AB üyeliğimizle ilgili Avrupa Parlamentosu’nun görüşleri Alındı
Belçika’da yayımlanan Knack dergisi Türkiye’nin AB üyeliği süreciyle ilgili Avrupa Parlamentosu üyelerinin görüşlerine başvurdu.Haber şöyle:
Sivil Girişim Yandaşı (Evet)/Karşıtı(Hayır)
Evet… LDD’li Avrupa Parlamenteri Derk Jan Eppink
Aralarında Vlaams Belang’ın da bulunduğu aşırı sağcı birçok Avrupa partisi, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda referandum istiyor. Lijst Dedecker’in Avrupa Parlamenteri Derk Jan Eppink’e göre bu olanaksız ancak böyle bir şey arzulanabilir.
SORU: Türkiye’nin üyeliğini tüm üye ülkelerin kabul etmesi gerekiyor. Her ülkede bir referandum yapılması isteniyor. O halde bu Avrupa sivil girişimi neden?
EPPİNK: Avrupa’nın Türkiye’ye “evet” ya da “hayır” demesi gündemde değil. Üyelik müzakereleri halen sürüyor ve başarısızlıkla da sonuçlanabilir. Ancak bir gün masaya Türkiye’nin üyeliği konusu gelirse, Türkiye’nin ve Avrupalıların buna karar vermesi gerekir.
Her ülkenin kendi başına bunu yapması yeterli değil. Sadece bir tek ülke örneğin, Bulgaristan ya da Kıbrıs bunu engelleyebilir. Türkiye’nin üyeliği AB’de büyük değişikliğe neden olacağından tüm AB vatandaşlarının söz hakkı olması gerekir.
SORU: Ama, sivil girişim referandum düzenletebilir mi?
EPPİNK: Sanmıyorum. Avrupa sivil girişimi bir referandum değildir, bir tür imza kampanyasıdır. Girişimcilerin çok sayıda –1 milyon- imza toplaması gerekir.
Girişimin hedefi Brüksel’e bir sinyal vermektir. AB, doğrudan katılımı ciddiye alıyorsa, Türkiye’nin üyeliği konusunda halkın fikri sorulabilmeli. Yoksa insanlarla alay edilmiş olur.
Sivil girişim yöntemleri henüz belirlenmiş değil. Ancak başlıca talep, AB’nin yetkileri olan kurumlarından birisi olabilmesidir. Türkiye’nin üyeliği de bu yetkilerin içine girer.
— Hayır…Groen’dan (Flaman yeşiller partisi) Avrupa Parlamenteri Bart Staes —
Bart Staes’a göre Türkiye’nin üyeliği konusunda bir referandum imkansız. Bunun arzulanan bir şey olmadığını söylüyor. “Bu girişimcilerin kötü niyetli olduğunu düşünüyorum” diyor.
SORU: Neden Türkiye’nin üyeliği konusunda bir referandumun arzulanmadığını düşünüyorsunuz?
STAES: Zamanı değil. Müzakereler başlamadan önce ya da müzakereler bitince böyle bir şey mümkün olabilir. Bu konuda bir referandum düzenlemek mantıklı bir şey değil. Tartışma İslam korkusu üzerine olacaktır.
Açıkçasını söylemek gerekirse, Türkiye’nin üyeliğini destekliyor muyum? Hayır. Önce demokratik bir hukuk devleti olmalı, ifade ve azınlık özgürlüklerine saygı gösterilmeli ve ayrıca tüm AB yasalarını kendine uyarlamalıdır. Bir gün bu mümkün olabilir mi? Henüz bilmiyoruz.
SORU: Groen, sivil girişim düşüncesini destekliyor. Bu konu bir istisna mı teşkil ediyor?
STAES: Bana kalırsa bu girişimde bulunanlar kötü niyetli. Onların niyeti Türkiye’nin kriterleri yerine getirip getirmediği değil. Propaganda üzerinde çalışıyorlar.
SORU: Sivil girişimin yöntemleri henüz belirlenmemiş. En az dokuz üye ve ülkede 1 milyon imza gerekecek. Girişimciler bu sayıya ulaşabilecekler mi?
STAES: Avrupa Parlamentosu ve Konsey bu konu üzerinde çalışıyor. Bana kalırsa, Lizbon Antlaşmasında da belirtildiği gibi, sivil girişimle referandum yapılamaz. Sivil girişim bazı konularda yasalara katkıda bulunmaktır. Bugün Türkiye’nin üyeliği konusunda referanduma zorlamak olanaksızdır. Bir gün mümkün olursa o zaman düşünürüm.
ABHaber, 29-10-2010 04.00 (TSİ)