Yeni baklagil çeşitleri görücüye çıktı…
Geçit Kuşağı, yeni baklagil çeşitlerini görücüye çıkardı
Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 37 adet kurufasülye, 29 adet nohut mercimek, 5 adet bakla ve 2 adet börülce çeşidi geliştirilerek tescilledi.
Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GKTAEM), 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edilmesi çerçevesinde düzenlenen Ulusal Baklagil Tarla Günü organizasyonunda tescillenen yeni baklagil çeşitlerini tanıttı.
2016 yılının Bakliyat ile ilgili gıdaların tüketimi sağlamak insan sağlığına etkilerini ortaya koymak ve bakliyatla ilgili üretim çalışmalarının artışına katkıda bulunmak gibi amaçlar doğrultusunda Dünya Bakliyat yılı ilan edildiğini belirten GKTAEM Müdürü Dr. Sabri Çakır, “Enstitümüz Ülkesel Baklagil Koordinatörüdür ve 1965 yılında bu yana baklagil ıslah çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışmalar neticesinde kumrumuzda 37 adet kurufasülye, 29 adet nohut mercimek, 5 adet bakla ve 2 adet börülce çeşidi geliştirilerek tescillenmiştir.” dedi.
“Baklagilde ekiliş alanı azalıyor ama verim artıyor”
2000’li yılların başında bir milyon 200 bin hektarlık olan baklagil üretim alanının günümüzde 650 bin hektar alana düştüğünü aktaran Ülkesel Kuru Fasülye Koordinatörü Dr. Hüseyin Özçelik, ekiliş alanların azalmasına karşın verim potansiyelinin arttığına dikkat çekti. Ekiliş alanının azalmasının baklagili diğer ürünlerle rekabette geride bıraktığı ve kalite dengesinin değiştiğine vurgu yapan Özçelik, “Son yıllarda baklagile yeniden bir yönelme olacak çünkü dünya protein olan bitkilere ağırlık vermeye başladı, Asya ve Afrika ülkelerinin beslenmesinde protein, çok önemli bir oynuyor. 1980 yılında hiç çeşidimiz yoktu bugün sadece fasülyede 37 yeni çeşidimiz var. Bazı bitkiler yüksek sıcaklık şokuna uğruyor gelecekte bu durum daha da ön plana çıkacak bunun içinde bizler kuraklık stresi ve yüksek sıcaklık şokuna dayanıklı çeşitlerin genetik materyal tabanını hazırlıyoruz” dedi.
www.dunya.com