“Türkiye, Gürcistan açısından Batı’ya açılan kapı”
Gürcistan’a resmi ziyarette bulunan Çelik, Tiflis’teki programının öğleden sonraki bölümünde beraberindeki heyetle Türkiye-Gürcistan Tarımsal İş Forumu’na katıldı.
Forumda konuşan Çelik, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 1,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bu rakamın 137 milyon dolarının tarımsal ürünlere ait olduğuna belirtti.
Çelik, Ankara ve Tiflis’te gerçekleştirilen stratejik düzeydeki toplantılar ile Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı ve Tarım İş Forumu’nun, iki ülke açısından bu yılın son derece verimli bir yıl olduğunu açıkça ortaya koyduğunu dile getirerek, bu gelişmelerin siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilere katkısının önemli olacağına inandığını kaydetti.
“Türkiye, Gürcistan açısından Batı’ya açılan kapı”
“Gürcistan, Türkiye açısından Doğu’ya açılan kapı, Türkiye ise Gürcistan açısından Batı’ya açılan kapı. Bu özelliklerin her iki ülkeye eşsiz güzellikler sunduğunu belirtmek istiyorum.” diyen Çelik, şu anda Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağının Türkiye olduğunun altını çizdi.
Çelik, geleneksel emek-yoğun tarım anlayışından, teknoloji-yoğun tarımsal üretim anlayışına geçilmesi gerektiğini belirtti.
Tarım arazilerinin azalması, dünya nüfusunun ve su sıkıntısı tehlikesinin artmasının, gelecekte gıda fiyatlarını yükselteceğine yönelik öngörüleri ortaya çıkardığını belirten Çelik, bu duruma doğal afet ve kuraklığın de etki edeceğini kaydetti.
Çelik, Türkiye’nin 2023 hedeflerinden bahsederek, bu konuda tarımsal hasılanın 150 milyar dolar, tarımsal ihracatın da 40 milyar dolara ulaşması için çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi.
Yapılan tüm görüşmelerde anlaşma sağlandığını belirten Çelik, bundan sonra Gürcistan-Türkiye arasındaki potansiyelin artırılmasının iş adamlarına düştüğünü söyledi.
Çelik, 1994’ten bu yana gerçekleşmeyen Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı’nın düzenlenmesi konusunda, daha önce yapılan görüşmeler neticesinde görüş birliğine vardıklarını anlattı.
Türkiye’nin Tarım-İş Toplantılarının ilkini Gürcistan’da gerçekleştirdiğini anımsatan Çelik, bu toplantıların diğer ülkelerde de devam edeceğini dile getirdi.
“Teröre karşı birlik mesajımızı bir kez daha yineliyoruz”
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Çelik, bu yapıya karşı etkin şekilde mücadele edildiğini anlatarak “Türkiye bugün eskisinden daha güçlü, daha kenetlenmiş bir şekilde kalkınma yoluna devam etmektedir.” dedi.
Çelik, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili’nin darbe girişimini hemen ardından Başbakan Binali Yıldırım’ı telefonla aradığını ve 19 Temmuz’daki Türkiye ziyaretini iptal etmediğini hatırlattı. Gürcistan’ın bu şekilde dünyaya Türkiye ile dayanışma mesajı verdiğini belirten Çelik, Gürcistan’a teşekkür etti.
Bakan Faruk Çelik, “Bu vesileyle benzer acıların, sinsi ve açık düşmanların, demokrasiye ve milletlere kast etmemesi için hükümetlerin birlik ve dayanışma içerisinde çalışma yapmalarının zarureti ortadır. Bu toplantı vesilesiyle teröre karşı birlik mesajımızı da bir kez daha yineliyoruz.” diye konuştu.
“Türkiye, bizim çok yakın komşumuz ve dost ülkedir”
Gürcü Bakan Danelia ise Bakan Çelik ile yaptığı baş başa görüşmenin ardından basın sorularını cevapladı.
Danelia, Türkiye ile Gürcistan arasında tarım ve ticaret alanındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik çaba gösterilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu son derece önemli bir görüşme. Türkiye, bizim çok yakın komşumuz ve dost ülkedir. Bizim Türkiye ile stratejik ilişkilerimiz var.” diye konuştu.
Bakan Çelik ile görüşmesinde özelikle Gürcistan’dan Türkiye’ye kırmızı et, fındık ve bal ihracatı yapılmasına yönelik konuları ele aldıkların söyleyen Danelia, gıda ve tarım alanında Türkiye’nin lider bir ülke olduğunu, bu alanda Türkiye’nin zengin tecrübesinden faydalanacaklarını söyledi.
“Son derece verimli ve dostane bir toplantı ve değerlendirme ziyareti oldu”
Bakan Çelik, 45 iş adamıyla gerçekleştirdiği Gürcistan ziyareti ve forum ile ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ve hükümetinin Türkiye’ye verdiği desteği memnuniyetle karşıladığını ifada eden Çelik, “15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’yi heyeti ile birlikte ilk olarak ziyaret eden Gürcistan Başbakanı olmuştur. Bu ziyaret, hem teröre karşı dayanışma açısından, hem de darbeye karşı demokrasiden yana olma açısından anlamlı bir ziyaretti.” diye konuştu.
Bakan Çelik, Başbakan Kvirikaşvili’nin Türkiye’ye ziyareti sırasında heyette bulunan Gürcistan tarım bakanıyla görüşmelerinde, iki ülke arasındaki tarımsal konular üzerinde ortak çalışma kararı alındığını hatırlattı.
Gürcü mevkidaşıyla iki ülke arasındaki tarım potansiyelinin harekete geçirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını dile getiren Çelik, Türkiye ile Gürcistan Tarımsal İş Forumunun bu görüşmenin neticesinde düzenlendiğine dikkat çekti.
Çelik, Gürcistan ziyareti sırasında Başbakan Kvirikaşvili ile de bir araya gelerek forum ile ilgili değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.
Gürcistan Başbakanı’na 15 Temmuz sonrasındaki ziyareti dolaysıyla bir kez daha teşekkür ettiğini söyleyen Bakan Çelik, “Sayın Başbakanımızın da selamlarını ileterek Gürcistan Başbakanı’nı 26 Ağustos’ta İstanbul’daki 3. köprü açılışına kendilerini bir kez daha sözlü olarak davet ettik.” dedi.
Çelik, toplantıda iki ülkenin terör ve benzeri unsurlarla mücadele konusundaki dayanışma gerekliliğinin bir kez daha teyit edildiğini ifade etti.
Gürcistan’ın Türkiye için bir sınır komşu ülkesi olduğunu da hatırlatan Faruk Çelik, “İş dünyamızın temsilcilerinin sınırlarla ilgili taleplerini de Sayın Başbakan ile paylaştık. Son derece verimli ve dostane bir toplantı ve değerlendirme ziyareti oldu” diye konuştu.
Bakan Çelik, Tarımsal İş Forumu kapsamında gün boyu toplantılar düzenlendiğini ifade ederek mevcut sorunların tespiti ve çözümlerine yönelik görüş alışverişi yapıldığını belirtti.