İranlılar nevruz tatilini Van’da geçiriyor
İran’daki 13 günlük nevruz tatilini Türkiye’de değerlendirmek isteyen çok sayıda turistin Van’a akın etmesi, ekonomik durgunluk yaşayan esnafın yüzünü güldürdü
Ülkelerindeki 13 günlük nevruz tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen çok sayıda İranlı turist, Van’da ekonomik anlamda sıkıntılı günler geçiren esnafa adeta “can suyu” oldu.
Nevruz tatilini fırsat bilen çok sayıda İranlı, ülkeleriyle en uzun sınıra sahip Van’a akın etti. Tatil için Türkiye’ye karayoluyla gelen turistler, Van’ın Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yaptı. Sadece hafif araçların kullanabildiği sınır kapısında, nevruz tatili süresince günlük yaklaşık 2 bin 700 İranlının geçiş işlemi yapıldı. Bir süredir etkili olan kar yağışına rağmen yoğunluğun sürdüğü sınır kapısında gişe sayısı 2’den 6’ya çıkarıldı.
Sınır kapısı yetkilileri, geçen yıl nevruz tatili süresince 27 bin İranlı turistin ülkeye geldiğini belirtti.
Caddeler Tahran’ı andırıyor
Van’daki alışveriş festivaline denk gelen nevruz tatili, Farsça duyurularla ürünlerini tanıtan esnafın da yüzünü güldürdü. Kentin en işlek caddelerinde İranlı turistlerin dikkatini çekmek için asılan afişler ve yaşanan yoğunluk, “Van, Tahran’ı andırıyor” yorumuna neden oldu.
Yaptıkları alışverişle kente canlılık kazandıran İranlı turistler, eğlence mekanlarında da gönüllerince eğlendi. İranlı Sahar Nikookar, alışveriş yapmayı çok sevdiğini ifade ederek, “Burada eğlence ve alışveriş mekanlarında çok güzel zaman geçiriyoruz” dedi.
Nevruz tatilini Van ve İstanbul’da geçirmeyi planladıklarını dile getiren Majgan ve Amir Moseferi çifti de insanların çok sıcakkanlı olduğunu, yeni açılan alışveriş merkezleriyle kentin cazip hale geldiğini söyledi.
Van’da bir süre zaman geçiren turistlerin bazıları tatillerinin kalan bölümünü Akdeniz ve Ege bölgesinde geçiriyor. Araçlarını Van Ferit Melen Havalimanı otoparkına bırakan turistler, buradan farklı illere seyahat ediyor.
“İranlıları dört gözle bekliyorduk”
Uzun süredir ekonomik durgunluk yaşayan esnaf da iş yerini dolduran İranlı turistlerle adeta erken bahar yaşadı.
Esnaf Abdulcabbar Kalçık, ticarette genel bir durgunluğun yaşandığını, İranlı turistlerle bu durumun değiştiğini anlattı.
İlgiden dolayı mutlu olduklarını kaydeden Kalçık, “Bizler de İranlılara özel olarak ve onlara hitap eden kıyafetleri mağazada bulundurduk. Bu kapsamda da özel fiyat tarifeleri uyguluyoruz” diye konuştu.
Hekim Akdağ da turist yoğunluğunun özelde Van, genelde ülke ekonomisine katkı sağladığını anlatarak, “Nevruz onlar için bir tatil süreci konumunda. Esnaf olarak İranlıların buraya gelmelerini dört gözle bekliyorduk. Onlar gittikten sonra işlerimiz yine duraksayacak. Bu nedenle onların başka yerlere gitmelerine pek sıcak bakmıyoruz” dedi.
Kuyumcu Cevdet Anterli de terör olayları nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini belirterek, “İnşallah kısa sürede bu olumsuz durumu atlatır ve derin bir nefes alırız. Tüm bu olumsuzluklara rağmen İranlıların gelmesi büyük bir canlılık getirdi. Bu nedenle onların daha çok gelmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“İranlı turistler kent için önemli”
Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ ise İranlı turistlerin gelmesinin kent için çok önemli olduğunu dile getirdi.
