AP’de “Türkiye’yle müzakereler askıya alınsın” talebi
Avrupa Parlamentosu Türkiye raporu: “Türkiye’yle müzakereler askıya alınabilir”
Avrupa Parlamentosu, raportör Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye raporunu kabul etti. Kati Piri “Türkiye’deki insan haklarının çiğnenmesi ve bunun sonucunda çıkacak sonuçlar bizi bir hayli endişelendirmekte. Bugün kabul ettiğimiz önerge, eğer anayasa paketi değişmeden uygulanırsa, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin resmi olarak askıya alınması gerekeceği anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.
Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, Hollandalı raportör Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye raporunu 51 evet, 3 hayır, 14 çekimser oyla kabul etti.
Oylamada Türkiye raportörü Kati Piri de gözlemlerini sundu. “Parlamentodaki tüm grupların, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği konusunda farklı bir tavırları var. Komisyonun ve konseyin Türkiye’de olan bitenler hakkında sessiz kaldığını görüyoruz. Parlamentonun tek bir sesle konuşmasını sağlamak en zorlu mücadeleydi bizim için” dedi.
“Fonlarda askıya alınabilir”
Piri, “Türkiye’deki insan haklarının çiğnenmesi ve bunun sonucunda çıkacak sonuçlar bizi bir hayli endişelendirmekte. Bugün kabul ettiğimiz önerge, eğer anayasa paketi değişmeden uygulanırsa, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin resmi olarak askıya alınması gerekeceği anlamına geliyor” ifadesini kullandı.
———-
AP Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin resmen askıya alınmasını talep etti. Raporda 16 Nisan’da kabul edilen anayasa değişikliklerinin Kopenhag kriterleriyle bağdaşmadığı vurgulanıyor.
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik müzakerelerinin resmi olarak askıya alınmasını talep etti. Komisyon’da 51’e karşı 14 çekimser ve üç ‘hayır’ oyuyla kabul edilen raporda, Türkiye’de Nisan ayında düzenlenen referanduml sonrası hayata geçirilmesi öngörülen anayasa değişikliklerinin Kopenhag kriterleriyle bağdaşmadığı vurgulandı. Raporun, Temmuz ayında Strasbourg’da Parlamento Genel Kurulu’nda oylanması bekleniyor.
Raporun hazırlanmasından sorumlu olan AP Türkiye Raportörü Hollandalı politikacı Kati Piri, olağanüstü hal koşullarının Türk toplumu üzerinde “orantısız biçimde olumsuz” etki yarattığını belirterek, ayrıca Türkiye’de vatandaşları, milletvekillerini ve belediye başkanlarını hedef alan “keyfi tutuklamaların” endişe verici olduğunu kaydetti.
Kati Piri, “Parlamento’da bulunan tüm gruplar, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğinin nasıl olması gerektiğine dair farklı bir pozisyona sahip. Konsey ve Komisyon’un Türkiye’de olanlara sessiz kaldığını gördüğümüz bu ortamda, Parlamento’nun tek ses olmasını sağlamak mücadelelerin en zoruydu” dedi.
Türkiye’de insan haklarının durumunun “AB’ye giriş süreci üzerinde etkileri olacağını” belirten Piri, “Anayasa paketi değiştirilmeksizin uygulamaya konduğu takdirde, bu Türkiye’yle üyelik müzakerelerini resmi olarak askıya almak zorunda kalacağımız anlamına gelecek” diye konuştu. Piri, Türkiye’yle müzakerelerin askıya alınmasının Türkiye’ye sağlanan fonların da “otomatik olarak” askıya alınmasını
“Türkiye’nin Avrupa’da geleceği yok”
AP’nin Alman Hristiyan Demokrat Birlik partili üyesi Renate Sommer de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye ile AB arasında “imtiyazlı bir ilişki” oluşturulması gerektiğini belirterek, “Ancak bu sadece ilişkinin insan hakları, temel özgürlükler, demokratik değerler ve hukuk devletine saygı üzerine kurulu olmasıyla gerçekleşebilir” diye konuştu.
Türkiye’nin bu koşulları 1999 yılında üye adayı olarak kabul ettiğini hatırlatan Sommer, “Nisan’daki anayasa referandumuyla doruğa ulaşan son yıllardaki gelişmeler, bu ülkenin AB üyeliğinin bir geleceği olmadığını gösterdi” dedi.
