Gıda denetimi için 1400 personele eğitim


YLO_4033

 

 

 

AB ile tam uyumlu gıda denetimi için 1400 personele eğitim verilecek

 

Resmi Kontrollere İlişkin Kapasitesinin Geliştirilmesi AB Eşleştirme Projesi Açılış Toplantısı

Avrupa Birliği ile yürütülen 12. Fasıl kapsamında, AB ile tam uyumlu denetim prosedürlerinin ve çok yıllık ulusal kontrol planının hazırlanması ile gıda ve yem güvenirliği konularında, resmi kontrollerde görevli bin 400 personele AB mevzuatı, uygulamaları ve laboratuvar analizleri konularında eğitim verilecek.

 

Türkiye-AB katılım öncesi mali işbirliği kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Fransa Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığı ve Macaristan Ulusal Gıda Zinciri Güvenliği Dairesi tarafından ortaklaşa yürütülen “Resmi Kontroller, Hayvan Refahı, Zoonozlar ve Hayvansal Yan Ürünlere İlişkin Kapasitenin Geliştirilmesi” TR 13 IB AG 03 AB Eşleştirme Projesi’nin açılış toplantısı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda yapıldı.

 

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Balazs Gargya, Fransız Baş Veteriner Hekim Loic Evain, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Neslihan Alper ile çok sayıda yetkili katıldı.

YLO_3957

Toplantının açılışında konuşan Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, sözlerine 15 Temmuz’da ülkemizde yaşanan alçak darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitleri rahmetle ve saygıyla anarak ve aileleri başta olmak üzere bütün Türk halkına başsağlığı dileklerini ileterek başladı. Pakdil ayrıca, kısa bir süre önce Fransa Nice kentinde yaşanan olay için de Fransa Hükümetine ve Fransız halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.

DİĞER HABERLER
Merve Özbayram'ı trafik kazasında kaybettik

 

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 30 Haziran 2010 tarihinde müzakerelere açılan 12. Fasıl kapsamında çok sayıda faaliyet yürütüldüğünü dile getiren Pakdil, tarladan sofraya güvenilir gıda için ilk aşamadan itibaren çok dikkatli bir üretim yapılması gerektiğine dikkat çekti.

 

Üretim aşamasında gerekli dikkatin gösterilmemesi durumunda gıda ticaretinin de tehlikeye gireceğini vurgulayan Pakdil, “Eğer siz gıda sağlığını, gıda güvenirliğini ihmal eder bir durumda iseniz hiç kimse sizden bu ürünü almak istemez. Gıda ihraç eden ve turistik bir ülke olarak bizim, ürünlerimizi tüketen başka ülkelerdeki insanlara güvenilir gıda sunmamız bütün insanlığa katkı sağlayacaktır. Bu çerçeveden bakıldığında öncelikli olarak mevzuatın hazırlanması daha sonra da uygulamaya yönelik olarak insan kaynaklarının oluşturulması, kapasitenin geliştirilmesi ve bunun kabul edilebilir standartlar içerisinde olması gerekir. Bu amaçla yapılmış olan bu eşleştirme projesi çok önemlidir. Bu projenin hazırlanmasında emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Proje kapsamında beraber çalışacağımız Fransız ve Macar meslektaşlarımıza da şimdiden işbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Balazs Gargya ise AB adına bu projede yer almaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, projenin güzel bir amaca hizmet ettiğini ifade etti.

DİĞER HABERLER
Okul Kantinlerine Sıkı Denetim

 

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss de toplantıya katılanları Türkçe, Fransızca ve Macarca selamladı. Burada olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Kiss, “Türkiye menfur olaylardan dolayı zor zamanlardan geçiyor. Macaristan Hükümeti Türkiye’nin yanındadır” dedi. Türkiye ile Macaristan’ın çok eskiye dayanan tarihi ve kültürel ilişkilerinin bulunduğuna işaret eden Kiss, bu projenin başarılı olacağına inandığını belirtti.

 

Eşleştirme projesiyle ilgili bilgi veren Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Neslihan Alper ise, AB Katılım Müzakerelerinde 12. Fasıl olan “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” başlığı altında, gıda güvenilirliği konusunda AB müktesebatının iç hukuka aktarılması ve uygulanması konularında önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, bu kapsamda; 5996 sayılı Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kabul edildiğini ve AB müktesebatına tam uyumun sağlanması amacıyla detaylı bir strateji hazırlandığını dile getirdi.

YLO_3967

  1. Faslın müzakerelere kapatılabilmesi için, AB ile tam uyumlu bir resmi kontrol sisteminin hayata geçirilmesi amacıyla yeterli idari yapının oluşturulması ve geliştirilmesine devam edilmesi şartının getirildiğini belirten Alper, Resmi Kontroller, Hayvan Refahı, Zoonozlar ve Hayvansal Yan Ürünlere İlişkin Kapasitenin Geliştirilmesi projesinin bu kapsamda hazırlandığını söyledi.
DİĞER HABERLER
Bolu’da Soya Üreticiye Umut, Endüstriye Işık Oluyor

 

Alper, Bakanlık olarak bu projeyle, gıda güvenilirliği (hayvan ve bitki kökenli ürünler), yem güvenilirliği, coğrafi işaretler, GDO’lar, hayvan refahı, zoonozlar ve hayvansal yan ürün yönetimi alanlarında resmi kontrollere ilişkin AB ihtiyaçlarına uyum kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini kaydetti.

 

Projenin, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edildiğini dile getiren Alper, “Projeyle; AB ile tam uyumlu denetim prosedürlerinin ve çok yıllık ulusal kontrol planının hazırlanması, gıda ve yem güvenilirliği konusunda verilecek eğitimlerle kontrol hizmetlerinde kapasitenin geliştirilmesi ve laboratuvar uygulamaları hakkında etkin faaliyetler yürütülecek. Resmi kontrollerde görevli yaklaşık 1400 kişinin sektörel bazda AB mevzuatı, uygulamaları ve laboratuvar analizleri konularında eğitim almaları için projenin ana ortağı olan Fransa’nın Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığı (MAAF) ve Macaristan’ın Tarım Bakanlığı ile ortaklaşa çalışmalar yapılacak. Projenin bütçesi 2 milyon Euro olup, bu tutarın 100 bin Euro’su Türkiye tarafından finanse edilecek.” dedi.


Haber Tarihi: 26 Temmuz 2016. 15:24
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x