Antep fıstığında hasat zamanı
Şanlıurfa’da antep fıstığı hasadı başladı. Bu yıl 135 bin ton fıstık rekoltesi bekleniyor.
Antep fıstığı üretiminde Türkiye’de önemli bir yere sahip Şanlıurfa’da fıstık hasadı başladı.
Toplam 968 bin dekar alanda ürün veren 12 milyon 843 bin fıstık ağacıyla Türkiye’de fıstık üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa’da fıstık üreticilerini hasat telaşı sardı.
Hava sıcaklıklarının da etkisiyle sabahın erken saatlerde fıstık bahçelerinin yolunu tutan üreticiler, ağaçlardaki salkımları kopararak fıstıkları topluyor.
Salkımlardan az olgunlaşmış, olgunlaşmış ve boş taneleri ayıklayan üreticiler, zahmetli çalışmaların ardından pazarın yolunu tutuyor.
Üreticilerden Halil Çiçek yaptığı açıklamada, fıstık bahçesini kendi imkanlarıyla suladığını ve bundan dolayı bahçesinde verimin geçen yıla göre artığını söyledi.
Kentte yaşanan kuraklık nedeniyle hububatta uğradıkları zararı fıstık sayesinde telafi ettiklerini belirten Çiçek, “Bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen fıstıklarımızın verimi bizi çok sevindirdi, mutlu etti.” dedi.
Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya da bu yıl yaşanan kuraklık, don ve fıstıktaki fizyolojik özellikler nedeniyle rekoltenin geçen yıla göre bir miktar da olsa düşeceğini söyledi.
Geçen yıl Türkiye’de 150 bin ton fıstık üretildiğini, bu yıl da 135 bin ton fıstık rekoltesi beklendiğini kaydeden Kaya, “Bu yıl kentimizde rekoltenin 50-60 bin ton arasında olmasını bekliyoruz. Geçen yıl kavlak fıstık fiyatı 21-22 lira arasındayken bu yıl 18-19 liradan satışı yapılıyor.” diye konuştu.
“Gelecek yıl için fıstıkların bakımı iyi yapılmalı”
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen ise kentte fıstık üretim alanlarının hızla arttığını belirterek, şöyle konuştu:
“Antep fıstığı ağaçları bilindiği gibi bir yıl ürün veren bir yıl dinlenen bir bitki ancak son yıllarda çiftçilerimiz, iyi tarım uygulamalarıyla her yıl ürün almaya başladılar. Geçen yıl fıstık üreten ağaçlarımız bu yıl dinlenmede olmasına rağmen üretimin fazla düşmeyeceği ve iyi olacağını düşünüyorum. Fiyatlarının da geçen yılla aynı seviyelerde olmasıyla çiftçimizin yüzü gülecek.”
Fıstığın kıraç bölgelerde yeşil haliyle, sulu ve nemli bölgelerde kızıllaşmış şekilde toplandığını aktaran Öztürkmen, yeşil fıstığın baklava gibi tatlılar için iç olarak, kızıl fıstığın ise çerezlik olarak satıldığını kaydetti.
Üreticilere de uyarılarda bulunan Doç. Dr. Öztürkmen, bu yıl fıstık vermeyen ağaçların kendi haline bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Çiftçilerin mutlaka bu fıstık ağaçlarının bakımını geleneksel yöntemlerle iyi bir şekilde yapması gerektiğini dile getiren Öztürkmen, “Yani çiftçilerimizin ürün vermeyen ağaçların budamasını, sulamasını, ilaçlamasını iyi yapmasını tavsiye ediyoruz.” dedi.aa