Ana olmadan dana olmaz, dana olmadan et ve süt olmaz


 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, kısa vadede etin piyasada nasıl bollaştırılabileceğinin çalışmalarını yaptıklarını belirterek “Orta ve uzun vadede bana göre sivil toplum örgütleri içerisinde en fazla irtibat içerisinde olacağımız şey damızlık birlikleri. Çünkü ana olmadan dana olmaz, dana olmadan et ve süt olmaz. Tabi buna bir de yemi eklememiz lazım. Sizlerin damızlığınız olacak, girdi maliyetleriniz ucuzlayacak. Yani kabaca anası olacak, anadan dana olacak, danadan et ve süt olacak milletin önüne sunacaksınız.” dedi.

 

Bakan Fakıbaba, bir dizi program gerçekleştirmek üzere hafta sonunu Adıyaman’da geçirdi.

 

Fakıbaba ilk olarak Cumartesi günü Türkiye Petrolleri Kültür Merkezi Toplantı Salonu’nda Adıyaman tarım sektörünün sorunlarının görüşüldüğü “Ortak Akıl Toplantısı”na katıldı.

 

Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Fakıbaba, Adıyaman’ın ve bölgenin problemlerini çözeceklerine inandıklarını ifade etti.

 

Fakıbaba, “Gıda, tarım ve hayvancılık alanında, birlik ve beraberlik içerisinde takım ruhuyla herkesi kucaklayan, üretici ve tüketiciyi de kucaklayan, onlara önem veren bir anlayışla çalışmalarımız olacak. Bu çalışmaların semeresini alacağımıza ben şahsen inanıyorum. Yeter ki birbirimize karşı güven ve samimiyet olsun.” diye konuştu.

 

“Satılamayan kurbanlıklar değeri üzerinden ESK tarafından alınacak”

 

Fakıbaba, bütün amaçlarının üretimi artırmak olacağını, bu konuda el ele verip bunu başaracaklarına inandıklarını dile getirdi.

 

Bir gazetecinin, “Et fiyatlarında düşüş olacak mı?” sorusu üzerine Fakıbaba, geldiği günden beri et fiyatı şu veya bu olacak demediğini, amaçlarının herkesin et yiyebileceği bir sistemi kurabilmek olduğunu vurguladı.

 

Çalışmaların son safhaya geldiğini aktaran Bakan Fakıbaba, şu değerlendirmeyi yaptı:

 

“Bayramın rahat geçeceğine inanıyorum. Satılmayan hayvanlar olursa değeri üzerinden Et ve Süt Kurumuna kurbanlık alacağımızı şimdiden açıklıyorum. İnşallah iyi bir bayram geçireceğimize inanıyorum. İyi niyetli ve samimi olacağız, fırsatçı olmayacağız. Birbirimize seveceğiz. Herkes parasını da kazanacak. Bütün amacımız, tüketicinin de şu mübarek günde proteinini alması. Kızılay ve diğer vakıflara baktığınız zaman kurban fiyatlarını tahmin etmek mümkün.”

DİĞER HABERLER
İzmir'de 23 Kontrol Görevlisi Daha Eğitimini Tamamladı

 

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Adnan Boynukara, ve Salih Fırat, Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, İl Emniyet Müdürü Metin Alper, İl Jandarma Komutanı Ercan Atasoy ve Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Şube Müdürlerinin katıldığı toplantı basına kapalı gerçekleşti.

 

“Özellikle 2019’a kadar yapacak çok şeyimiz var. 2019’a kadar çok çalışacağız”

 

Fakıbaba, Adıyaman programının ikinci gününde Kahta ilçesine bağlı Tuğlu köyündeki “Badem Hasat Şenliği ve Makina Dağıtım Töreni”nde yaptığı konuşmada, bölge halkının çok çalışkan ve zeki insanlar olduğunu belirtti.

 

Su olmadığı halde bölge halkının çalışarak üretim yaptığını, susuz arazilere su getirdiğine işaret eden Fakıbaba, AK Parti hükümetleri döneminde büyük işler başarıldığını ancak bazı kesimlerin vatandaşın özgürce yaşamasını istemeyip hain tuzaklarla halkı birbirine düşürmeye çalıştığını vurguladı.

 

Fakıbaba, halkın refah seviyesini daha da artırmak için bürokratların ve siyasilerin gece gündüz demeden çalıştığını, bakanlık görevine geldiği günden beri daha fazla toprağı suyla buluşturmayı, daha bilinçli üretici profili oluşturmayı kendilerine görev bildiklerini söyledi.

 

Bundan 4-5 sene önce çorak toprak olan Adıyaman arazilerinin şu anda badem bahçesi olduğunu anlatan Fakıbaba, kıraç topraklarda bunu başarmanın güçlüğüne işaret etti.

 

Bademin ve Adıyaman’ın önemine değinen Fakıbaba, “Gıdanın önemini bilen bir insanım. ‘Fakıbaba doktordur’ dediler. 1-2 gün geçti alıştım. Sonra baktım ki bu bakanlık tam doktora göre. Çünkü her şeyin başı sağlık. Yapacaklarımızı biliyoruz. İnşallah şu et işini halletmemiz gerekir. 3 sene içerisinde şu et işini halletmemiz gerekiyor.” dedi.

