FİSKOBİRLİK’te hedef 20 bin ton alım
FİSKOBİRLİK, bu yıl, geçen yıl aldığı fındığın iki katını yani 20 bin ton ürün almayı hedefliyor.
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, bu yıl 20 bin ton ürün almayı hedeflediklerini bildirdi.
Bayraktar, bir süre önce 2016 yılı fındık alımlarına başlandığını anımsatarak, son 3 yıldan beri alımlar konusunda aynı sistemi uyguladıklarını belirtti.
Günlük piyasada değişen fiyatlar üzerinden 20-30 kuruş daha fazla ödeyerek, peşin alım yaptıklarını vurgulayan Bayraktar, “Rekolte düşük olduğu için üreticiler, fiyatın yükselmesi beklentisi içine girdi. Ürün azlığı nedeniyle fiyat anlamında üreticinin beklentisini karşılayan bir sezon olacak ancak fındığın ticareti anlamında biraz sıkıntılı dönem geçireceğiz gibi gözüküyor.” dedi.
Bayraktar, FİSKOBİRLİK olarak kendilerine her sezon, bir önceki yıl alınan ürünün iki katını alma hedefi koyduklarını ifade ederek, “Bu yıl, geçen yıl aldığımız fındığın iki katını yani 20 bin ton ürün almayı hedefliyoruz. 20 bin tonu geçersek kendimizi başarılı sayacağız ama biz aslında üreticilerimizin tüm fındığına talibiz. Örneğin 400 bin ton fındık oldu, üretici bunun tamamını bize getirse hem maddi hem de fiziksel anlamda bunu almaya gücümüz var.” diye konuştu.
FİSKOBİRLİK’in 2004 yılından sonra 2011’e kadar borç ve kendi yapılanmasıyla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşadığını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
“FİSKOBİRLİK hem mali yapısı hem de sektörde yeni ürünlerle yer alma anlamında ivme kazanan çalışmaları sayesinde son üç yıldır her geçen gün iyiye doğru yol aldı. Başladığımızdan çok daha iyi bir noktadayız. Bu, üreticinin güvenini kazanmayla ilgili bir hadise. Üretici sizi test ediyor, çünkü eskiden bir tecrübesi var ve bunun gereğini yapıyor. Son üç yılda bir köyden 100 kişiden fındık almışsak o 100 kişi ürününü tekrar bize veriyor. Bu durum artarak devam ediyor.”
Bayraktar, göreve geldiklerinde üreticiye 170 milyon lira civarında borç olduğunu belirterek, kurumun cari ve faiz giderleri gibi faktörlerle 2007’den bu yana yaklaşık 450-500 milyon lira ödeme yaptıklarını kaydetti.
“Üretici fındığını illa emanete bırakacaksa, FİSKOBİRLİK’e bıraksın”
Kamuoyunda, “Üreticilerimiz FİSKOBİRLİK’e fındık vererek, sadece FİSKOBİRLİK’e katkı sağlıyor” gibi bir algı oluşturulduğuna dikkati çeken Bayraktar, “Aslında, ‘FİSKOBİRLİK’e fındık vermek bütün üreticilere katkı sağlıyor.’ algısı oluşturulmalı. Ürünün çoğunu elinde bulunduran FİSKOBİRLİK, pazar hakimiyetini ve gücünü de elinde bulundurabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, ürünün değerini bulması için kesinlikle fındığın emanete verilmemesi gerektiğini üç yıldır dile getirdiklerini anımsattı.
FİSKOBİRLİK’in tüm depolarının üreticilere açık olduğunu kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:
“Üretici fındığını illa emanete bırakacaksa FİSKOBİRLİK’e bıraksın. Sezon başında fındığını satacak üreticilerden rica ediyorum, biz piyasanın üzerinde alım yapıyoruz. Ürününüzü paraya çevirme işlemini FİSKOBİRLİK aracılığıyla yapın çünkü o zaman piyasaya fındık girmemiş oluyor.”
Bayraktar, fındık fiyatının ilerleyen günlerde ne kadar yükseleceği konusunda net bir rakam söylemenin mümkün olmadığına işaret ederek, “Bölgede fındık fiyatı 10,50 ile 12 lira arasında değişiyor. Fiyat 15 lirayı çok rahat bulur ancak daha yukarısı için bir şey söylemem mümkün değil. Bu tamamen ürün olup olmamasıyla ilgili. Fındık fiyatı 50 lira olsa da eğer fındık yoksa bir anlam ifade etmiyor.” dedi. aa