Bakan Canikli: Her şey bir mektupla başladı
Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, Mersin’de yakalanan kaçak et operasyonunu HaberTurk’e anlattı .
Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, “Etler, buffalo eti ve son derece sağlıklı. Sadece helal kesildi mi onu bilmiyoruz. Brezilya’da hayvanlar, bitkisel ortamında otluyor ve soğuk zinciri ile geliyor” dedi.
İHBAR MEKTUBU OPERASYONU BAŞLATTI
Mersin’de gümrüklü antrepolara düzenlenen operasyon, kırmızı ette akıllara durgunluk sağlayan bir yöntemle kaçakçılık yapıldığını ortaya çıkarmış ve bu etlerin iç piyasada lüks restoranlara kadar girdiği belirlenmişti. Operasyonla ele geçirilen bin 40 tonluk kaçak etin 140 tonu kırmızı et. Haberturk’ten Deniz Çiçek’e Mersin’de yakalanan kaçak etlerle ilgili bilgi sağlayan Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, kendisine zarf içerisinde gelen bir ihbar mektubu üstüne bu operasyonun yapıldığını söyledi. Canikli, “Normalde adsız mektuplar dikkate alınmaz. Ancak içindeki ifadeler dikkate alınır bulundu. Mektupta, transit geçiş için ülkeye sokulan alkol, sigara bu şeklinde alternatifler birlikte kırmızı etten de söz ediliyordu ve bu etin iç sektöre sürüldüğü belirtiliyordu” dedi. Canikli, Brezilya ve Uruguay çıkışlı kırmızı etlerin transit şekilde Suriye ve Irak’a geçirilmek üzere Türkiye’ye gemilerle giriş yaptığını belirterek, bu etlerin antrepoya alınarak bekletildiğini anlatım etti.
‘HELAL KESİLDİYSE ETLER İYİ’
Canikli, piyasada tüketildiği düşünülen etlere yönelik kaygılara ait de şunları söyledi: “Etler sağlığa yararsız değil. Son derece sağlıklı. İyi nitelik etler. Buffalo eti. Brezilya’da buffalolar çayırda, dağlarda otluyor. Son derece bitkisel ortamda yetişiyor. Sadece helal kesim problemi olabilir. Onun dışında etlerle ilgili sıkıntı yok. ‘Şu almıştır’ demek istemiyorum, nedeni ise branş insanlar de kaçak olduğunu bilmeden almış olabilir. Olayın vergi boyutu nedeni ile Maliye’yi uyardık. Bu etler madem transit, sebep antrepoya alınıyor? Şu anki uygulamada bu yasadışı değil fakat lazım de yok. Kırmızı et için antrepoya alınma uygulamasını kaldırabiliriz. Çünkü bu etler antrepoda değiştiriliyor.”
BOYAYLA KIRMIZI ET SÜSÜ VERİLDİ
Canikli, etlerin Özgün kutusundan çıkarıldığını, kutulara tavuk artıkları ve kıymasının doldurulduğunu belirterek, kutulardan çıkarılan kırmızı etlerin de Türkiye’de iç sektöre sürülmüş olabileceğini dile getirdi. Canikli; kaçakçıların, tavuk eti artıklarını boyayarak kırmızı et süsü verdiklerini vurguladı. Bakan Canikli, yakalanan bin 40 tonluk kaçak etin 140 tonunun kırmızı et, kalanının tavuk kırpıntısı olduğunu kaydederek etlerin bozulma problemi nedeni ile mahkeme süreci beklenmeden ihale ile satılabileceğini aktardı.
PİYASA FİYATI 40 MİLYON TL
Canikli, kaçak et operasyonuna karışan firmanın 2013’te kurulduğunu ve o sene yalnızca 144 ton et getirdiğini belirterek “2014’te, 2 bin 400 ton et getirmiş. Bin 40 tonu yakalandı. Diğeri yurtiçi sektöre girmiş olabilir, transit geçmiş de olabilir. Bu etin sektör fiyatı hemen hemen 40 milyon TL. Bir de olayın ak et boyutu mevcut fakat onu daha netleştiremedik. Operasyon kapsamında Brezilya ve Uruguaylı firmalarla ilgili bir sıkıntı yok. Onlar normal et satmış. Türkiye’ye ne kadar et geldiğini anlamak için onlarla temasa geçip karşılaştırma yapacağız. Onlara, yolladıkları et miktarını soracağız” diye konuştu.