Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi 178. Yılını kutladı


Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da “Türkiye’de Veteriner Hekimliği Öğretiminin 178. Yılı”nı coşkuyla kutladı.

Fakültemizin de kuruluş yılı olan 1842 yılında Veteriner Hekimliği Eğitiminin Türkiye’de başlaması onuruna düzenlenen törende, sağlık bilimlerinin farklı alanlarından birçok isim “Tek Sağlık” kavramı altında bir araya geldi. Bu özel günün anısına düzenlenen Törene, Ankara Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. Necdet ÜNÜVAR, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ender YARSAN, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Hayvan Kontrol ve Karantina Daire Başkanı Sayın Bayram SERTKAYA, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Sayın Ali EROĞLU, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sayın Dr. Zeynep Pınar KAYA, Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Sayın Dr. Hüseyin Yalçın KÖKSAL da katılım sağladılar.

Fakültemizde görev yapan Öğretim Üyelerimizin yanı sıra bu günü anlamlı kılan kıymetli öğrencilerimiz ve meslektaşlarımız da törenimize iştirak etmişlerdir. “Tek Sağlık Penceresinden COVID-19” konsepti ile hazırlanan panel bölümünde ise değerli hocalarımız; Prof.Dr Alpay AZAP ile Prof. Dr Aykut ÖZKUL, meslektaşlarımıza ve öğrencilerimize mevcut pandemi sürecine ilişkin en güncel bilgileri aktardı.

Prof. Dr. Ender Yarsan

Veteriner Hekimliği Öğretiminin 178. Yılı

Prof.Dr. Ender YARSAN
A.Ü.Veteriner Fakültesi Dekan V.

Ülkemizde Veteriner Hekimliği Öğretiminin başlangıcının 178. Yılı töreni kapsamında bir aradayız; öncelikle Fakültemiz adına hepinize hoşgeldiniz diyor, saygıyla selamlıyorum.

Pandemi süreci nedeniyle toplantımızı on-line olarak gerçekleştirebiliyoruz. Umarım süreç kısa zamanda sağlıklı bir şekilde tamamlanır ve bu türden etkinliklerimizi Salonlarımızda yüzyüze gerçekleştirebiliriz. Değerli katılımcılar hayvanların evcilleştirilmesi ile başlayıp günümüze kadar gelen Veteriner Hekimlik; hayvan yetiştiriciliği, hayvan ıslahı, hayvan hastalıklarının tanısı ve sağaltımı, salgın hayvan hastalıklarının kontrolü ve eradikasyonu, veteriner halk sağlığı, gıda güvenliği ve hayvan refahı alanlarında hizmet üreten köklü bir meslektir. Bu yönüyle bu mesleğin mensupları olarak elbette son
derece gururluyuz, mutluyuz.

DİĞER HABERLER
"Daha ağır bedeller ödeyecekler"

Dünyada ilk veteriner okulu, 18.yüzyılda Avrupa’da meydana gelen sığır vebası nedeniyle Fransa’da Lyon’da 1762 yılında; Ülkemizde ise bu tarihten 80 yıl sonra 1842’de İstanbul’da Askeri Veteriner Okulu olarak açılmış ve 12 öğrenci ile eğitime başlamıştır. Bugün ise Fakültemizdeki Öğrenci sayısı 1317’dir. Tarihsel süreç içerisinde 1889 yılında Mülkiye Baytar Mektebi kurulmuş ve aralarında milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un da bulunduğu ilk mezunlarını 1893’te vermiştir. 1933’de bu okul bütün yapılarıyla “Baytar Fakültesi” adı altında Ankara’ya taşınmış ve öğretim modern tesislerde yapılmaya başlanmıştır. 1948 yılında ise Veteriner Fakültesi Ankara Üniversitesi bünyesine katılmıştır.
Bugün ülkemizde, Kırgızistan ve Kıbrıs’ı da dahil edersek 32 Veteriner Fakültesi ve yaklaşık 30 bin civarında Veteriner Hekim mevcuttur. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediyeler gibi birçok kamu kurumunda görev alan Veteriner Hekimler özel sektörde de çoğunlukla il ve ilçelerde açtıkları kliniklerde Hayvan sağlığını ve Halk sağlığını korumak için çalışmaktadırlar.

Veteriner Hekimliği Eğitim ve Öğretimi genel kapsamları itibariyle; Ön Lisans Eğitimi – Lisans Eğitimi – Lisansüstü Eğitim – Uzmanlık Eğitimi ile Sürekli Eğitimi şeklinde ifade edilebilir.

