Osman Nuri Koçtürk
Ankara Üniversitesi Veteriner hekimliği Fakültesinden 1943 yılında mezun oldu.
Orduda görev yaptı.
ABD’ye gönderidi ve Missouri Üniversitesi Beslenme Kürsüsü’nde çalışmalarda
bulundu.
1953’te yurda dönerek Askeri Biyoloji Enstitüsü kimyagerliğine atandı.
Askeri Veteriner Akademisi Biyokimya Kürsüsü Başasistanlığı görevlerinde bulundu.
Ankara Tıp Fakültesi Biyokimya Kürsüsü’nde önce uzman sonra gıda kontrolü ve hij
yen doçenti oldu.
1956’da Et ve Balık Kurumunda ; Merkez Laboratuvarları Müdürü ve Teknoloji Müdürü
olarak görev yaptı
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Kürsüsü’nde öğretim görevlisi olarak ça
lıştı.
Sürekli insan beslenmesi ile ilgili yazılar ,makaleler yazdı .
Radyo konuşmaları yaptı.
İthal gıda ürünlerine karşı ülke kaynaklarının değerlendirilmesini savundu.Çok tepki
çekti,saldırıya uğradı.
TARHANA
Anadolunun geleneksel ürünü olan tarhananın besleyici yönlerini araştırdı ve sürekli
savundu.
Halka tarhanadan vazgeçmemelerini anlattı.
Adı TARHANA OSMAN olarak halkın belleğinde kaldı.