Kuş Gribine Dirençli Tavuk Yetiştirdiler….
Kuş gribine genetik çözüm
Kuş gribini yaymayan, genetik mühendisliği ürünü tavuklar üretildi.
Cambridge ve Edinburgh Üniversitesi’nden bilimciler, sahip oldukları kuş gribi virüsünü temas halinde bulundukları diğer bireylere geçirmeyen tavuk ürettiler. Bu genetik uyarlama, kümes hayvanları arasında hızla patlama yaşayan grip salgınlarının önüne geçme potansiyeline sahip.
Yeni yöntem sayesinde sadece kuşlar arasında görülen salgınların değil, dolaylı olarak insanlar arasında ortaya çıkan ölümcül salgınların da önlenmesi umuluyor.
Biyoteknoloji ve Biyoloji Bilimleri Araştırma Kurumu tarafından desteklenen araştırma ekibinden Dr. Laurence Tiley, tavukların yeni grip virüsü soylarının insana bulaşmasına önayak olan taşıyıcı köprüler olduğuna dikkat çekiyor, “virüsün bu canlılardan geçişinin engellenmesi halinde, hastalığın getireceği ölümlerin ve büyük ekonomik yükün de önüne geçilmiş olacak. Bugün geliştirmiş olduğumuz, hastalığı başkasına yaymayan genetik mühendisliği ürünü tavuklar, hiç bir şekilde hastalık taşımayacak tavukların geliştirilmesi yolundaki ilk basamak durumunda.”
Yöntem, kuş giribi virüsünü kontrol eden önemli bir bileşeni taklit edecek olan bir molekülü kodlayan yeni bir genin, tavukların genomlarına entegre edilmesi şeklinde işliyor. Virüsün çoğalma mekanizması da virüs genomu yerine adeta bir ‘yem’ konumundaki bu molekülü çoğaltmaya başlıyor ve virüsün üreme döngüsü sekteye uğruyor. Böylece, virüsün bulaştığı bu kuşlar, kendileri hastalanmalarına karşın hastalığı bir diğerine bulaştıramıyorlar.
Prof. Helen Sang, doğal üretim yöntemleriyle elde edilemeyecek bu tip tavukların geliştirilmesinin, genetik mühendisliğinin potansiyeli hakkında önemli bir fikir verdiğini hatırlatıyor ve kuş gribinin önemli sorun teşkil ettiği bir çok bölgede, ekonomi ve beslenme açısından uğranan zararın bu şekilde önlenebileceğini söylüyor. ntvmsnbc