DİĞER HABERLER
Türkiye'de Veteriner Hekimliği Öğretiminin 180. Yıldönümü Çoşkuyla Kutlandı

Lisans eğitimindeki öncelikli amacımız;
• Temel veteriner hizmetlerini yerine getirebilecek bilgi, beceri ve tutuma sahip olan,
• Mesleğin etik kurallarını gözeterek uygulayan,
• Araştıran ve sorgulayan,
• Kendisini sürekli yenileyip geliştiren,
• Ulusal ve Uluslararası düzeyde kabul edilen ölçütlerde Veteriner Hekim yetiştirmektir

Bu anlamada özellikle alt yapısı ve akademik kadrosu yeterli, ulusal ve uluslararası düzeylerde akredite fakültelerimizdeki eğitim/öğretim son derece önemlidir. Bugün için ülkemizdeki bir çok Fakülte bu anlamda çalışmalar yapmaktadır. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi olarak uluslararası düzeyde 2005 yılında EAEVE akreditasyonumuz ve 2015 yılında da VEDEK onaylı ulusal akreditasyonumuz gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla Fakültemiz bu anlamda Akreditasyon süreçlerini başarıyla tamamlamış ve bu donanımı ile eğitim öğretimine devam etmektedir. Bununla birlikte gerek Üniversite gerekse YÖK nezdindeki kapsamlı denetimler ile de kendini sürekli güncel tutmaktadır. Mezuniyet sonrası eğitim ise Üniversitelerimizin Sağlık Bilimleri Enstitülerince Doktora ve Yüksek Lisans Programları şeklinde verilmektedir.

Tabi bizler için son derece önemli bir husus da Veteriner Hekimlikteki Uzmanlık konusudur. 1981 yılı itibariyle Uzmanlık Yüksek Okulu kapatılmış ve uzmanlık eğitimi de sona ermiştir. Ancak yakın zamanda Yönetmeliği hazırlanarak Uzmanlık ile ilgili süreç yeniden başlatılmıştır. Özellikle veteriner hekimliğin ilgi alanları, toplumdaki sorumlulukları düşünüldüğünde mutlaka ve bir an önce uzmanlık eğitiminin başlatılması beklenmektedir. Bu yönüyle zaten başlatılan sürece ivme kazandırılmalıdır. Elbette sadece uzmanlık değil mezun ettiğimiz öğrencilerimizin, meslektaşlarımızın sürekli bilgilendirilmesi de ayrı bir başlıktır. Bu kapsamda olacak şekilde meslektaşlarımızın bilgilerini sürekli güncel tutmalıyız.

DİĞER HABERLER
Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatı 15 milyar dolara ulaştı

Değerli katılımcılar eğitim öğretimin planlanmasındaki temel yaklaşımın; fakülte, meslek örgütleri ve ilgili Bakanlıklarla birlikte yapılacak değerlendirmeler sonucu ortaya çıkacağına inanıyorum. Dolayısıyla bu kurumların birlikte çalışmaları yol gösterici olacaktır. Bugüne kadar yapılan özellikle “Türk Veteriner Hekimliği Kurultayları”nda da Eğitim Öğretim konusu ayrı bir başlık olarak Komisyon çalışmalarıyla değerlendirilmiştir.

Diğer taraftan bugünkü etkinliğimizin Panel kısmında ele alınacak ve güncel olarak da öne çıkan bir kavram da “Tek Sağlık” yaklaşımıdır. Özellikle coronavirus pandemisinin etkili olduğu şu günlerde Tek Sağlık yaklaşımı kapsamında, bu kavramın en önemli paydaşlarından olan Veteriner hekim meslektaşlarımızın / Viroloji alanında çalışan hocalarımızın gayretleri takdire şayandır. Tüm sağlık çalışanlarımız ile birlikte kendilerine de en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bütün bu düşüncelerle birlikte Veteriner hekimliği Öğretiminin 178. Yılının kutlu olmasını diliyorum. Bu vesileyle bugüne kadar emeği geçen hocalarımızdan, ebediyete irtihal edenleri rahmetle yad ediyorum. Hayatta olanları da şükranla anıyor, kendilerine sağlık ve afiyetler diliyorum.
Hepinize saygılar sunuyorum…


Haber Tarihi: 27 Ekim 2020. 18:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x