Anadolu’dan Götürülen “Gebere” İspanya’da Milli Bitki ve Döviz kaynağı Oldu


kapari
”Kapari”…Bu üç heceli kelime,sizde hiç bir şey çağrıştırmadı,öylemi?Olabilir.

 

 

Ya ”Kedi tırnağı”, ”Hint hıyarı”, ”it hıyarı”, ”it kavunu”, ”karga kavunu”, ”yılan kabağı”? Hayır mı?

 

 

Ya; ”menginik”, ”cimbom”, ”gevil”, ”yumuk”, ”bugo”, ”bubu”, ”kepekçiçek”, ”beri kemeri, ”şeballah”, ”deve dikeni”?

 

 

Yine hayır öylemi? Hala bu sözcükler sizin için bir şey ifade etmiyor,öyle mi? Peki; ”keper”, ”kepere”, ”kepre”, ”gebre”, ”gebere” ya da ”gebere otu”?

 

 

Neyse, sizi daha fazla merakta bırakmayalım…Saydıklarımız kaparinin ülkemizin değişik yörelerindeki adları. Öyle sanıyoruz ki bu sözcüklerden hiç olmazsa birini duymuş olmalısınız.Çünkü kapari ülkemizde doğal olarak yetişen bir bitki türü.

 

 

Belki hiç farkında olmadınız bu bitkinin,yerde kümelenmiş görüntüsüne bakıp, ”çalı” diye düşünüp, gelip geçtiniz yanından.

 

OSMANCIK'TAN BİR GÖRÜNÜM

OSMANCIK’TAN BİR GÖRÜNÜM

Belki bahçenizde, zaman zaman kendini gösterecek olsa hemen budayıp kurtulmaya çalışıyorsunuz ondan.Ya da kökünden sökerek…Toprağı sımsıkı kavrayan,toprağın derinliklerine indikçe dal budak salarak geniş bir yayılma gösteren köklerini kazdıkça hayrete düşüyor, belki de pes ediyorsunuz.Çünkü köklerden kurtulmanız bir türlü mümkün olmuyor. Çabanız boşuna, çünkü; kaparinin kökleri, toprakta metrelerce derinliklere kadar inebiliyor. Yaşama bu kadar sıkı sıkıya sarılması insanoğlunun bu yakıp yıkma,yok etme eğilimini bildiğinden midir nedir? Kim bilir.?

DİĞER HABERLER
Anfaş Food Product 22. Uluslar Arası Gıda İhtisas Fuarı

 

 

Belki de kimi zaman, verimsiz olduğu için hayvan yemi niteliğine fiğ, burçak,mürdümek ekerek değerlendirdiğiniz; bir türlü satıp elinizden çıkaramadığınız kıraç arazinizde,nasıl olup yayıldığına akıl erdiremediğiniz yeşil bir çalı olarak çıktı karşınıza. Hani merakınızı yenemeyip kırmızı küçük karpuzları andıran yemişlerinin tadına baktınız da acı mı acıydı…

 

 

Nereden bilirdiniz ki;Almanlar,bu kırmızı minik karpuzcukların salamorasını,sosusnu 472 çeşit,evet evet tam 472 çeşit yemekte kullanmakta.Nereden bilebilirsiniz ki;İspanyollar,yılda 40 milyar dolar kazandıkları tomurcukları nedeniyle kapari bitkisini ”Milli Bitki”ilan ettiler ve Devlet korumasına aldılar.

 

 

Tabii;kapari bitkisinin gerek köklerinden,gerek yapraklarından gerekse meyvelerinden ilaç sanayiinde pek çok hastalığa deva olacak ilaçların üretiminde yararlanıldığını da bilmiyor olabilirsiniz.

 

 

Çünkü bugüne kadar bu bitki üzerine yapılan bilimsel araştırma,yok denecek kadar az.Oysa kapari varlığını antik çağlardan günümüze kadar sürdürmekte.

 

 

Kapari’nin, pirinci ile ülkemizde tanınan Osmancık’ın anavatanı olduğunu söyleyelim.


Haber Tarihi: 25 Şubat 2014. 19:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x