Denizi Olmayan Yozgat Balık İhrac Ediyor
Yozgat il genelinde bulunan 35 gölet ve barajda bin 731 ton alabalık 2 bin 300 tonda gümüş ve sazan balığı üretimi gerçekleştiriliyor. İç Anadolu’un bozkırında yer alan Yozgat’tan, İspanya , Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerine gümüş balığı, Irak,Sudan, Ürdün ve İran gibi ülkelere ise Sazan ihraç ediliyor.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat’ın deniz kıyısı olmamasına rağmen balıkçılığın her geçen yıl biraz daha önem kazandığını söyledi. Üretilen balıkların Avrupa ve Arap ülkelerine ihracatının yapıldığını ifade eden Özdemir, “ Yozgat’ta bulunan 35 adet gölet ve baraj da balık üretimi yapılmaktadır.
Avcılıkla 2 bin ton balık üretimi yapılıyor. Yıllık 800 ton üretimi gerçekleştirilen gümüş balığı İtalya, Yunanistan, İspanya gibi ülkelere ihraç ediliyor. Sazan balığı ise İran, Irak, Ürdün gibi Arap ülkelerine ihracatı yapılıyor” dedi. Yıllık bin 731 ton l alabalık üretiminin gerçekleştirildiğini ifade eden Özdemir, “ Alabalıkta bu rakam 3 bin tona çıkacak ve önümüzdeki yıllarda daha çok üretimimiz olacak. Yıl boyunca 4 bin ton üretimimiz alabalık ve diğer türleri üretilmektedir. Alabalık yurt içinde tüketiliyor. Diğer sazan, gümüş balığı da direk yurt dışına ihraç yapılıyor. Denizimiz yok Yozgat’ta ama buna rağmen balığımız çok. Yozgat artık balıkçılıkta söz sahibi olacak ”diye konuştu.
Yozgat’ın Çekerek Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Dursun Uslu ise , 40-50 civarında balıkçının geçimini balık tutarak sağladığını ifade ederek, “Çekerek Süreyya Bey Barajında sazan ve çay balığı çıkıyor. Bu balık Irak’a ihraç ediliyor. Bizim buradaki, sorunumuz balık tutan kişi bulamıyoruz. Burada bir kurs açılırsa güzel olur” diye konuştu.