Yediğimiz Tavuk Etlerinde Hormon Var mı?  


imgp1708

 

 

 

Tavuk eti konusunda ortaya atılan iddialara her gün bir yenisi ekleniyor. “Marketlerden aldığımız tavuklar hormonlu ve antibiyotikli” şeklindeki bu inanışa bir yenisi daha katıldı: “Tavuklarımızda arsenik var!” Peki tüm bu iddiaların doğruluğu ve bilimsel dayanağı var mı? Tavuk eti yiyerek sağlığımıza zarar mı veriyoruz yoksa yanlış bilgilerle kandırılıyor muyuz?

 

10502204_1598915766993598_6780599804832435192_n

 

 

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan, bu konudaki en olumsuz ve yanlış iddiaların başında tavuk üretiminde hormon kullanımının geldiğini söylüyor. Tavukların yetişme koşulları, yaşam süreleri ve büyütme amaçlı antibiyotik kullanımıyla ilişkili olumsuz iddialara da dikkat çeken Akan, “Bu iddiaların hiçbiri gerçekleri yansıtmıyor” diyor. “Türkiye’de tüketilen tavuklar hormonlu değildir ve tavuk üretiminde kesinlikle hormon kullanılmamaktadır. Bu inanış asılsız bir söylentiden kaynaklanıyor” diyen Prof. Dr. Akan’a göre, hormonlu tavuğun ne olduğunu bilen olmadığı gibi, hangi hormonun ne şekilde kullanıldığına ait bir bilgi de bulunmuyor. “Türkiye’de bugüne kadar hormonlu tavuk üretimi olmadığını kesin şekilde söyleyebilirim” diyen Prof. Dr. Akan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ‘Kalıntı İzleme Programı’ kapsamında tavuk etlerinde hormon varlığının sürekli olarak araştırıldığını da belirtiyor.

 

 

DİĞER HABERLER
Peskov: Rusya'da Türk mallarının yasaklanması politik değil

 

Peki ya antibiyotikli olduğu iddia edilen tavuklar? Prof. Dr. Akan “Bu tartışma da yanlış” diyor ve ekliyor: “Ülkemizde üretilen tavuklarda antibiyotik yoktur. Ayrıca büyütme amaçlı kullanımları da yasaktır. Bu yasak Türkiye’de 2006 yılının ocak ayından itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle eşzamanlı olarak başladı. Günümüzde büyütme amaçlı antibiyotikler, AB ülkeleri ve Türkiye dışındaki bazı ülkelerde (başta ABD olmak üzere) kullanılıyor. 2006 yılından sonraysa antibiyotikler sadece veteriner hekim reçetesiyle tedavi amaçlı olarak kullanılmıştır.” “Tavuklarda tedavi amaçlı kullanılan tüm antibiyotikler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlıdır ve kalıntı arınma süreleri bellidir” diyen Prof. Dr. Akan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Antibiyotikle tedaviye başlanabilmesi için tavukların veteriner hekim tarafından muayene edilmesi ve veteriner hekimin bu tedaviyi gerekli görmesi gerekir. Yapılan tedavi kümes kayıtlarına işlenir ve kullanılan ilacın yasal arınma süresi geçmeden tavuklar kesime gönderilmez. Antibiyotik kulanımı ve kalıntı ile ilgili denetimler Bakanlık tarafından sıklıkla yapılır ve süreç ciddi düzeyde kontrol edilir.”

 

297201

 

“GDO (genetiği değiştirilmiş organizmalar) sadece tavuk yemlerinde değil tüm hayvansal üretimdeki yemlerde kullanılıyor” diyen Prof. Dr. Mehmet Akan, bu ürünler arasında bulunan soyanın genetiği değiştirilmiş soya olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Ülkemizde üretilen mısırın yem üretimine yetmediği koşullarda yurtdışından mısır ve soya ithal ediliyor. Bunların ithaline Biyogüvenlik Kanunu çerçevesinde Biyogüvenlik Kurulu tarafından izin veriliyor. Türkiye’de sadece hayvan yemi için kullanımına izin verilen soya ve mısır çeşitlerinin tamamı, AB ülkelerinde de ruhsatlıdır ve bu ülkelerde hem insan gıdası hem de yem üretiminde kullanılır.” Türkiye’de genetiği değiştirilmiş mısır ve soya çeşitlerinin üretiminin yasak olduğunu söyleyen Akan, yemlerde kulanılan ve ruhsatlı olup genetiği değiştirilmiş soya ve mısırla ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda bu durumun insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerine rastlanmadığını söylüyor.

DİĞER HABERLER
Merkel balığı yuttu

 

 

 

Neden Tavuk Eti Tüketmeliyiz ?

 

 

 

 

Çünkü tavuk eti:

 

* Sağlıklı ve dengeli bir hayvansal protein kaynağı

* Yüksek protein ve esansiyel amino asitleri içeriyor

* Kalp-damar hastalıklarından korunmada önemli olan doymamış yağ asit içeriği yüksek

* Düşük kolesterol içeriyor (deri hariç)

* Mineral ve vitamin (özellikle B vitamini) içeriği yüksek

* Sindirimi kolay

* Düşük enerjili (derisiz tavuk eti) ve düşük sodyum diyetlerine uygun

* Üretimden tüketime kadar tüm aşamaları kontrol ediliyor

* Ucuz ve temin edilmesi kolay

 

Kapak Ağustos

 

Ülkemizde kişi başına yıllık tavuk tüketiminin 21 kg civarında olduğu belirtiliyor. Gelişmiş ülkelerdeki yıllık tüketim rakamlarına bakıldığında Amerika Birleşik Devletleri’nde bu oranın 43 kg, AB ülkelerinde ortalama 20 kg, Brezilya’da 42 kg, Avustralya’da 35.4 kg, Kanada’da 30 kg, Rusya’daysa 23 kg civarında olduğuna dikkat çekiliyor. Ülkemizde kişi başına gerçekleşen tüketim değerlendirildiğinde, Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasında olduğumuz belirtiliyor. Ülkemizde tavuk eti tüketiminin 1980’li yıllarda sadece 1 kg civarındayken 2000 yılında 10 kg’ye yükselmesi olumlu ve önemli bir gelişme olarak görülüyor.

 

 

 

Türkiye’nin toplam et tüketiminin 33 kg olduğu belirtiliyor. Bu oranın ABD’de 109 kg iken, AB ülkelerinde ortalama 77 kg, Brezilya’da 97 kg, Avustralya’da 92 kg, Kanada’da 83 kg ve Rusya’da 62 kg olduğuna dikkat çekiliyor. Diğer ülkelerdeki toplam et tüketim değerlerine bakıldığında ülkemizde kişi başına et tüketiminin oldukça düşük düzeyde olduğu görülüyor. Toplam et tüketiminin artırılmasında tavuk etinin oldukça önemli bir yere sahip olduğu belirtiliyor.

DİĞER HABERLER
Dört bacaklı civciv' görenleri şaşırtıyor

 


Haber Tarihi: 18 Mayıs 2016. 15:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x