 

Türkiye’nin yıllık 150 milyon dolar badem ithalatı yaptığını belirten Fakıbaba, şunları kaydetti:

 

“Siz yaptığınız çalışmalarla bu paranın dışarı gitmesini engelliyorsunuz. Özellikle 2019’a kadar yapacak çok şeyimiz var. 2019’a kadar çok çalışacağız. En azından bu bölgenin çocuğu olarak, benim bu toprağın oy potansiyelini artırmam lazım. Allah hepinizden razı olsun. Hep beraber olacağız, diri olacağız. Hep birlikte Türkiye olacağız. Türk’ü, Arap’ı, Laz’ı fark etmez. Ayrım yok. Ayrım yapanın gözü çıksın. Bu ülke hepimize yeter.”

DİĞER HABERLER
Öğretmen maaşları 'civcivle ödendi'

 

Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin her bölgesinde suyla buluşturulan toprak miktarını artırmayı hedeflediklerini belirten Fakıbaba, terör örgütlerine meydan vermeyeceğini aktararak, bu konuda örgüt mensuplarına prim verilmemesi için de vatandaşlardan söz aldı.

 

TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın da Fakıbaba’nın halkın sorunlarıyla dertlenen bir dava adamı olduğunu belirterek, tarımda değişim ve dönüşümün başlatılacağını vurguladı.

 

Adıyaman’ı badem diyarı haline getirmeyi hedeflediklerini anlatan Aydın, bölgedeki çorak arazilerin de bu sayede yemyeşil bir görüntü kazanacağını bildirdi.

 

Badem ve ceviz başta olmak üzere bölge tarımını geliştirmek istediklerini anlatan Aydın, “Bademe bizim ihtiyacımız var çünkü ithal ettiğimiz bir ürün. Ama bunu en iyi ve en kaliteli şekilde ürettikten, en iyi şekilde işledikten sonra en iyi şekilde paketleyip piyasaya sunmamız gerekiyor.” diye konuştu.

 

Açılış konuşmalarının ardından badem bahçesine giren protokol üyeleri, temsili hasat gerçekleştirdi.

 

Süt toplama tesisinin açılışı ve hayvan dağıtımı yapıldı

 

Fakıbaba, süt toplama tesisinin açılışı ve hayvan dağıtımı nedeniyle İl Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliğinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 20-25 gündür uğraştıkları konuların başında etin yer aldığını bildirdi.

 

Fakıbaba, şöyle devam etti:

 

“20-25 gündür et, et, et. Ama sadece ateşi söndürmeye çalışıyoruz. Acaba geçici olarak biz eti nasıl piyasada bollaştırabiliriz. Yoksa kalıcı olarak neler yapılacağını çok iyi anlattı arkadaşlarım. Yani acil eylem planı çerçevesinde hızlı şekilde hareket etmek için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Allah’ın izniyle bunu başaracağımıza inanıyoruz. Daha sonra asıl mesele geliyor, orta ve uzun vadeli çalışmalar. Orta ve uzun vadede bana göre sivil toplum örgütleri içerisinde en fazla irtibat içerisinde olacağımız şey damızlık birlikleri. Çünkü ana olmadan dana olmaz, dana olmadan et ve süt olmaz. Tabi buna bir de yemi eklememiz lazım. Sizlerin damızlığınız olacak, girdi maliyetleriniz ucuzlayacak. Yani kabaca anası olacak, anadan dana olacak, danadan et ve süt olacak milletin önüne sunacaksınız.”

DİĞER HABERLER
Londra'da 27 katlı binada yangın

 

Bölge insanının yürekli, başarılı, azimli ve çalışkan insanlar olduğunu belirten Fakıbaba, bölgede en kısa süre içerisinde hayvancılık çalıştayı yapılacağını ve sorunları giderebilmek için çalışmalar yapacaklarını aktardı.

 

Halk mutlu oldukça kendilerinin de mutlu olacağına işaret eden Fakıbaba, bu yüzden iyi şeyler başarabilmek için bölge insanının duasına ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

 

Fakıbaba, üreten insanlara hayran ve üreticilerin ellerini öpen bir kişi olduğunu vurgulayarak, ülkesini seven insanlar olarak canlarını feda etmeye hazır olduklarını ifade etti.

 

Parti ayrımı yapmaksızın insan odaklı çalışacaklarına dikkati çeken Fakıbaba, “Ben ayrımı terörde yapıyorum. Bu ülkeyi bölmek isteyen varsa önce Fakıbaba’yı vuracak, sonra bu ülkeyi bölmeye çalışacak. Her türlü terörün karşısında olan insanlara saygı duyuyoruz ve sevdalıyız. Hep beraber birlikte büyük bir ülke olacağız.” diye konuştu.

 

“Kapasiteyi üç yıl içerisinde üç katına çıkarmak istiyoruz”

 

TBMM Başkan vekili Ahmet Aydın da konuşmasında bir kaç yıl önce büyük bir hayalle yola çıktıklarını ve bugün büyük bir deryaya ulaşarak 60 bin tonluk tesise ulaşıldığını söyledi.

 

Kapasiteyi 3 yıl içerisinde 3 katına çıkarmak istediklerine değinen Aydın, projeden en çok desteği kadınların gördüğünü belirtti. Aydın, kadınların başarı çıtasını daha da yukarıya çıkaracaklarını dile getirdi.

 

Tarım, gıda ve hayvancılığın ülke için olmazsa olmazlar arasında yer aldığını ifade eden Aydın, birlik beraberlik çağrısında bulundu.

 

Konuşmaların ardından tesisin açılışı yapıldı ve genç çiftçilere hayvanları teslim edildi.

 

Bakan Fakıbaba, ayrıca Hasancık köyünde yapımı süren araştırma enstitüsünde de incelemelerde bulundu.

 


Haber Tarihi: 28 Ağustos 2017. 13:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x