Abant tekrar Orman Bakanlığına devredildi
Abant İl Özel İdaresi, doğa harikasının işletmesini yeniden Çevre ve Orman Bakanlığı’na devretti.
Bolu Abant Tabiat Parkı’nda yaptığı çalışmaların ekolojik sistem ve yaban hayatını tahrip etttiği gerekçesiyle mahkeme kararıyla işletme sözleşmesi iptal edilen İl Özel İdaresi, doğa harikasının işletmesini Çevre ve Orman Bakanlığı’na devretti. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, ilk etapta otobüs ve minibüslerin göl çevresine girmesini yasaklayarak, Türkiye İş Kurumu’ndan alınan 13 işçiyle göl çevresindeki yollarda ve tahrip olan alanlarda çalışma yapılacak.
Abant Tabiat Parkı’nın işletme hakkı 2009 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan alınarak Bolu İl Özel İdaresi’ne verildi. İl Özel İdaresi, 2009 yılının Kasım ayında Abant’ta inşaat çalışmalarına başladı. Gölün çevresindeki yol genişletilerek, toprak dolgu ile seviyesi yükseltildi. Gölün dereyle bağlantısının önüne menfez yapılması nedeniyle geçen yıl Şubat ayında gölde su seviyesi yükseldi. Abant Gölü’nün çevresindeki yeşil alanlar, ağaçlar ve yollar sular altında kalırken, iskeleler de Yükselen suların içine gömüldü. Menfezin kaldırılması ile göldeki su seviyesi normale döndü.
Şehir Plancıları Odası, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bolu İl Özel İdaresi arasında imzalanan işletme sözleşmesinin Abant Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’na, Milli Parklar Kanunu’na ve kamu yararına aykırılığı nedeniyle yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Sakarya Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda sözleşme uyarınca yapılan ve yapılacak faaliyetlerin, ekolojik denge ve sisteme zararının bulunduğu, yaban hayatının tahrip edilerek uzun devreli gelişme planına aykırı olarak yeni yollar açıldığının tespit edildiğinin belirlenmesi üzerine imzalanan sözleşmenin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Bolu İl Özel İdaresi ise Sakarya Bölge İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması kararının iptali için dava açtı. Mahkemenin bir ay içerisinde karar vermemesi nedeniyle Çevre ve Orman Bakanlığı 2 yıl önce İl Özel İdaresi’ne devrettiği Abant’ı tekrar geri aldı. İki gün önce imzalanan protokolle İl Özel İdaresi, Abant’ın işletme hakkını tekrar İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne teslim etti.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Abant’ı devralmasının ardından önlemler almaya başladı. İlk etapta Abant’a döşenen taşların hasar görmesi ve ağır araçların çevreye zarar vermesi nedeniyle otobüs ve minibüslerin göl çevresine girişi yasaklanırken, otomobillerin ise belirlenen bir yere kadar gitmesine izin verilecek. Tahrip edilen alanların çevre düzenlemesi ile doğaya uygun hale getirilmesine de karar verildi. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu’ndan, Abant’ta çalışması için 13 işçi aldı. Havaların düzelmesinin ardından göl çevresindeki kötü görüntüye neden olan alanlar toprakla kapatılarak yeşillendirilecek.