Sütçüler Damızlık Hayvan İthal Edecekler..
Türkiye Süt Üretici Merkez Birliği ve Hayrabolu Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Keskin, yaptığıaçıklamada, süt üreticilerine yönelik Merkez Birliğinin çalışmalarına
devam ettiğini söyledi.
Keskin, ‘Birliğimizce üreticilerimize yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından yurt dışından ithal Damızlık hayvan getirilmesi konusunda gerekli izni aldık. Bu konuda çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz’ dedi.
Keskin, ayrıca Hayrabolu Süt Üreticileri Birliği olarak Tarım Kredi Kooperatifine ortağı olduğu Merkez Birliği ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında mamul temin etme ve kredi
kullanma konusunda mutabakata varıldığını, imzalanan protokolünde en kısa sürede hayata geçirileceğini söyledi.
Keskin, ‘Ayrıca 7 yıl faizsiz hayvan kredilerinden Kırmızı Et Üreticileri Birlik üyeleri de yararlanacak. Üye odaklı hizmette kaliteyi arttıran anlayışımızı bundan sonrada devam edeceğiz’ diye konuştu.(AA)
Çiğ Süt Üreticileri Grubu & Bağımsız Süt Platformu Bildiri ile hayvan ithalatına karşı çıkmıştı.Grubun yayınlanan bildirisinde aynen şu bilgiler veriliyordu.
Basın Bildirisi
-Buzağı ithalatı-
Nisan 2010’da kasaplık canlı hayvan, besi hayvanı Ağustos 2010’da kesilmiş et, canlı hayvan besi hayvanı ithalatında sıfır gümrükler ile ithalatın yolu açılıp hayvancılığımız sekteye uğratılmışken 22.12.2010 tarihli resmi gazetede 01.02.90.05.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda görüleceği gibi 80 kğ’ı geçmeyen tarifi ile artık buzağı ithalatına da izin verilmiştir.
Ülkemizde Süt Sanayicilerince uygulanmakta olan çiğ süt alım fiyatlarının damızlık ve çiğ süt üretiminde maliyetleri karşılayamamaktadır.
Çiğ süt-damızlık üreticilerinin ürettiği buzağıların fiyatlarının olması gereken seviyelere gelmesinden rahatsız olan ve Sayın Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından ‘’ spekülatörlükle ‘’suçlanan firmaların istekleri yerine getirilmiş bulunmaktadır.
2008 yılında süt sanayicilerinin aralarında anlaşarak çiğ süt fiyatlarını dibe vurdurmalarının sonucunda resmi olarak 300 bin, gayri resmi olarak da 1 milyon süt ineği kasaba gönderdiği unutulmuş durumdadır.
Bir yıl öncesine nazaran yem fiyatları 5 TL artmış ve maalesef çiğ süt fiyatları süt sanayicilerince artırılmamıştır.
Çiğ Süt fiyatlarının olması gereken rakamı 1 TL’dir.
Bu fiyat gerçekleştirilmezken, Buzağı ithalatına izin verilmesi;
Sürdürülebilir bir çiğ süt-damızlık sığır üretimini imkansız kılacaktır. İmkansız kılınan çiğ süt-damızlık üretimiz kazanç sağlayabilir olmaktan çıkacak zarar edecek konuma gelmesi ile 2008 yılında yaşananların tekrarı ile süt inekleri yine sahiplerince kasaba gönderilecektir.
Buzağı ithalatına izin verilmesi hayvancılığımızın değil büyük besici onbir firmanın işine yarayacaktır.
Buzağı ithalatı derhal durdurulmalıdır.
Buzağı ithalatına izin verilmesi hayvancılık, yem bitkileri, çiğ sütte litre başına destekler, Ziraat Bankası aracılığı ile sıfır faizli kredi destekleri, Tedgem destek ve projeleri boşa gidecektir.