————
AP’den Türkiye için ‘acil askı’ çağrısı: Gazetecileri serbest bırakın
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’nin hazırladığı 2016 Türkiye rapor taslağı, AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda kabul edildi. Raporda Türkiye’ye ağır suçlamalar yöneltilirken önceki taslakta “müzakereler askıya alınsın” olarak yer alan çağrı “gecikmeden askıya alınsın” vurgusuyla değiştirildi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan rapor taslağı AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda oyçokluğu ile 51 evet, 3 hayır, 14 çekimser oyla kabul edildi. Bu belgede de Türkiye’ye ağır ifadeler sürerken önceki taslakta “Türkiye ile müzakereler askıya alınsın” olarak yer alan çağrı “gecikmeden askıya alınması” vurgusuyla değiştirildi. AP, geçen yıl Türkiye ile müzakerelerin “dondurulması” tavsiyesi içeren bir karar almıştı.
Türkiye kınandı
Son halinin gelecek ay yapılacak AP Genel Kurulu’ndaki oturumda verilmesi beklenen rapor taslağına 397 değişiklik önergesi gelmişti. Raporda, anayasa reform paketinin değiştirilmeden uygulanması halinde Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapıldı. Gerekçe olarak da Venedik Komisyonu’nun anayasa reformunun güçler ayrılığı dengesini gözetmediği yönündeki olumsuz görüş gösterildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve çeşitli politikacılar tarafından idam cezasının tekrar gündeme getirilmesi, idam cezasının Türkiye’nin uluslararası taahhütlerine uymadığı vurgusuyla kınandı. Türkiye’den sınır dışı edilen eski Türkiye-AB Parlamento Komisyonu Başkanı ve eski Avrupa Parlamentosu üyesi Joost Lagendijk’in Türkiye’ye gelmesine izin verilmesi istendi.
OHAL eleştirisi
Güneydoğu’daki durum, azınlık hakları ile dini özgürlüklerle ilgili endişelerin dile getirildiği taslak raporda, OHAL uygulamalarının, çok sayıda gazeteci ve siyasinin tutuklu bulunmasının, referandum sürecinde Erdoğan’ın bazı AB liderlerini ‘Nazi uygulamaları’ yürütmekle suçladığı açıklamaları eleştirildi.
Referandum sonucuna ilişkin bulguların, sonucun geçerliliği ve meşruiyeti konusunda ciddi şüphelere neden olduğu vurgusuna da yer verildi. Türkiye ile AB arasında işbirliğinin arttırılabileceği terörle mücadele, göç, enerji, ekonomi, ticaret gibi karşılıklı çıkar alanları üzerinde açık ve dürüst görüşme talebine yer verilen belgede, iki taraf arasındaki ilişkilerin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve temel haklara saygı şartına bağlanması istendi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ilgili toplantılara çağrılması ve AB ile Türkiye arasında ilişkilerin ele alınacağı zirve düzenlenmesi de AP’nin talepleri arasında yer aldı.
AP, Türkiye’de gerçekleştirilen terör saldırılarını en güçlü ifadelerle kınadığını belirtirken, 2002’den bu yana AB’nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK’nin şiddete dönüşüne yönelik kınamasını da yineledi. Bölgedeki deprem tehlikesine dikkat çekilerek Akkuyu nükleer santralı projesinin iptali çağrısı yapıldı, Türkiye’nin askerlerini KKTC’den çekmeye başlaması çağrısı yinelendi.
TUTUKLU GAZETECİLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Taslak raporda, kanunun üstünlüğü, demokrasi, ifade ve medya özgürlüğü, insan hakları, azınlıkların hakları, dini özgürlükler, barışcıl protesto özgürlüklerinin müzakere sürecinin temelinde olduğu vurgusu yapıldı. Türkiye’nin 26 Nisan’da yayımlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde, gazetecilerin en çok tehdit edildiği, saldırıya uğradığı, yargı tarafından gözaltı ve hapis cezalarıyla taciz edildiği ülkelerden biri olarak 155. sırada olduğu hatırlatıldı.
OHAL’de alınan önlemlerin pek çok vatandaşın yanı sıra Türkiye’deki temel özgürlüklerin korunmasına orantısız ve uzun süreli olumsuz etkileri olduğu belirtildi. Kamu çalışanları, güvenlik güçlerinin işten çıkartılması, yayın organlarının kapatılması, gazetecilerin, akademisyenlerin, yargıçların, insan hakları savunucularının, sıradan vatandaşların tutuklanması, mal varlıklarına ve pasaportlarına el konulması, okulların, üniversitelerin kapatılması, binlerce kişiye seyahat yasağı getirilmesi kınandı. Özel şirketlere ve firmalara el konulması hakkında endişeler dile getirildi. Herhangi bir suça karıştığı kanıtlanmadan tutulan bütün tutukluların derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısı yapıldı.
Dw-Cumhuriyet-Tak