“AFLATOKSİN BİR KÜFTÜR,ÜRETİCİ BİLEREK HAYVANINA ZEHİR VERİR Mİ?”


Antibiyotikli ve aflatoksinli süt konusunda açıklamalarda bulunan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Bandırma Süt Üreticileri Birliği Başkanı Osman Vasfi Yasun, hasta hayvanlara veteriner gözetimin antibiyotik kullanıldığını ve antibiyotiklerin sütte kalma süresi boyunca satışının gerçekleştirilmediğini söyledi. …   Geçtiğimiz ay başlayan antibiyotikli ve aflatoksinli süt tartışmaları ülke gündemine oturmuştu. İnsan sağlığına yararları ile gündeme gelen sütün bir anda “zararlı” olarak ilan edilmesi büyük tepki yaratmıştı. Süt hakkında ülkemizdeki yetkili isimler arasında bulunan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Bandırma Süt Üreticileri Birliği Başkanı Osman Vasfi Yasun, Marmara Tv’de konu hakkında açıklamalarda bulundu.

“KULLANILMADIĞINDA ÖLÜME SEBEP VEREBİLİYOR.”

Osman Vasfi Yasun, öncelikle hayvanlarda kullanılan antibiyotiklerin zorunlu durumlarda kullanıldığına dikkat çekti. Hayvan bünyesinde oluşan ve ölüme sebep verebilecek durumlarda veteriner gözetiminde tedaviler yapıldığına dikkat çeken Yasun, “Antibiyotik kullanımından kaçmamız mümkün değil. Hayvanlar da insanlar gibi hastalanıyor. Bu hastalıklara antibiyotikle müdahale etmek gerekebiliyor. Bunu yapan antibiyotiki yazanda veterinerlerimizdir. Veterinerlerimiz kullandıkları ilacın sütte kalma süresine göre üreticiye ne kadar süre süt teslim etmeyeceğini söylemektedirler. Tedavilerde bu yol izlenir. Üreticiye verilen sürede sütün toplama merkezine teslimi gerçekleştirilmez.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Sertifikalı tohum kullanana 3-20 TL destek

“AFLATOKSİN KÜFTÜR.”

Aflatoksin hakkında da açıklamalar yapan Yasun, “Aflatoksin küftür. Bu da daha çok depolanmış katkı maddelerinin farkına varmadan hayvana verilmesi ve hayvan bünyesinden de süte geçmesi ile mümkün olmaktadır. Öncelikle bu konuda şunu söylemek istiyorum ki hiçbir üretici hayvanını hasta edecek ürünü bile bile yedirmez.  Çünkü küflü bir ürün hayvanın hastalanmasına, ishal olmasına, yemek yiyememesine ve sütten kesilmesine sebep olur. Kimse de böyle bir riske girmez. Ancak hayvana zarar vermeyecek oranda ancak laboratuvarlarca belirlenecek miktarda hayvanda Aflatoksin oluşabilir ve bunu üretici bilemeyebilir.” dedi.

“BESLENİLEN YEMLERDEN SIK SIK ÖRNEK ALINIP KONTROL EDİLMELİ.”

Aflatoksin konusunda alınacak örneklerle belirlemeler yapılabileceğini söyleyen Osman Vasfi Yasun, “Bunun için bizim gibi sivil toplum kuruluşları laboratuvarlar oluşturmalı. Hayvanların beslendiği yemlerden sık sık örnek alınıp tahliller yapılmalı. Aflatoksinli olduğu görülen ürünler ya yedirilmemeli ya da maddenin ortadan kaldırılmasını sağlayacak önlemler alınmalı.” ifadelerini kullandı.

“BAKANLIK YÖNETMELİK ÇIKARDI.”

Konu gündeme geldikten sonra bakanlık tarafından alınan bir önlemden bahseden Yasun, “Bakanlık bu konuyla ilgili bir yönetmelik çıkardı. Üretici izlenecek ve aflatoksinli ürün kullanıldığı tespit edilen üreticilerin izinleri iptal edilecek. Bu çalışmanın 2013 yılı sonunda bitmiş olacağını tahmin ediyoruz.” diyerek açıklamasını noktaladı.

DİĞER HABERLER
Kabotaj Bayramı kutlandı

Haber Tarihi: 3 Şubat 2012. 21:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x