ABD, Nuri Maliki istifa etmediği sürece Irak’a yardım etmeyecek
Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye baskı artıyor. İngiltere’nin gazetesi İndependent’ın haberine gore, ABD, El Maliki istifa edinceye kadar Irak’a teröristlerle mücadelesinde direk askeri destek sağlamayacak. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Saud Al Faisal ise, Irak Başbakanını ülkedeki mezhep çatışmalarını kışkırtmadan sorumlu tuttu.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin danışmanı Ali El Musavi, ‘Rusya’nın Sesi’ radyosu muhabiri Fahim al-Surani’ye verdiği özel demeçte, durumu şöyle yorumladı:
– Suudi Arabistan’ın Dışişleri Bakanı Saud Al Faisal, mezhep çatışmalarının güçlenmesinden Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yi sorumlu tuttu. Bu sözleri nasıl yorumlayabilirsiniz?
– Bilindiği gibi, Maliki Irak halkı tarafından seçildi ve seçimlerin sonucuna dayanarak Sünniler dahil Irak’ın tüm mezheplerini içeren hükümeti oluşturdu. Seçkin Sünni Irak politikacıları arasında parlamento başkanı, 8 bakanlık başkanları var. Bu yüzden bu tür suçlamalar asılsızdır.
Üstelik, şu an gördüğümüz terör sıçramasının Şiilerden daha çok Sünnilere vurduğunu söyleyebilirim. Aynı zamanda bı terör herkes için tehdit oluşturuyor. Suudi Arabistan’ın politikasına gelince, hiç kuşku yok ki, böyle bir tutum Irak’ın iç işlerine müdahaledir. Bir de Suudi Arabistan hükümetinden gelen Irak’ta Milli Birlik kabinesi kurma çağrısını hatırlarsak, bu müdahelenin gittikçe daha açık şekil olduğunu söyleyebiliriz. Riyad’ın Irak’ın iç işlerine müdahale ettiğine dair delil ve kanıtlarımız var. Biz, Krallığın hükümetini bu pratikten vazgeçmeye çağrıyoruz.
– Suudi Arabistan’ın Irak işlerine müdahalesi üzerinde durmak isterdik. Somut örnekleriniz var mıdır?
– Bakın, tamamen hükümetin kontrolü altında bulunan Suudi kanallarının Irak’taki durumu nasıl aydınlattıklarına dikkat edelim. Onlar olayları ‘devrim’ olarak tanımlıyor. Yani IŞİD militanlarına onlar ‘devrimci’ diyor. Bu Riyad’ın militanlara gösterdiği desteğinin bir kanıtı değil midir?
– ‘İndependent’ gazetesi, yüksek rütbeli ABD temsilcisinin Nuri El Maliki’nin Başbakan görevinde bulunduğu sürece ABD’nin Irak hükümetine direk şekilde yardım etmeyeceği sözlerini aktarıyor. Bu sözleri nasıl yorumlayabilirsiniz?
– Birinciden, bu bilgiler doğrulanmamıştır ve kesin değildir, ikinciden ise Maliki’nin kaderini veya Irak’ın geleceğini ABD değil de, Irak halki belirleyecek. Irak halkı ise son seçimler sırasında Maliki’yi seçerek son sözünü söyledi. Seçimler açık ve şeffaftı ve tüm mezhep temsilcilerinin görüşlerini yansıttı. Gerçi, seçimlerin ancak bir formalite olduğu, şu ya da bu din mensuplarının ülkenin politik yaşamına katılmadıkları ülkeler de var. Mesela, Suudi Arabistan gibi. Oradaki toplumun homojen olmadığını herkes biliyor. Ama orada mezhep azınlıklarından bir bakan, büyükelçi ya da ordu subayı var mıdır? Böyle bir durumda bir kaç defa seçim yapıldığı, hükümet ve parlamento değiştiği ülkeyi nasıl demokrasi olmaması ile suçlamak mümkün? Bu yüzden, ABD’nin böyle bir eleştiri yapacaklarından şüpheleniyorum.
– Rusya’nın Irak’taki durumla ilgili posizyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
– Rusya’nın diğer ülkelerden daha anlayışlı ve sorumlu dış politikasına büyük saygı duyuyoruz.
Tüm ülkelere hitap etmek isterdim: Irak’a terörizme karşı mücadelesinde yardım ettiğinizde, kendinize de yardım etmiş oluyorsunuz. IŞİD militanlarının saflarında başka ülke vatandaşları, Çeçenistan, Afganistan, Arap ve Avrupa ülkeleri ve ABD’den militanlar var. Bu yüzden dünya topluluğu bu uluslararası terör örğütünün faaliyetlerini önlemek için tüm tedbirleri almalı.
Fahim al Surani