İranlıların yaptıkları alışverişle esnafın yüzünü güldürdüğünü vurgulayan Aktuğ, şöyle konuştu:
“Şu anda kentin ekonomisinin ve ticaretinin en büyük destekçisi İranlı misafirlerimiz. Bizim onları daha çok kentte tutarak döviz bırakmalarını sağlamamız gerekiyor. Geçtiğimiz yıl 15 günde 27 bin İranlıyı kentimizde misafir ettik. Bunu bu yıl arttırmamız gerekiyor. Van bu anlamda şanslı bir il. İnsanları tatil boyunca Van’da tutmak çok önemli. Göründüğü kadarıyla bundan sonra İranlı turistler Van’ı mesken tutacak. Kente gelenlerin buradan memnun ayrılması için sektör temsilcilerinin ellerinden geleni yapması lazım.”
“Her turist ortalama 2 bin lira harcıyor”
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Beyaz da İran’da yaptıkları tanıtım çalışmalarıyla turistlerin kente gelmelerini sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.
“Bazı İranlı turistler, Van’ı batı illerine gitmede köprü olarak kullanıyor. Onları daha çok burada tutmamız gerekiyor” diyen Beyaz, şunları söyledi:
“Ne kadar çok kentte kalırlarsa o kadar çok ekonomik hareketlilik sağlanır. İranlıların tatili alışveriş yapmak ve eğlenmek üzerine kurulu. Bizim alışveriş imkanı sağlama konusunda bir sorunumuz yok. Bu nedenle konuştuğumuz İranlılara ‘eğlenmek için batıya gidin ama alışverişinizi Van’da yapın, oradan buraya poşet taşımak zorunda kalmayın’ diyoruz.”
Beyaz, yaşanan hareketliliği bir dönemle sınırlandırmayıp yıl geneline yaymaları gerektiğine dikkati çekerek, “Şu anda Türkiye’de en çok yabancı turistin bulunduğu illerden biri Van. Avrupa ve diğer ülkelerdeki turistlere ‘İranlılar Van’a geliyorsa sizlerde gelin’ çağrısında bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
Her bir İranlı turistin alışveriş, konaklama, eğlence ve beslenme için ortalama 2 bin lira harcadığını anlatan Beyaz, şöyle devam etti:
“Bu kaldığı gün sayısına göre daha da artıyor. Bu özellikle ekonomide kısır bir dönem yaşayan kent esnafına büyük bir rahatlama sağlıyor. Biz de bu dönemde daha çok alışveriş yapmalarını sağlamak amacıyla alışveriş festivali düzenledik. Esnafımız ekstra indirimler uygulamaya başladı. Aynı zamanda turistlere küçük hediyeler veren esnafımız oldu. Bu da İranlıların kendilerini özel hissetmelerini ve daha çok alışveriş yapmalarını sağladı. Batıya giden İranlılar da döndüklerinde alışverişlerini burada yapıp ülkelerine gidiyorlar.”
Otellerde doluluk yüzde 90’a çıktı
Turistlerin konaklama için Van’ı tercih etmesi, otellerdeki doluluk oranını da artırdı. Bir süre öncesine kadar yüzde 10 kapasiteyle çalışan otellerde doluluk oranı yüzde 90’a yükseldi.
Kentteki bir otelin genel müdürü Reşat Yeşilağaç, uzun süredir yaşadıkları ekonomik sıkıntıyı atlatmaya çalıştıklarını belirterek, “İranlı turistlerin kente gelmesi ekonomiye hareketlilik sağladı. Şu anda kentin her yerinde İranlı turistleri görmek mümkün. Bu bizi memnun ediyor. Kentimiz için turizmin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Bu nedenle misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamamız ve kentten memnun ayrılmalarını sağlamamız gerekiyor. Karşılaştığımız bazı sorunlar da oluyor ve bunların çözülmesi için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.