Güney Kıbrıs KKTC ile Türkiye arasındaki su boru hattını şikâyet etti
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’den KKTC’ye su taşınmasını BM nezdinde protesto etti.
Güney Kıbrıs’ın BM Daimi temsilcisi Büyükelçi Nikos Emiliu, BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon`a bir mektup göndererek, Kıbrıs`ın Türkiye ve KKTC arasında su bağlantısı konusunda protestosunu ifade etti.
Büyükelçi, Kıbrıs`ın “Türkiye ile KKTC arasında denizaltı borularıyla su bağlantısı kurulmasını” protesto etti.
Söz konusu mektup 8 Mart tarihinde BM`nin resmi belgesi olarak yayınlandı ve dağıtıldı.
Mektupta, Kıbrıs hükümeti BM Genel Sekreteri`nin Türkiye`nin uluslar arası hukuka saygı duyması konusunda Ankara`ya güçlü bir mesaj vermesini talep ederek Türkiye`nin Kıbrıs Cumhuriyeti`nin egemenliğine saygı duyması gerekliğine işaret edildiği kaydedildi.
Büyükelçi, Türkiye’nin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla yapılan müzakereleri tehlikeye koyan Kıbrıs’ın toprağında yeni durumlar yaratmaması gerektiğini belirtti.
Mektupta, kışkırtıcı açıklamalar ile yapılan bu tür eylemlerin müzakere sürecini karıştırdığını ve aynı zamanda, kritik bir aşamada olumlu atmosfer yaratılması ve iki toplum arasındaki güveni olumsuz etkilediğini belirtti.
Emiliou, Türkiye`nin bu kışkırtıcı eylemi ile KKTC’deki siyasi ve ekonomik kontrolü yanı sıra Türk askeri varlığını güçlendirmek istediğini söyledi.
Yetkili, bu tür eylemlerin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla yapılan müzakerelerin kritik aşamasında yer aldığını açıkladı.
Mektupta, Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun 17 Ekim 2015 tarihinde su bağlantısı için yapılan özel bir törende, Türkiye ile sözde devletin su gibi aziz projeyle bir kez daha birbirine kavuştuğunu, hiçbir zaman ayrılmayacağı yönündeki açıklamalarının Ankara`nın gerçek niyetlerini gösterdiğini söyledi.
Kıbrıslı Büyükelçi, su bağlantısı projesinin tüm Kıbrıs için faydalı olacağı yönündeki açıklamayı şiddetle reddetti ve bunun “hukuki mesnetten yoksun, yanıltıcı ve yanlış» olduğunu vurguladı.
Mektupta, Uluslar arası hukuk, ulusal hukuk ve BM Deniz Hukuk Antlaşmasına (1982) göre, su projesi için Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarından izin alınması gerektiğini ve Kıbrıs`ın kara sularında ve Kıbrıs`ın deniz sahanlığının yanı sıra Kıbrıs Cumhuriyeti’nin KKTC altyapı projeleri yapılmasının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakları ve egemenliğine saygısızlık gösteren eylemler olduğunu kaydedildi.
Yetkili, şu anki aşamada, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması ve adanın yeniden birleşmesi çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
AB Haber