Akıllı Gıda “Beni Yeme Diyecek!”


Yeni geliştirilen “Akıllı gıdalar” beyne “Yeterince yedin” mesajı gönderiyor.

 

Hollandalı bilim adamları, çağımızın hastalığı olan obeziteye karşı “akıllı gıdalarla” savaşacak.   Buna göre, yiyeceklere özel kimyasallar yerleştirilecek. Böylece doyulduğu zaman hormonlar yoluyla mideden beyne gönderilen mesaj taklit edilecek.   Doyulmadan önce beyne gönderilecek sinyalle fazla yemenin önüne geçilecek. Mide hücrelerinde tespit edilen peptide-1 (GLP-1) isimli küçük bir molekülün beyinde iştah hissini düzenlediğini ifade edin uzmanlar, molekülün çalışma sırrını keşfedince ilacı geliştirecek.

 

Karşı Koyamamanın Nedeni Belli Oldu

 

ABD’de yapılan araştırmada tatlı ve abur cuburun bağımlılık yaptığı ortaya çıktı

 

ABD’deki Maryland Ulusal Enstitüsü direktörlerinden Dr. Nora Volkow, tatlı ve abur cuburun bağımlılık yaptığını açıkladı.

 

Dr. Nora Volkow’a göre; şekerli gıdalar ve fast food ürünlere karşı koyamamanın sebebi, bu ürünlerin bağımlılık yaratarak, mideden gelen kimyasal sinyaller ve beyindeki zevk merkezi arasındaki dengeyi bozması.

 

Dr. Volkow, mide ve beyin arasındaki dengenin nasıl bozulduğunu şu sözlerle anlattı:   “Mide belirli bir sınırı geçtikten sonra gerilir ve gerilmeyle birlikte tokluk hissi tetiklenir. Bu noktada yemek yemeyi durdurmak için mide, beyine sinyaller gönderir.

DİĞER HABERLER
BİM'den yeni perakende modeli

 

İkinci sistem ise beyindeki, son derecede karışık sistemdir. Yemek yeme eğilimini ve gıdalardan alınan keyfi düzenler. Her iki sistem birbiri ile binlerce yıldır uyum içinde çalışırken, tatlı ve abur cubur ürünlerdeki artış bu dengeyi bozdu. Tok olsanız bile verdiği keyif nedeniyle bu ürünleri tüketmek istiyorsunuz.”

 

Dr. Volkow’a göre; bu tür gıdalar sigara, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıyor. Bu nedenle tatlı, dondurma gibi bol şeker içeren gıdalar, fast food ve abur cubur ürünlerden uzak durmak kolay olmuyor.

 

 


Haber Tarihi: 29 Temmuz 2012. 16:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x