At eti paniğine bilimsel bakış: Gökhan Özdemir


İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir

İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir

 

 

 

 

 

Nasıl ayırt edilir/önüne nasıl geçilir?

 

 

“İzmir’de peşi sıra operasyonlarla gündeme gelen at eti  paniği sonrası Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir’den önemli açıklamalar geldi. At eti ve normal et ayrımının ancak serolojik tahlillerle yapılacağını söyleyen Özdemir normal bir vatandaşın ayrım yapamayacağının altını çizdi”

 

“İzmir’in çeşitli yerlerinde yaşlı ve sahipsiz hayvanların kesilerek vatandaşa satılacağı yönündeki ihbarlar zabıta ekiplerini harekete geçirirken zanlılar bir bir yakalandı ancak kentte yine de endişe hakim…Merak edilen soru hijyenden yoksun ortamlarda kesilerek piyasaya sürülen at etinin nasıl fark edileceği…

Egedesonsöz’e konuşan İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir’den konuya ilişkin önemli açıklamalar geldi, Özdemir ayrıca kaçak etin piyasaya sokulmasının engellenmesi için ülkedeki atların kayıt altına alınmasının gerektiğini söyledi.”

 

“AYRIM ANCAK SEROLOJİK TAHLİLLE SAĞLANIR”

 

At eti ile normal et arasındaki ayrımın ancak laboratuar ortamında anlaşılacağını ifade eden Özdemir, tüketiciler için “Atın kesimi yapıldıktan sonra, et ve kemiklerine bakılarak normal etten ayırt edilmesi mümkün değildir. Sadece renk olarak koyu olduğunu söyleyebiliriz. Kıyma ve döner gibi ürünlerin içine konulduğunda ancak veteriner hekimler dış bakı ve serolojik tahlillerle ayrım yapabilir. Laboratuar haricinde normal bir vatandaşın anlaması söz konusu değil” dedi.

DİĞER HABERLER
Tavukçulukta Bir Tarih ve İlk Sona Erdi

 

ATLAR KAYIT ALTINA ALINMALI

 

Özdemir ayrıca kaçak at etinin piyasaya sokulmasının engellenmesi için atların tamamının kayıt altına alınmasının gerekliliğinden bahsetti. Özdemir, “Sokak kedi, köpeklerini kayıt altına alırken, yarış atları dışındaki atlar kayıt altına alınmıyor. Sığır kesiyoruz, kayıt altına alınması gerekir.Mesela koyunlarda da hepsinin küpeleri var. Atların hiçbirinde bu yok. Bir köye gidin adamın kaç atı var bilgi yok. Resmi görünen fayton atlarının bile kaydı yok. Hayvan nüfusu kontrolü planı hazırlanmalıdır. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı kararlarıyla belediyeler hayvanlara göre küpelemeler yapıyor ancak bunun tek elden yürütülmesi gerekiyor. Hayvanlarla ilgili uygulamaları tek bakanlık yürütmelidir. Bu değişmedikçe bunlarla karşılaşmaya devam ederiz” ifadelerini kullandı.

 


Haber Tarihi: 5 Temmuz 2015. 15:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x