Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu “Balıkçılığının Durumu 2022” raporunu yayınladı


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) Akdeniz ve Karadeniz Balıkçılığının Durumu 2022’nin (SoMFi2022) son yayınını paylaştı.

2022 raporu, özellikle çok taraflı yönetim planlarına dahil edilen ana türler için bölgede aşırı avlanmanın azaldığını tespit etti. Bununla birlikte, ticari türlerin yüzde 73’ü hala aşırı avlanıyor ve avlanma baskısı, geçmişte olduğundan daha düşük olsa da, sürdürülebilir olarak kabul edilen miktarın iki katı.

Raporun yayınlanması, uluslararası toplumun 15. Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Tarafları Konferansına katılmaya hazırlandığı ve balıkçılığın, biyoçeşitliliğin sürdürülebilir kullanımı ve korunmasına anlamlı katkısını vurgulamak için bir fırsat olan yeni bir Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesini müzakere edilmesinin beklendiği önemli bir zamanda gerçekleşiyor.

Türkiye özelinde ise şunlar öne çıkıyor:

  • Türkiye, Akdeniz ve Karadeniz’deki ana üreticidir.
  • Türkiye, GFCM uygulama alanının tamamında bulunan, karaya çıkarma açısından on ana limandan beşine sahiptir ve bunların tamamı Karadeniz’dedir – Samsun Merkez B.B., Terme B.B., Tirebolu B.B, Kandıra-Bağırganlı B.B ve Hopa B.B. – limanları birlikte toplam avın yüzde 8,3’ünden fazlasını getirmektedir.
  • Türkiye, İtalya, Yunanistan, İspanya, Cezayir ve Tunus ile birlikte bölgedeki toplam balıkçılık gelirin yüzde 83’ünü sağlıyor ve bölgede su ürünleri ihracatçısı olan birkaç ülkeden biri.
  • Türkiye, Tunus, Cezayir, İtalya, Yunanistan ve Mısır ile birlikte toplam bölgedeki istihdamın yaklaşık yüzde 82’sini sağlıyor ve bu isdihdamın önemli bir kısmını küçük ölçekli balıkçılık oluşturuyor.
DİĞER HABERLER
Kapıkule ve Hamzabeyli'de tır kuyruğu

Türkiye, Akdeniz’de Avrupa yılanbalığı ve Karadeniz’de deniz salyangozu araştırma programına katılmaktadır ve hem katılım hem de faaliyetlere liderlik etme açısından BlackSea4Fish projesinde ana aktördür ve Türk bir GFCM çalışanının liderlik ettiği bu projeye destek sağlamaktadır. Son olarak, GFCM tarafından yürütülen ıskarta ve hassas türlerin (deniz kaplumbağaları, deniz memelileri, deniz kuşları, köpekbalıkları ve vatozlar) hedef dışı av oranlarının balıkçılıktaki etkilerinin anlaşılması ve azaltım denemelerinin test edilmesi çalışmalarında Türkiye ana aktördür.

Raporlara aşağıdaki dosyalardan ulaşabilirsiniz.


Haber Tarihi: 14 Aralık 2022. 11:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x